Združene države Amerike

Združene države Amerike

Združene države Amerike se nahajajo v Severni Ameriki in se raztezajo od vzhodne obale, ki leži na Atlantskem oceanu, do zahodne obale, ki se odpira v Tihi ocean. Sever ZDA meji na Kanado, južna meja pa državo ločuje od Mehike. ZDA sestavlja 50 zveznih držav in so glede na kriterije merjenja tretja ali četrta največja država na svetu po površini, tretja po številu prebivalcev in prva po gospodarski moči.

Odhodi

Potovanja

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Združene države Amerike

Informacije v zvezi s COVID-19 

Trenutno ni aktualnih Covid ukrepov.

O pogojih vstopa v ZDA se pozanimajte na vladni spletni strani: https://www.gov.si/drzave/zdruzene-drzave-amerike/

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnji povezavi:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi, kot tudi v tranzitnih državah, ter ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov, na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom, imajo pri sebi razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

SPLOŠNI PODATKI O DRŽAVI

Združene države Amerike se nahajajo v Severni Ameriki in se raztezajo od vzhodne obale, ki leži na Atlantskem oceanu, do zahodne obale, ki se odpira v Tihi ocean. Sever ZDA meji na Kanado, južna meja pa državo ločuje od Mehike. ZDA sestavlja 50 zveznih držav in so glede na kriterije merjenja tretja ali četrta največja država na svetu po površini, tretja po številu prebivalcev in prva po gospodarski moči.
Površina države: 9,525.067 km2 / 9,833.517 km2 (odvisno od kriterijev merjenja)
Število prebivalcev: 331.449.281 (2020)
Glavno mesto: Washington (689.545, 2020)
Uradni jezik: angleščina
Religija: krščanstvo 63% (protestanti 40%, katoliki 21%,), ateisti 29%
Neodvisnost: 4. julij 1776

VIZA

Državljani Republike Slovenije za vstop v ZDA ne potrebujejo vizuma. Slovenski državljani, ki imajo običajne ali diplomatske/uradne potne liste, morajo pred vstopom v ZDA izpolniti vlogo na povezavi v elektronskem sistemu za avtorizacijo potovanj (ESTA): https://esta.cbp.dhs.gov/. Pristojbina znaša 21 USD. Potnikom priporočamo, da se prijavijo v sistem po rezervaciji potovanja in najmanj 72 ur pred vkrcanjem na let.

Slovenski državljani, ki imajo predhodno izdan veljavni vizum B1/B2, bodo še vedno lahko potovali v ZDA s tem vizumom za namen, za katerega je bil izdan, in jim ni treba vložiti vloge za avtorizacijo potovanja preko sistema ESTA.

POMEMBNA OPOMBA:
Slovenski državljani, ki so potovali v Severno Korejo, Iran, Sirijo in Kubo morajo predati zahtevek za nepriseljensko vizo, ker obstaja možnost, da jim bo zavrnjen zahtevek za ESTA. Potniki so se dolžni sami informirati o procesu pridobivanja nepriseljenske vize.

ČASOVNI PAS

Časovni pas je UTC -6/-7/-8/-9/-10.

PODNEBJE

Združene države Amerike imajo zaradi svoje velikosti na svojem ozemlju primere skoraj vseh podnebij sveta. Na jugu ZDA je podnebje subtropsko, na Havajih in v južni Floridi tropsko, na Aljaski polarno, na Velikih nižinah pol sušno, na obali Kalifornije sredozemsko, v Veliki kotlini in na jugozahodu pa sušno.

HRANA IN PIJAČA

Hrana v ZDA je zelo raznolika, hrana pa je odvisna od kulturno-geografskih regij. Hamburger je verjetno najbolj znana ameriška jed. Žar je priljubljen po vsej državi, nekatere značilne ameriške jedi pa so Philly cheesesteak sendvič (sir in govedina), v New Yorku hot dog. V južnih delih ZDA je hrana tradicionalno pripravljena z veliko olja/maščobe. v Kaliforniji kuhinja temelji na svežih, lokalnih in sezonskih sestavinah. Popotniki lahko izbirajo med široko paleto nacionalnih kuhinj, ki so našle pot v ZDA bodisi po zaslugi priseljencev bodisi zaradi mednarodne priljubljenosti (npr. italijanska in francoska kuhinja). Restavracije s hitro prehrano so zelo priljubljene. Nekatere izmed največjih verig restavracij, ki jih ni mogoče najti v Sloveniji, so Chick-Fil-A, Taco Bell (mehiška hrana), Wendy's (sveža govedina), Dunkin' (znana po krofih), Olive Garden (testenine), Panda Express (kitajska hrana), Chipotle (mehiška hrana) itd.

ZDRAVSTVO

Priporočljivo je, da za vsak slučaj prinesete zdravila za želodec (probiotike) ali zdravila proti bolečinam in povišani temperaturi. Če jih ne prinesete, ni nič hudega, vse se da kupiti v lekarni.

ZAVAROVANJE

Zavarovanje ni obvezno, je pa priporočljivo. Sklenete ga lahko na kateri koli zavarovalnici ali v naši agenciji do 7 dni pred potovanjem.

VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA

Združene države so na splošno varna destinacija za turiste. V velikih mestih bodite previdni glede žeparskih tatvin, priporočljivo pa je, da se izogibate nekaterim četrtem, ki niso na običajnih turističnih poteh.

OBLAČILA

Kaj boste od oblačil vzeli s seboj, je odvisno od destinacije znotraj ZDA in časovnega obdobja potovanja. Več informacij o tem, kakšna oblačila prinesti, popotniki prejmejo v zaključnem pismu, ki ga prejmejo deset dni pred potovanjem.

LOKALNA VALUTA

Valuta v ZDA je ameriški dolar (USD).

KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI

V ZDA so plačila s kreditnimi karticami možna povsod, bankomati pa so skoraj vsepovsod.

ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA

V ZDA so podaljški vtičnic drugačni. Zato je nujno imeti adapter za uporabo vtičnic. Adapterje je mogoče kupiti v večini trgovin z elektroniko.

Naša mobilna omrežja delujejo v ZDA, kupite pa lahko tudi lokalno SIM kartico. WiFi je na voljo v vseh prenočiščih in večini restavracij, tako da lahko tudi na ta način ostanete v stiku z družino in prijatelji.