Peru

Peru

Peru je država z najvišjimi peščenimi sipinami na svetu in mistično energijo, ki jo premore le Machu Picchu, tu pa so še pisana pobočja Mavrične gore, dolina Inkov, čopaste lame, Indijanci Quechua in otočje Puno. Država, ki so ji vladali legendarni Inki, je znana po eni največjih biodiverzitet na planetu: sadje macu-macu prihaja iz Amazonije, več kot 3000 vrst krompirja, sokove chicha morada iz škrlatne koruze ponujajo v vsaki taverni, sprehajajo se alpake, rožnati delfini plavajo v rekah, videli boste celo nezemeljske mumije iz Paracasa... Čakajo vas legende, pripovedane ne samo v španščini, ampak tudi v jezikih kečua in ajmara, čaščenje boga sonca Intija in stvarnika Virakočija, vse s kokinim čajem. Peru je dežela, v kateri utripa tradicija, zato bi moralo potovanje v Peru doživeti veliko več kot mesti Lima in Cusco – spoznali boste tudi Pisac, Chinchero, Ollantaytambo, Arequipo, Nazco in Paracas.

Odhodi

Potovanja

Video

Vprašanja, odgovori in izkušnje

Po carinskih predpisih za Peru ne potrebujete cepiva, vendar vam svetujemo, da pokličete na Zavod za javno zdravje in preverite. Če boste raziskovali amazonsko regijo Peruja, vam vsekakor svetujemo cepivo. Zaradi vaše varnosti priporočamo uporabo flaširane vode.


Za državljane Republike Slovenije viza ni potrebna.


Naša omrežja delujejo v Peruju in kartice SIM lahko prevzamete tudi na kraju samem (omrežje Claro je najbolj priljubljeno), vendar nakup kartice SIM v poslovalnicah mobilnih podjetij pogosto traja dolgo. Omrežja WiFi so na voljo v vseh nastanitvah in tudi v večini restavracij.


Priporočamo, da s seboj prinesete dežni plašč, udobne čevlje, nekaj z dolgimi rokavi ali jakno, ker lahko čez noč temperatura pade, ter kapo za zaščito pred soncem. Gojzerje lahko vzamete, če jih imate, vendar razen za treking na Rainbow Mountain niso potrebni. Perilo lahko perete kjerkoli, ta storitev je zelo poceni, zato vam ni treba pakirati preveč stvari.


Cusko je raj za ljubitelje nakupovanja in nakupovanja spominkov. V Peruju že od antičnih časov gojijo kulturo izdelovanja predmetov in oblačil iz alpakine volne. Na voljo je široka izbira artiklov od puloverjev do volnenih kap, nogavic in šalov, v vseh oblikah, velikostih in odtenkih, in razumljivo je, zakaj so to najbolj priljubljena darila v Peruju. Ne samo, da so lepe, praktične in cenovno dostopne, ampak vam tudi pomagajo ohranjati toploto na vaši poti skozi Peru. Še več, radi jih imajo domačini. Opazite lahko, koliko dam na tržnicah nosi debele volnene nogavice in tople kape. Tržnica San Pedro je najboljše mesto za nakupovanje v Cuscu. Poleg volnenih izdelkov lahko najdete tudi magnetke, kokosove čaje, obeske in številne druge ročne izdelke.


Cusco je povprečno varno mesto, a spet morate paziti na svoje osebne stvari. Priporočljivo je, da denar in potni list hranite v hotelih. Pomikajte se po glavnem turističnem območju in ponoči ne hodite sami.

Turizem je glavni vir dohodka za Cusco, zato je politika zasnovana tako, da ščiti turiste, vendar se v Cuscu priporočajo standardni varnostni ukrepi. Bodite pozorni na drobne zločine v turističnih območjih in zaščitite svoje dragocenosti.


