Filipini

Filipini

Filipine lahko preprosto poimenujemo raj na zemlji. Potovanje, ki vas bo pustilo brez besed. Čudovito turkizno morje, kjer boste videli veliko pisanih rib. Obala Filipinov je polna plaž z belim peskom. Tropska narava, koralni grebeni, skrite jame in seveda nasmejani domačini. Filipinci so izjemno prijazni in miroljubni ljudje, blage narave. Uživali boste v njihovi družbi, sedeli v senci palme in opazovali okolico. Presenetila vas bo njihova skromnost in preprostost. Neokrnjena narava, neskončne plaže in številne aktivnosti bodo tako razvnele vašo domišljijo, da se boste želeli vrniti. Spoznali bomo lokalna plemena. Odrezani od civilizacije in telefonov spoznavamo pravi pomen življenja. Vonj morja vdihnemo s polnimi pljuči, pokrajine pa ostanejo vrezane globoko v naš spomin.

Potovanja

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Filipini

1. SPLOŠNE INFORMACIJE 
Država v jugovzhodni Aziji. Filipini so arhipelag z več kot 7000 otoki, ki sestavljajo tri enote. Severno od Filipinov je Tajvan; Vietnam se nahaja na zahodni strani Južnokitajskega morja; na jugozahodu morje Sulu ločuje Filipine od otoka Borneo. Glede na to, da se nahajajo v pacifiškem ognjenem obroču in blizu ekvatorja, so Filipini izpostavljeni potresom in tajfunom, a so bogati z naravnimi viri, kar jih uvršča med države z najbolj pestro floro in favno. Otoki so zaradi vulkanskega izvora bogati z rudami, Filipini pa so po ocenah na drugem mestu, takoj za Južnoafriško republiko, po zalogah zlata, hkrati so ena izmed držav z največjimi zalogami bakra na svetu. Vendar so zaradi velike gostote prebivalstva in skrbi za ohranjanje okolja vsa mineralna bogastva večinoma neizkoriščena. Poleg rud je država zaradi vulkanskih tal bogata z geotermalno energijo.

Površina države: 298.170 km2, 64. največja država na svetu

Število prebivalcev: 102 milijona prebivalcev

Glavno mesto: Manila

2. VIZA 
Slovenski državljani lahko bivajo na Filipinih brez vizuma do 30 dni, če imajo potni list, veljaven še najmanj 6 mesecev po datumu načrtovanega odhoda s Filipinov in povratno vozovnico ali vozovnico za naslednjo destinacijo.

3. ČASOVNI PAS
UTC +8, pomeni 7 ur pred Slovenijo.

4. PODNEBJE
Filipini imajo zmerno tropsko podnebje, za katerega sta značilni visoka vlažnost in vročina ter tri letni časi: suho in zelo toplo obdobje, ki traja od marca do maja; deževno obdobje, ki traja od junija do novembra, in sušno obdobje, ki traja od decembra do februarja. Temperature se gibljejo od 21 do 32 stopinj Celzija, lahko pa so glede na letni čas bistveno višje ali nižje.

5. HRANA IN PIJAČA
Hrana je zelo raznolika, tako rekoč tipično azijska. Veliko je rib, rezancev, piščanca, sadja in zelenjave.

6. ZDRAVJE
Cepljenje ni obvezno. Naši potniki se individualno odločijo, ali se želijo cepiti ali ne. Najbolje je, da se glede cepljenja posvetujete z zdravnikom. Priporočljivo je, da za vsak slučaj imate s seboj zdravila za želodec (probiotike), lekadol ali kakšno zdravilo proti bolečinam in povišani temperaturi. Če ga nimate, ni nič hudega, vse se da kupiti v tamkajšnjih lekarnah. Tudi komarji so, zato bi bilo dobro imeti Autan, tam pa lahko kupite repelente proti komarjem, po izkušnjah so njihovi repelenti močnejši. 

7. ZAVAROVANJE
Zavarovanje ni obvezno, vsekakor pa ga priporočamo za oddaljene destinacije. Vplačate ga lahko pri kateri koli zavarovalnici in ga vzamete s seboj na potovanje ali pa ga sklenete pri nas do 5 dni pred potovanjem. 

8. VARNOST
Vsem obiskovalcem svetujemo previdnost. Osebne dokumente in denar je priporočljivo skrbno hraniti zaradi nevarnosti ropov in žeparskih tatvin. Sprehod po ulici v poznih večernih urah je priporočljiv le, če niste sami. Droge so nelegalne in se kot take kaznujejo z zakonom in zaporno kaznijo. 

9. OBLAČILA 
Spakirajte čim manj stvari! Perilo lahko perete kjerkoli. Ta storitev je cenovno zelo ugodna, cca. 1 EUR na kilogram, perilo vam operejo hitro. Zaradi visokih temperatur nosite lahka oblačila. Za vožnjo z avtobusi (ki so klimatizirani) potrebujete trenirko ali kakšno lahko jakno in dolge hlače. Za izlete imejte udobne čevlje. Ob obisku kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, natančneje templjev, upoštevajte, da je obvezno imeti pokrite noge in ramena, zato bodite na to pozorni pri pakiranju. Če karkoli pozabite, od oblačil, kozmetike, čevljev, ne skrbite, tam lahko kupite vse. 

10. LOKALNA VALUTA
Valuta na Filipinih je filipinski peso, razmerje med valuto pa je 1EUR=59,8PHP. Prav tako ne priporočamo, da se zanašate na kartična plačila, zato je bolje s seboj imeti denar v gotovini. 

Kreditne kartice in bankomati: Bančni sistem je razvit, zato boste v državi našli številne banke in bankomate. Točen znesek provizije preverite pri matični banki. Priporočamo, da vseeno prinesete gotovino. Možna je uporaba kreditnih kartic, vendar morate o tem predhodno obvestiti svojo banko, da ne boste imeli težav z blokado kartice. Tudi menjalnice so na voljo na vsakem koraku, dosegljive ves dan. 

11. KOMUNIKACIJA 
Naša omrežja delujejo na Filipinih, lahko kupite tudi lokalno SIM kartico. Povsod so tudi internetne kavarne.