Nepal

Nepal

Jungle Tribe vas popelje v deželo Himalaje - povzpnemo se na vrh sveta. Odpravljamo se na potovanje v Nepal, domovanje bogov, da se otresemo vsega materialnega in doživimo katarzo. Zahvaljujoč fenomenalnim naravnim predelom, zasneženim vrhovom, ki nas obkrožajo, prijaznim in nasmejanim ljudem, bomo doživeli popolni mir. Kraj, kjer se ledeni vrhovi Himalaje srečajo s toploto idijske ravnine. Mogočna Himalaja varuje to majhno državo pred raznimi negativnimi vplivi zahodnega sveta. Spoznavamo budizem in kulturo tega nežnega ljudstva, ki živi v sožitju z naravo. Pisani budistični templji ohranjajo zgodbe starodavnih civilizacij, dolina Katmanduja pa nas navdušuje z zaščitenimi spomeniki. 

Potovanje v Nepal in spomini, ki ti ostanejo za vse življenje, dežela in ljudje, zaradi katerih boš spremenil svoj pogled na svet. Nasmejano pleme vas popelje na nepozabno in čarobno potovanje v Nepal.

Potovanja

Video

Vprašanja, odgovori in izkušnje

Vsi turistični kraji v Nepalu so zelo varni. Prosto se lahko gibljete kadarkoli v dnevu, vendar turističnih območij ni priporočljivo zapuščati. Čez dan je v Katmanduju zaradi gostega prometa in velikega števila ljudi velika gneča, zato morate vedno paziti na svoje osebne stvari. Na ulicah prestolnice boste zelo pogosto videli policijo, ki pa je tam le zaradi še večje varnosti. Pokhara je veliko manjše in mirnejše mesto, vsi popotniki se tam počutijo zelo varne.


Cepivo ni potrebno za vstop v Nepal. Lahko pa se glede cepljenja posvetujete s svojim zdravnikom.


Potreben je vizum za vstop v Nepal, ki se pridobi ob pristanku na letališču v Katmanduju. Nujno je, da ob vstopu na letališče greste do avtomata za izdajo vizumov. Na samem stroju imate označeno območje, kjer morate skenirati prvo stran potnega lista s podatki. Po tem se na napravi odpre obrazec, ki ga je treba izpolniti. Ko to narediš, dobiš obrazec, ki ga vzamete s seboj in greste z njim na banko, kjer plačate vizo in jo dobite v potni list.


Če jo potrebujete, lahko kupite lokalno kartico SIM. Kupite jo s potnim listom in dvema fotografijama, kartice pa kupite v specializiranih trgovinah, kjer vam zaposleni pomagajo pri aktivaciji kartice. Omrežje je solidne kakovosti, medtem ko je internetni signal nekoliko šibkejši, a zadostuje za osnovno komunikacijo. Wi-Fi je na voljo v vseh namestitvah, vendar je najboljši signal na recepciji, medtem ko je v sobah nekoliko šibkejši.


Za hrame morate imeti hlače čez kolena, pokrita ramena. Dobro je vedeti, da se boste v nekaterih hramih morali sezuti.


Med izleti, ki vključujejo obisk templjev, morajo biti oblačila primerna, in sicer hlače pod koleni, ramena pa pokrita. Za lažje pešačenje vam svetujemo udobno obutev. Ko se odpravite na treking iz Pokhare, morate obleči dolge hlače, daljše nogavice, majico s kratkimi rokavi in  pulover s kapuco ali tanko jakno. Ko gre za treking, je obvezna udobna obutev.


Purple Haze Rock Bar, Reggae bar, Busy Bee, Karaoke bari, Tom&Jerry’s.


Vseeno je, ali spominke kupujete v Katmanduju ali Pokhari, saj razlike v ceni skorajda ni. Ko gre za izbiro spominkov, morate s seboj iz Nepala prinesti magnetke, budistične molitvene zastavice, jakove rute, šale iz kašmirja, ki so tam zelo ugodni, pašmine, ročno izdelane zvezke, tradicionalne nepalske klobuke, slike, čaje. Če vas zanima pohodništvo v Nepalu, boste našli odlično pohodniško opremo po zelo nizkih cenah.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Nepal

Trenutno ni aktualnih Covid ukrepov

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

1. SPLOŠNI PODATKI O DRŽAVI
Glavno mesto: Katmandu (okoli 2 milijona prebivalcev)
Površina: 147.181 km²
Število prebivalcev: 31.5 milijona
Jezik: Nepalski ampak lahko se poslužujete tudi angleščine
Vera: hinduizem preko 80%, budizem okoli 9%, islam okoli 4%

2. VIZE
Državljani Slovenije za vstop na ozemlje Nepala potrebujejo vizume, ki se pridobijo ob vstopu v Nepal. Dokumentacije ni potrebno predložiti, temveč le izpolniti obrazec in prinesti fotografijo na beli podlagi velikosti 3,5 x 4,5. Cena je 30 USD oziroma 25 EUR. Na ozemlju Nepala ni slovenskega veleposlaništva. S seboj vzemite kopijo potnega lista.