Glede na to, da se Cusco nahaja na nadmorski višini približno 3400 m, vam odsvetujemo pitje alkohola prvi dan, ko pridete v to mesto. Šele ko se navadite na te višine, vam priporočamo, da poskusite priljubljeni pisco sour ali coca tea na naslednjih mestih:

  1. Ukukus bar 
  2. Paddy Flahert`s Irish pub - Plaza de Armas
  3. KM0 - na trgu San Balas
  4. El Jardin Secreto - calle Plateros, na 5 minuta hoje iz trga Orožja.
  5. Mushrooms - bar s pogledom na trg Orožja.

Varnost v Limi se razlikuje glede na območja mesta. Obstajajo varnejša predmestja, kot sta Miraflores ali Baranko. Turisti se večinoma zadržujejo v Mirfloresu, ima urejena sprehajališča, veliko turistične policije in velja za najvarnejši del mesta. Čeprav Lima na splošno ni znana kot varno mesto, je priporočljivo, da se gibljete po glavnih ulicah, turističnih območjih in še posebej pazite na svoje osebne stvari. Nikakor ni priporočljivo, da se ponoči sprehajate sami in hodite po temnih ulicah ali obiskujete favele.


  1. Loki – v Miraloresu.
  2. La noche de Lima v bližini glavnega trga.
  3. El Dragon de Barranco je ena od najboljših diskotek v Limi, z poceni koktajli.
  4. Calle de las Pizzas - ulica z velikim številom lokalnih barov in klubov, zelo poceni pisco sour koktajli.
  5. Del Carajo- odličen klub v centru Baranka z lokalno latino glazbo.

Ob obisku Lime priporočamo, da s seboj vzamete dežni plašč, udobne čevlje, nekaj z dolgimi rokavi ali jakno, saj lahko temperatura čez noč pade. Klobuk ali kapo za zaščito pred soncem. Najpomembnejša stvar, ki jo priporočamo, je, da imate s seboj torbico, ki jo lahko nosite okoli vratu, ali takšne ki jih lahko vtaknete pod jakno ali majico in tam hranite svoje dragocenosti, kot so denar, telefon ali potni list, če nimate možnosti sefa v nastanitvi.​


Če obiščete mesto Lima in ste ljubitelji nakupovanja, vam priporočamo, da obiščete nakupovalni center Larcomar. Center s približno 80 trgovinami, ki se nahaja v Mirafloresu. V bližini Glavnega trga najdete tradicionalne spominke, kot so šali iz alpakine volne. Najboljši spominki so puloverji iz alpakine volne, zapestnice z inkovskimi motivi, šali. Če ste ljubitelj umetnosti, priporočamo nekaj slik iz šole Kuskenja, ki sega v starodavne andske civilizacije.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Peru

Informacije vezane na COVID-19:

Potniki morajo imeti potrdilo o cepljenju proti COVID z obema odmerkoma cepiva (ali enega, če gre za cepivo Janssen) ali negativen PCR test, ki ni starejši od 48 ur pred potovanjem. Ta ukrep ne velja za potnike, mlajše od 12 let, in potnike, starejše od 39 let.

Za potnike, starejše od 39 let, veljajo naslednja pravila: 

Zadnji odmerek cepiva je treba prejeti vsaj 14 dni pred odhodom in manj kot 3 mesece pred prihodom v Peru 

ALI 

Ti potniki morajo imeti potrdilo, da so bili cepljeni s poživitvenim odmerkom 

ALI 

Potniki morajo imeti negativen PCR test, starejši od 48 ur pred odhodom.

Vsi potniki morajo v 72 urah pred odhodom izpolniti naslednji obrazec: http://e-notificacion.migraciones.gob.pe/dj-salud/

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v namembni državi, kot tudi v tranzitnih državah, ter ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu. Vse potnike naprošamo, da na celotnem potovanju upoštevajo predpisane ukrepe ter vse osnovne epidemiološke in higienske ukrepe, na mestih, kjer se zadržuje veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom, vedno imajo pri sebi razkužilo in zaščitno masko z njimi. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.