Japonska

Japonska

Potovanje na Japonsko – otoško državo v vzhodni Aziji, osamljen svet z edinstveno kulturo in pokrajino, neverjetno kombinacijo modernega in tradicionalnega, ki se odraža skozi arhitekturo, življenje, ljudi in njihovo duhovnost. Kar 70 % površine Japonske prekrivajo gore, z več kot sto aktivnimi vulkani. Od 6800 otokov so največji Honshu, Hokkaido, Kyjushu in Shikoku. Glavno mesto je Tokio, tokijska metropola pa je največja aglomeracija na svetu z več kot 26 mesti in več kot 35 milijoni prebivalcev. Številni muzeji, kultura in vera nas spominjajo, zakaj ves svet ve, kdo so samuraji, kamikaze, gejše ... Gejše so ženske, ki preučujejo starodavno umetnost, japonski ples in glasbo. Biti morajo graciozne, šarmantne, izobražene in duhovite ter poznati čajne ceremonije, znati morajo peti, plesati, igrati Shamisen, ročni boben, flavto in druge inštrumente. Celotna Japonska je v "pacifiškem ognjenem pasu", sam Fudži pa je zadnjič izbruhnil leta 1707. Nara, »destinacija sanj«, je mesto na Japonskem, kjer se jeleni še vedno prosto sprehajajo po ulicah. Hirošima – prvo mesto na svetu, na katero je 6. avgusta 1945 bila odvržena atomska bomba. Hirošima se mora najti na vaši poti, če vas skrbi svetovni mir in jedrska varnost! In potem je tu še Osaka, glavno gospodarsko središče Japonske, kjer moderno prevladuje nad tradicionalnim. Potovanje na Japonsko je eno tistih potovanj, ki si ga zapomniš za vse življenje in se ga vedno znova z veseljem spominjaš. Spoznajte Japonsko z Jungle!

Odhodi

Potovanja

Prevoz

Letalo

Letalo
Kliknite na sliko, da odprete galerijo

Linijsko letalo (komerciialno letalo) je letalo namenjeno za prevoz potnikov in prtljage.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Japonska

Informacije v povezavi s COVID-19:

Trenutno ni aktualnih Covid ukrepov.

Pred prihodom je potrebno najkasneje 72 ur pred odhodom izpolniti spletni obrazec, ki je na voljo na povezavi:  https://vjw-lp.digital.go.jp/en/

1. SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Japan je otočna država u istočnoj Aziji smještena na lancu otoka istočno od Azijskog kontinenta, na zapadnom rubu Pacifičkog oceana sjeverno od Istočnokineskog mora. Japan čini arhipelag od više od 3000 otoka od kojih su najveća otoka: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97% površine. Dvije japanska slova koja označavaju ime Japana znače "izvor sunca" pa se tako cijela zemlja često naziva "Zemlja izlazećeg sunca" .Japan je planinska zemlja, budući da oko 80% površine čine planine. Oko 66% površine prekriveno je šumama. Po državnom uređenju Japan je ustavna parlamentarna monarhija s kraljem na čelu. Japan je deseta zemlja svijeta po broju stanovnika s nešto manje od 128 milijuna, od kojih 99% čine Japanci. Glavni grad je Tokio koji sa susjednim gradovima ima oko 32 milijuna stanovnika te je najveće metropolitansko područje svijeta. Japonska je otoška država v vzhodni Aziji, ki leži na verigi otokov vzhodno od azijske celine, na zahodnem robu Tihega oceana severno od Vzhodnokitajskega morja. Japonsko sestavlja arhipelag sestavljen iz več kot 3000 otokov, med katerimi so največjiHokkaido, Honshu, Shikoku in Kyushu, ki predstavljajo več kot 97% površja. Dve japonski črki, ki pomenita ime Japonske, pomenita "izvir sonca", zato se celotna država pogosto imenuje "Dežela vzhajajočega sonca". Približno 66% površine pokrivajo gozdovi. Japonska je ustavna parlamentarna monarhija, ki jo vodi kralj. Japonska je deseta država na svetu po številu prebivalcev z nekaj manj kot 128 milijoni prebivalcev, od tega je 99% Japoncev. Glavno mesto je Tokio, ki ima skupaj s sosednjimi mesti približno 32 milijonov prebivalcev in je največje metropolitansko območje na svetu.

2. VIZA
Za državljane Republike Slovenije viza ni potrebna.

3. ČASOVNI PAS
Japonska se nahaja v UTC + 09:00 časovnem pasu, to je +7h glede na čas v Sloveniji.

