Tajska

Tajska

Jungle tribe vas popelje na potovanje na Tajsko – deželo templjev, okusne hrane in nasmejanih ljudi.

Spoznajte državo kontrastov. Kombinacija budizma in živahnega življenja, eksotične plaže na jugu in džungle na severu, noro nočno življenje in romantični sončni zahodi. Dežela kontrastov.

Bangkok, sodobna prestolnica divje energije. Mesto, ki vam bo ponudilo nešteto možnosti. Obiščite Grand Palace – več kot 200 let staro kraljevo palačo z najstarejšim kipom Bude, posutim z zlatom. Wat Po, Wat Arun in Wat Saket so le nekateri izmed templjev, ki sestavljajo glavno značilnost Tajske in njene zgodovine. Skočite v tuk tuk in se zapeljite do nekaterih nočnih tržnic, kjer lahko najdete prav VSE! Neizogibni so eksotično sadje, pad thai, sadni šejki in tajski sladoled. Mesto lahko spoznate iz reke, križarite lahko po kanalih Chao Praya. Zgrabite pivo Chang in se pridružite veselim ljudem, ki plešejo na cesti Khao San, pisani ulici, polni barov in restavracij. Tu se zvečer vzdušje spremeni v noro zabavo.

Na jugu vas čakajo osupljive in divje plaže z visokimi palmami in bisernim peskom. Otoki, raztreseni po Andamanskem morju in Tajskem zalivu. Najbolj radovedni se bodo podali na sever države v mesto Chang Mai in se poglobili v tajsko dušo, raziskovali riževa polja in se raziskovali tamkajšnja plemena.

Ponujamo vam možnost obiska vseh najlepših plaž na Tajskem:

- Otok Koh Phangan - naš drugi dom, kraj kjer se je začela tajska zgodba - otok ustvarjen za hedonizem, jogo, počitek in najboljše zabave

- Phuket - nezgrešljivo mesto za najboljše nočno življenje in klube, mesto kjer je dovoljeno vse in kjer vlada dobra energija

- Krabi - kraj, od koder lahko obiščete vse najbolj znane lokacije na Tajskem. Lahko skočite do otoka Phi Phi, otoka Jamesa Bonda in plaž, ki ste jih imeli v mislih, ko ste pomislili na Tajsko

- Koh Samui - dragulj, ki ga odkrivamo in kjer nudimo odlične namestitve za prave počitnice in uživanje

- Chiang Mai - mesto v džungli, polno najlepših templjev

Nasmeh in gostoljubje Tajcev vas pričakujeta na vsakem vogalu. Verjamete, da se odpravljate na dopust, čaka vas pa potovanje, ki vam bo zlezlo pod kožo. Aranžmaji za Tajsko so za vse generacije, primerni pa so tudi za potovanja z otroci.

Čakamo vas v deželi nasmehov.

Odhodi

Potovanja

Video

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Tajska

Informacije vezane za COVID-19

Trenutno ni aktualnih Covid ukrepov

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

1. SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Tajska, uradno Kraljevina Tajska, je država v jugovzhodni Aziji. Na jugozahodu se odpira v Andamansko morje (del Indijskega oceana), na jugovzhodu pa v Tajski zaliv (del Južnokitajskega morja). Na zahodu meji na Mjanmar (Burmo), na severu in vzhodu na Laos, na vzhodu na Kambodžo in na jugu na Malezijo.
Površina: 513,120 km2, 51. po velikosti na svetu
Število prebivalcev: 67,97 milijonov 
Glavno mesto: Bangkok (9,27 milijonov prebivalcev)
Sestava prebivalstva: Tajci (95.9%), manjše etnične skupine: Burmi 2%, ostali 1,3%
Uradni jezik: Thai, Angleščina je druga po pomembnosti in stopnji koriščenja
Veroizpoved: Budisti (93.6% Budisti, 4.5% Muslimani, 1.2% Kristijani)

2. VIZA
Državljani Republike Slovenije ne potrebujejo vizuma za obisk in bivanje v Kraljevini Tajski do 30 dni v turistične namene (https://www.gov.si/drzave/tajska/). 

3. ČASOVNI PAS
Časovni pas je UTC +7, kar pomeni 6 ur pred Slovenijo.

4. PODNEBJE
Na Tajskem je prevladujoče tropsko monsunsko podnebje. Deževno obdobje traja od sredine maja do oktobra, sušno obdobje pa od novembra do aprila. Temperatura je skozi vse leto poletna (visoka). Temperature se gibljejo od najmanj 20 °C do največ 38 °C. Zaradi visoke vlage se nižje temperature težko prenašajo. Na severu je zračna vlaga bistveno nižja, podnebje pa milejše. Jugozahodni monsuni, ki prihajajo med majem in julijem (razen na jugu), naznanjajo prihod deževnega obdobja (Rueda fon). Deževno obdobje traja do oktobra in oblaki znižajo temperaturo. Vlažnost zraka je takrat visoka. November in december zaznamujeta prihod sušnega obdobja, nočne temperature v predelih z visoko nadmorsko višino lahko občasno padejo celo do mrazišča. Temperature začnejo naraščati januarja, ko dosežejo tudi 40 °C.

