Mehika

Mehika

Mehika - velika država z bogato zgodovino. Njene neresnične regije razkrivajo dediščino Aztekov in Majev, spomeniki, kot sta Teotihuacan in Chichen Itza, pa presenetijo s svojo veličino. Na sprehodu po starih ruševinah boste imeli priložnost uživati ​​v oglašanju džungelskih živali, nad vami pa bodo preletavale pisane ptice.

Mehika je tudi država velike kulture, znane po vsem svetu. Simbolika in bogata ustvarjalnost Fride Kahlo, dramatične in zasvojljive telenovele ("Televisa presenta!"), skozi katere smo se učili španščine. Mehika nam je dala sombrero, tekilo in tortilje ter našo najljubšo čili omako. Poleg teh dobro poznanih elementov mehiške kuhinje je nepogrešljiva sestavina za popolno gastronomsko doživetje čokolada, kakršne še niste poskusili – začinjena s čilijem, cimetom in nageljnovimi žbicami. Tostade, tamales in ceviche, polnjeni z morskimi sadeži, svinjino, piščancem, fižolom, koruzo in okusno salso, bodo navdušili vaše brbončice na vsakem koraku vašega potovanja po Mehiki.

Tisto, kar navdušuje obiskovalce Mehike, je njena čudovita narava. Karibski deli te države imajo prijetno podnebje. Idealni so za morske počitnice. Na čudovitih belih plažah, obdanih z bujnim zelenjem, boste uživali v gozdu Karibskega morja, okusu kokosa in morskih specialitetah. Potovanje v Mehiko ne šteje, če ne doživite malega raja na zemlji, kot sta Isla Mujeres in Playa del Carmen

Vse, kar pričakujete od enega potovanja lahko doživite v Mehiki. Ste pripravljeni iti z nami?

Odhodi

Potovanja

Video

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Mehika

Informacije v zvezi s COVID-19:

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Mehika ali uradno Združene mehiške države se nahaja v Severni Ameriki, zavzema površino skoraj 2 milijona km2 in na severu meji na Združene države Amerike, na jugovzhodu pa na Gvatemalo in Belize. Mehika meji tudi na Tihi ocean na zahodu ter na Mehiški zaliv in Karibsko morje na vzhodu. Skupno število prebivalcev je blizu 130 milijonov, medtem ko ima Mexico City, glavno in največje mesto, približno 22 milijonov prebivalcev. V predkolumbovski Mehiki je bilo veliko indijanskih kultur, ki so ustvarile napredne civilizacije - Olmeki, Tolteki, Zapoteki, Maji in Azteki. Španija je to ozemlje osvojila leta 1521 in organizirala Novo Španijo. Mehika se je leta 1821 osamosvojila od Španije. Obdobje po osamosvojitvi so zaznamovali gospodarska nestabilnost, ameriško-mehiška vojna in ozemeljske koncesije ZDA, državljanska vojna, dva imperija in diktatura. Diktatura je pripeljala do mehiške revolucije leta 1910, ki je vodila do sprejetja ustave iz leta 1917 in vzpostavitve današnjega političnega sistema. Danes je Mehika demokratična zvezna republika, ki jo sestavlja 32 zveznih držav, natančneje 31 držav in eno zvezno okrožje. Uradni jezik v Mehiki je španščina, vendar je v uporabi še 62 drugih indijanskih jezikov, medtem ko je krščanstvo uradna vera.

VIZE
Državljani Slovenije ne potrebujejo vizuma.
* Ob pristanku v Mehiki na letališču dobite obrazce, ki jih morate izpolniti pred imigracijsko kontrolo. Del obrazca obdržite in ga hranite do odhoda iz države.

ČASOVNI PAS
Mehika se nahaja v časovnem pasu UTC - 6, -7h glede na Slovenijo.

PODNEBJE
Mehika je podnebno raznolika država. Klimatsko se deli na tri višinske pasove. Najnižja tierra caliente (vroča dežela) obsega tropske nižine na vzhodni obali z visokimi temperaturami in veliko padavinami. Nad tem vročim pasom je tierra templado (zmerna dežela) z zmerno klimo, ugodno za človekovo življenje in delo. Nad 2000 m je tierra fría (hladna dežela), kjer se razlikujejo letni časi, predvsem poletje in zima. Notranja pobočja in ravnind imajo značilno celinsko podnebje s toplimi poletji in mrzlimi zimami. Na jugovzhodu države so tropska območja z 8-10 mokrimi meseci na leto. Glavno mesto Ciudad de Mexico se nahaja na nadmorski višini blizu 2300 m s povprečno temperaturo 15 stopinj.

HRANA IN PIJAČA
Hrana v Mehiki je zelo okusna, a tudi eksotična in popolnoma drugačna od mehiške kuhinje, ki smo je vajeni v naših restavracijah. Mehiška hrana slovi kot izjemno začinjena. Res je, vendar upoštevamo, da izvirna hrana ni pekoča, ampak pikantnost dajejo razne omake, ki jih dodajajo naknadno. Vsekakor vam svetujemo, da poskusite mehiške specialitete, kot so tacos, burritos, gorditas, quesadillas z različnimi nadevi in ​​vrstami mesa. V Mehiki so tudi mednarodne restavracije, za vse tiste, ki niste ljubitelji mehiške kuhinje. Najbolj priljubljene pijače so sveži sadni sokovi, pivo, tekila in mezcal.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za vstop v državo ni potrebno cepljenje. Priporoča se pitje flaširane vode. Priporočljivo je, da za vsak slučaj prinesete zdravila za želodec (probiotike) in zdravila proti bolečinam in povišani temperaturi.

VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Mehika spada med države s srednjim tveganjem. V Mexico Cityju je priporočljivo, da se ne gibljete v nekaterih delih mesta, izven načrta poti, kot tudi v nekaterih delih zvezne države Chiapas, Oaxaca in obmejnih območjih z Gvatemalo. Karibsko območje je varno območje.

OBLAČILA
Mexico City je mesto, ki leži na 2300 m nadmorske višine in ima povprečno letno temperaturo 15°C. Ob tem vam svetujemo, da za v mesto s seboj prinesete tanke jakne in majice s kapuco ter dolge hlače, saj so čez dan lahko spomladanske temperature, zvečer pa lahko padejo tudi do 10°C. Za drugi del potovanja, torej karibsko obalo, priporočamo poletna oblačila. Prav tako je za na pot priporočljivo obuti športne čevlje ali drugo udobno obutev.

LOKALNA VALUTA
Mehiški peso je uradna valuta v Mehiki, menjalni tečaj je 1 EUR=18 pesosov, 1 USD=17 pesosov. Ponekod lahko plačujete tudi s kartico, bankomatov je veliko, vendar je priporočljivo, da imate s seboj gotovino.

ELEKTRIKA
Elektrika je 110V, zato je potreben adapter z dvemi tankimi vhodi, kot na področju ZDA.

SPOMINKI
Tekila, različna oblačila in nakit z mehiškimi motivi, tekoča vanilija, sombrero :)