3. ČASOVNI PAS
UTC +5: Nepal ne prehaja na poletni čas, zato je pozimi 4 ure in 45 minut pred Slovenijo, poleti pa 3 ure in 45 minut.

4. PODNEBJE
Nepal ima tipično monsunsko podnebje. Sušno obdobje je od oktobra do maja, mokro (monsunsko) obdobje pa od junija do septembra. Intervali med tema dvema glavnima obdobjema - od septembra do novembra in od marca do maja - veljajo za najprimernejše za potovanje po Nepalu. Povprečna najvišja dnevna temperatura je 16 stopinj januarja - 25 stopinj julija. Temperaturni razpon v Katmanduju je med 15 in 30 stopinj. Potresna situacija: Nepal je zelo potresno območje, vendar je varno.

5. HRANA IN PIJAČA
Tradicionalna prehrana vključuje piščanca, govedino (v obliki žara ali enolončnice), riž, zelenjavo in sadje. Sadje vedno operemo z flaširano vodo ali olupimo. Vsekakor poskusite Momo, Lasi, piščanca z medom in bambusom, piščanca s karijem. Jedi so lahko zelo pikantne, če ne marate pekoče hrane, morate to poudariti pri naročilu. Vsekakor poskusite znamenito pivo Everest.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za vstop na ozemlje Nepala ni potrebno cepljenje. Voda ni pitna, uporablja se samo flaširana voda, ledu pa se je potrebno izogibati. Od zdravil imejte s seboj zdravila za redno terapijo, probiotike, zdravila za zniževanje telesne temperature, protibolečinske tablete ali zdravila, ki jih običajno vzamete s seboj na potovanje. Obvezno imejte kremo za sončenje in Autan.

7. Zavarovanje
Priporočljivo je, da imate zdravstveno zavarovanje. V Nepalu bodite pozorni na pijavke med trekingom.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Nepal je varna destinacija. Ponoči se odsvetuje gibanje po ulicah, še posebej ne izven skupine. Izogibajte se preprodajalcem drog, vsi opiati so prepovedani in nezakoniti. Bodite previdni pri fotografiranju, saj če želite nekoga fotografirati, morate prej vprašati. Pred templji se sezujte in pazite na naslednje: pogosto se boste morali sezuti, ne smete častiti hindujskih templjev, ne smete fotografirati Kumarijev.

9. OBLAČILA
Kar zadeva oblačila, potrebujete lahkotnejšo spomladansko in poletno garderobo, vsekakor pa imejte s seboj nekaj dolgih rokavov in hlač, predvsem zaradi letala, možno pa je tudi, da se bodo temperature spustile, predvsem ponoči. Zato obvezno imejte s seboj majico s kapuco in nekaj dolgih hlač. Udobni čevlji so nujni za ogled mesta, treking, raziskovanje džungle. Kot zaščita pred komarji so priporočljivi tudi dolgi rokavi in ​​hlače.

10. LOKALNA VALUTA
Lokalna valuta je nepalska rupija. 1 EUR = 120 rupij, 1 $ = 107 rupij. Ni pomembno, ali imate s seboj dolarje ali evre. V nekaterih menjalnicah se da barantati glede tečaja, če gre za večji znesek.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Obstajajo bankomati, vendar niso lahko dostopni. Kartic ne morete uporabljati vedno. O podrobnostih se posvetujte s svojo banko in obvezno jim javite odhod v tujino, da vam kartice ne bodo blokirali. Vedno se barantajte na tržnicah, v trgovinah s spominki in pri uličnih prodajalcih, saj je to običaj. Poleg barantanja je skoraj vedno v navadi vsakomur dati napitnino.

12. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
V večini primerov naša omrežja ne delujejo na ozemlju Nepala. Skoraj vsa prenočišča imajo Wi-Fi. Ni potrebno imeti adapterjev za elektriko.

13. DRUGE OPOMBE
Na potovanju v Nepal je v programu celodnevna vožnja od Katmanduja do Pokhare in od Pokhare do Nagarkota. Če kupujete spominke, povezane z budizmom, vam svetujemo, da ne kupujete glav Bude, saj se to šteje za neprimerno. Od spominkov priporočamo: tradicionalna oblačila, predmete in skulpture iz lesa, tradicionalno glasbo, nakit, predmete povezane z religijami hinduizma in budizma, izdelke iz pašmine in jakove volne, predmete proizvedene v tibetanskih begunskih taboriščih...