5. HRANA IN PIJAČA
Hrana je zelo raznolika, tako rekoč tipično azijska. Veliko je riža, rib, rezancev, piščanca, sadja in zelenjave. Tajska kuhinja je ena najboljših kuhinj na svetu in je produkt tradicionalnega vzhodnega, vse bolj pa tudi zahodnega kulinaričnega vpliva. Značilnosti te eksotične kuhinje so čili paprike, česen, koriander, tajska bazilika, limeta, meta, limonska trava, galangal, tamarind in curry – rdeči, zeleni in rumeni – mashaman curry. Značilne so  udi kombinacije riža, kokosa, banan, ananasa, papaje, manga, arašidov, mesa, lignjev, kozice in morskih sadežev. Posebnost tajske kuhinje je Pad Thai - jed iz riževih rezancev, zelenjave, mesa, ki je obogatena s tajskimi začimbami. Poleg tega lahko na Tajskem poskusite različne juhe, pražen riž s prelivi in ​​razne eksotične kombinacije slanega in sladkega, mesnega in sadnega. Če ne jeste pekoče hrane, to obvezno povejte natakarju, saj je čili v tajski hrani zelo pogost. Ulična hrana je po mnenju mnogih najokusnejša. Najdete pa lahko tudi veliko število restavracij z domačo in mednarodno kuhinjo, tako da lačni ne boste. Hrana je zelo ugodna, sveže sadje in stisnjene sadne sokove boste našli na vsakem koraku in po zelo ugodnih cenah. Za ljubitelje sladkarij sta na voljo Mango sticky rise (Mango s sladkim rižem) in Roti - nekakšna palačinka. Pomembno je, pijete le flaširano vodo!

6. ZDRAVSTVO
Cepljenje ni obvezno. Naši potniki se individualno odločijo, ali se želijo cepiti ali ne. Najbolje je, da se pozanimate na Inštitutu za tropske bolezni. Priporočljivo je, da za vsak slučaj prinesete zdravila za želodec (probiotike), aspirin ali kakšno zdravilo proti bolečinam in povišani temperaturi. Če ga nimate s seboj, ni nič hudega, vse se da kupiti v tamkajšnjih lekarnah. Tudi tam so komarji, tako da bi bilo dobro repelent proti komarjem. Po izkušnjah so njihovi repelenti močnejši, tako da ga lahko kupite tudi v Bangkoku.

Zdravstvene ustanove:
Bumrungrad International Hospital v Bangkoku (tel. +662667 1000 in www.bumrungrad.com)
Phuket International Hospital (tel. +6676249 400 in www.phuket-inter-hospital.co.th)

7. ZAVAROVANJE
Ni obvezno, je pa vsekakor priporočljivo. Zavarovanje lahko sklenete pri katerikoli zavarovalnici ali pri nas do 5 dni pred potovanjem. Sodelujemo z Allianz zavarovalnico, vse možnosti in cene zavarovanja pa dobite s povpraševanjem na naš e-mail.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Na Tajskem so izredne razmere odpravili 1. aprila 2015. Razmere na Tajskem so na splošno stabilne in mirne. Potnikom svetujemo previdnost. Osebne dokumente in denar je priporočljivo skrbno hraniti zaradi nevarnosti ropov in žeparskih tatvin. Sprehod po ulici v poznih večernih urah je priporočljiv le v primeru, da niste sami. Droge so nelegalne in se posedovanje slednjih kaznuje skladno z zakonom, v večini primerov z zaporno kaznijo.

9. OBLAČILA
Spakirajte čim manj stvari! Oblačila lahko operete kjerkoli. Ta storitev je cenovno zelo ugodna (cca. 1 EUR na kilogram). Perilo ti hitro operejo in zložijo. Zaradi visokih temperatur nosite lahka oblačila. Ko greste v Chang Mai, potrebujete kakšen pulover ali kakšno lahko jakno in dolge hlače, saj zvečer lahko postane hladno. S seboj imejte udobne treking čevlje. Ob obisku kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, natančneje templjev, upoštevajte, da je obvezno imeti pokrite noge in ramena, zato bodite na to pozorni pri pakiranju. Če karkoli pozabite, od oblačil, kozmetike, čevljev, ne skrbite, na Tajskem lahko kupite vse.

10. LOKALNA VALUTA
Kar se tiče denarja, je razmerje med dolarji in evri na Tajskem zelo podobno kot pri nas, tako da če imate evre, jih ni treba menjati, za Tajsko bodo čisto v redu. Še enkrat, če imate dolarje, je tudi to v redu, saj boste zagotovo morali povsod zamenjati denar in plačati v lokalni valuti. Lokalna valuta je tajski baht in trenutni menjalni tečaj med evrom in bahtom je približno 1 € = 37 THB, dolar in baht pa 1 $ = 35 TH. Za vse fakultativne izlete potrebujete približno 150 eur. Ta del na potovanju plačate v EUR.

11. BANČNE KARTICE IN BANKOMATI
Bančni sistem je zelo razvit, zato boste na vsakem koraku našli številne banke in bankomate. Provizija za uporabo bankomata je okoli 180 - 200 BHT (6 evrov), točen znesek provizije pa preverite pri matični banki. Priporočamo, da s seboj prinesete gotovino, možna je uporaba kreditnih kartic, vendar o tem morate predhodno obvestiti svojo banko, da ne boste imeli težav z blokiranjem kartice. Tudi menjalnice so na voljo na vsakem koraku, dosegljive pa ves dan.

12. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Naša mobilna omrežja delujejo na Tajskem in lahko pa kupite lokalno kartico SIM. WiFi je na voljo v vseh prenočiščih in restavracijah, tako da lahko na ta način ostanete v stiku z družino in prijatelji.

13. DRUGE OPOMBE
V zadnjih 10 letih je Kraljevina Tajska postala obljubljena dežela za vse tiste, ki verjamejo v alternativno medicino. Zato lahko obiščete eno od številnih zdravilišč, se udeležite tečaja meditacije in s tem trenirate svoj um in telo, da postaneta čim bolj sproščena. Obstaja tudi znana tajska masaža (Thai), ki je postala priljubljena po vsem svetu. Masažne salone boste našli na vsakem koraku, masaže pa nudijo po zelo ugodnih cenah.