4. PODNEBJE
Japonska ima zmerno podnebje in 4 različne letne čase, vendar se podnebje zaradi velike razdalje od severa do juga razlikuje od regije do regije. Na skrajnem severu je pozimi zelo hladno, na skrajnem jugu pa vlada subtropsko podnebje. Na podnebje vplivajo tudi sezonski vetrovi, ki pozimi pihajo s celine proti oceanu, poleti pa v nasprotni smeri. Konec junija in začetek julija je deževno obdobje (razen na Hokaidu), ko je nad Japonsko sezonska deževna fronta (Baiu zensen). Pozno poleti in zgodaj jeseni se tajfuni razvijejo iz tropskih območij nizkega zračnega tlaka nad ekvatorjem in se pomikajo od jugozahoda proti severovzhodu, kar pogosto prinaša močno deževje.

5. HRANA IN PIJAČA
Obstajata dve japonski kuhinji - in obe sta tradicionalni. Ena je tradicionalna v pravem pomenu besede, z jedmi, ki so bile na mizi v 19. stoletju in druga, ki pravzaprav predstavlja uvajanje novih sestavin in znanih jedi, pripravljenih na japonski način. Ker je Japonska otoška država, se pri pripravi jedi pogosto uporabljajo vse vrste morskih rib, rakov in morskih sadežev v vseh oblikah. Na japonski mizi so kot obvezne jedi različne vrste juh, skoraj obvezna priloga k vsaki glavni jedi je parboiled riž, ki ga pogosto postrežejo namesto testenin, glavna jed pa je sestavljena predvsem iz mesa ali rib – kuhanega, ocvrtega ali pečenega na žaru. Pri pripravi hrane se uporabljajo vse vrste zelenjave in sadja, veliko število začimb, med katerimi je sojina omaka skoraj obvezna sestavina, tako da je japonska hrana večinoma izdatno začinjena in v primerjavi z drugimi kuhinjami bistveno bolj slana, a tudi veliko manj mastna. Zelo pogosto se meso, zlasti ribe, postrežejo termično neobdelane (tradicionalni sushi ali sashimi). Kar se tiče cen obrokov v restavracijah, se razlikujejo glede na to, kje jeste. Najcenejši obrok lahko jeste v restavracijah s hitro prehrano, kjer je večina Japoncev in kjer vas bo obrok stal med 5 in 7 EUR. Nekoliko bolj luksuzne restavracije pa vas bodo stale povprečju med 10 in 20 EUR.

6. ZDRAVSTVENA STANJE
Za vstop v državo ni potrebno biti cepljen. Stanje glede ravni radioaktivnega sevanja se je normaliziralo (voda, zemlja, zrak, hrana) in je vsakodnevno predmet obsežnih analiz japonskih organov. Zdravstvene razmere na Japonskem so zadovoljive. Voda iz pipe je bakteriološko pravilna in varna za pitje. Potnikom pa priporočamo, da pijejo flaširano vodo.

7. VARNOST
Japonska velja za državo z visoko stopnjo javnega reda in miru, brez nevarnosti oboroženih spopadov in z nizko stopnjo kriminala v primerjavi z drugimi razvitimi državami. Japonska pa je država z velikim tveganjem za naravne nesreče.

8. OBLAČILA
Ne glede na to, ali potujete na Japonsko spomladi ali jeseni, je zaradi razlike med jutranjo in popoldansko temperaturo priporočljivo, da se oblečete večplastno. Vsekakor vam svetujemo, da s seboj prinesete udobne čevlje, pa tudi kakšno tanjšo jakno za zvečer.

9. LOKALNA VALUTA
Uradna valuta na Japonskem je japonski jen (JPN, Yen) in je edino zakonito plačilno sredstvo. Plačilo v tuji valuti ni dovoljeno. Po zadnjem menjalnem tečaju je 1 EUR = 149 JPN, 1 USD = 139 JPN.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Uporabljate lahko plačilne kartice American Express, VISA, Diners Club in Master Card, na bankomatih pa kartice Cirrus, PLUS, Maestro in Visa Electron, vendar moramo opozoriti, da se je pogosto dogajalo, da plačilne kartice na Japonskem ne delujejo, zato svetujem, da se zanesete izključno na gotovino.

12. ELEKTRIKA
S seboj je potrebno imeti adapter za elektriko. Električna energija na Japonskem je 100 V (Amerika 120 V, Evropa 230 V). Adapter ima 2 tanka ploščata vhoda.