Libanon

Libanon

Libanon, sredozemska, gorata, neverjetna država na Bližnjem vzhodu. Čeprav je obkrožena s puščavami, je ta država naravna oaza. To kaže tudi drevo cedre na zastavi in ​​samo ime - Libanon v prevodu iz aramejščine pomeni bel (po snegu istoimenske gore). To ozemlje so poseljevali Feničani, kar dokazuje tisočletni obstoj mest, kot so Bejrut, Tir in Sidon. Mesta vijoličastega naroda danes veljajo za najstarejša mesta na svetu.

Potovanja

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Libanon

Informacije v zvezi s COVID-19: 

Vsi COVID-19 ukrepi za vstop v Libanon so odpravljeni!

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

1. SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Bližnjevzhodna država z neverjetno in burno zgodovino ter odprtimi in prijaznimi ljudmi. Libanon je država v zahodni Aziji. Nahaja se na vzhodni obali Sredozemskega morja. Na severu in vzhodu meji s Sirijo ter na jugu z Izraelom.
Glavno mesto: Bejrut
Površina: 10.452 km²
Število prebivalcev: okrog 6.2 milijonov
Prebivalstvo: Arabci 95%, Armenci 4%, ostali 1%
Jezik: arabski, angleščina, francoščina, armenščina.
Religija: muslimani 54%, kristijani 40.5%, ostali 5.5%
Neodvisnost: 1943. 

2. VIZA
Slovenija je uvrščena v skupino držav, katerih državljanom se ob prihodu na letališče izdajo vizumi za vstop v Libanon brezplačno za obdobje 30 dni z možnostjo podaljšanja do 90 dni. Za pridobitev vizuma mora biti potni list veljaven vsaj 6 mesecev po koncu potovanja in potni list ne sme imeti izraelskega žiga (https://www.gov.si/drzave/libanon/)

3. ČASOVNI PAS
GMT +3

4. PODNEBJE
Libanon ima pretežno toplo sredozemsko podnebje, za katerega so značilna topla poletja ter mile in zmerno deževne zime. Avgust je najtoplejši mesec v letu s povprečno temperaturo 32°C, januar in februar pa sta najhladnejša meseca v letu s povprečno temperaturo okoli 12°C. Letna količina padavin je majhna in je večinoma omejena na določeno število dni v letu, v tem času na tem območju pade velika količina dežja. Sneg je zelo redek in je značilen za vrhove gora z visokimi nadmorskimi višinami. Za Libanon je zanimivo, da se imate zaradi relativne bližine in velikega kontrasta možnost zjutraj sončiti in kopati na plaži, popoldne pa smučati v smučarskih in zimskih centrih na bližnjih gorah. Na splošno je najboljši čas za obisk od marca do junija in od oktobra do decembra.

5. HRANA IN PIJAČA
Libanonska hrana je zelo raznolika in okusna. Za libanonsko kuhinjo je značilno, da se pri pripravi lokalnih izdelkov uporablja veliko zelenjave in začimb, zato so lokalne začimbe tako rekoč nepogrešljiv del vsake jedi, ki se znajde na libanonski mizi. Meta se pogosto uporablja pri kuhanju in lahko rečemo, da jo Libanonci zelo radi uporabljajo. Poleg tega uporabljajo veliko čičerike, iz nje pripravljajo nekatere najbolj znane libanonske jedi, kot sta humus in falafel. Splošno znane so tudi različne libanonske solate, kot sta fatuš in tabule, ki sta močnega in izjemno pikantnega okusa. Libanonska kuhinja je znana tudi po uporabi ogromnih količin mesa. Libanonci pripravljajo meso na več načinov, najpogostejši sta govedina in ovčetina, veliko manj pa svinjina in ribe. Obstajajo ribje restavracije, kjer svežo ribo, ki vsako jutro prispe na tržnico v Bejrutu, pripravljajo na različne načine. Nasploh je libanonska kuhinja zelo okusna in zanjo je značilna zelo raznolika uporaba začimb ter kombinacija zelenjave, mesa in začimb, ki so značilne za to področje.

6. ZDRAVJE
Za vstop na ozemlje Libanona zakonsko ni potrebno prejeti nobenega cepiva, vendar se vsekakor posvetujte glede tega s svojim zdravnikom. Kar se tiče zdravil vzemite s seboj zdravila za redno terapijo, če jo imate, probiotike, zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, zdravila proti bolečinam ali zdravila, ki jih običajno vzamete s seboj na potovanje. S seboj je treba vzeti kremo za sončenje. Zdravstvena oskrba je dobra. Poleg državnih bolnišnic obstaja tudi veliko število zasebnih ordinacij in klinik. Cene zdravstvenih storitev v zasebnih ambulantah so bistveno dražje kot pri nas. Priporočljivo je pitje flaširane vode, pri hrani pa ni posebnih omejitev. Sadja in zelenjave je v izobilju, vendar jih je potrebno dobro oprati.

7. ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE
Ni obvezno, vsekakor pa ga priporočamo za vse oddaljene destinacije. Turistično zdravstveno zavarovanje lahko sklenete v agenciji do 5 dni pred odhodom. Za ceno zavarovanja kontaktirajte agencijo.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Mesta in kraji, ki jih obiščemo na potovanju, so razmeroma varna, vsekakor pa vam svetujemo previdnost in skrbnost pri osebnih stvareh (kot v vsakem evropskem ali drugem mestu). Na sprehode in raziskovanja ne hodite sami, zvečer in ponoči pa vam svetujemo, da se ne ločujete od skupine. Vojaške kontrolne točke se nahajajo po celotnem Bejrutu in Libanonu, zaradi trenutne vojaške in politične situacije v državi, vendar na splošno lahko rečemo, da je država mirna. Pri tem velja opozoriti, da je fotografiranje vojakov in vojaških baz prepovedano in da ima vojak, če vidi nekoga, da fotografira njega ali vojaško bazo, pravico zaseči fotoaparat ali telefon. Vsekakor pa se izogibajte temam, povezanim s političnimi razmerami v omenjeni regiji, predvsem razpravam o Izraelu. Bodite previdni pri fotografiranju, saj če želite nekoga slikati, morate prej vprašati. Dajanje napitnin in barantanje sta del tradicije.

9. OBLAČILA
Ob obisku verskih objektov so prepovedane hlače in krila nad koleni, pa tudi gola ramena in majice z globokim izrezom. Primerno oblačenje, ki velja za verske objekte, velja tudi za vsakodnevne sprehode. Izberite torej spodoba oblačila. Glede na to, da se pričakujejo temperature med 20 in 30 stopinjami, subjektivni občutek pa je precej višji, poskrbite, da bodo oblačila iz lažjega materiala. Ne pozabite prinesti daljših rokavov in hlač, ker se ponoči ohladi. S seboj imejte udobnejšo obutev za raziskovanje ter šal (za ženske), ki bo uporaben pri sprehajanju po soncu ali pri obisku sakralnih objektov. Moški se ne smejo gibati brez majice.

10. LOKALNA VALUTA
Libanon – libanonska lira (LBP) 1EUR = 1766 LBP, 1 USD = 1507 LBP
Za plačevanje v Libanonu morate vedno imeti pri sebi lokalno valuto.

11. BANČNE KARTICE IN BANKOMATI
Plačilne kartice je mogoče uporabljati v večini objektov v Libanonu. Prav tako je treba opozoriti, da obstajajo objekti, ki imajo minimalno vrednost, pod katero ne sprejemajo kreditnih kartic. To je običajno nekaj evrov, zato je dobro vedno imeti pri sebi določen znesek v lokalni valuti. Tudi v Libanonu ameriški dolar na splošno zelo dobro kotira in tako rekoč vse lahko plačaš v dolarjih, to pa pa ne velja za evro. O podrobnostih se posvetujte s svojo banko in obvezno javite odhod v tujino, da vam banka kartic ne bo blokirala. Razpon cen je lahko zelo širok glede na kakovost storitev. To velja tako za restavracije in hotele, kot tudi za prevoze in obiske pri zdravniku. Tradicionalne restavracije so lahko ugodnejše kot pri nas, medtem ko so cene v ekskluzivnih lokalih izjemno visoke. "Barantanje" pri nakupovanju (še posebej v "suksih" ali uličnih trgovinah) je del kulture.

12. KOMUNIKACIJA
Naša omrežja delujejo na ozemlju Libanona. Skoraj vsa prenočišča, restavracije ali kavarne imajo WiFi. Lokalne SIM kartice stanejo okoli 15 USD.

13. ELEKTRIKA
Kar se tiče elektrike je napetost enaka kot pri nas, adapterjev za vtičnice ne potrebujete.

14. DRUGE OPOMBE
Od spominkov priporočamo tradicionalna oblačila in nakit, ročne izdelke, tradicionalne slaščice, lesene rezbarije in spominke iz cedrovine, vino, začimbe... Iz narave je prepovedano odnašati školjke, korale in druge predmete.