Sejšeli

Sejšeli

Sejšeli so otoška republika, ki jo sestavlja arhipelag otokov v Indijskem oceanu, približno 1600 kilometrov od vzhodne obale Kenije in Tanzanije. Svetovljanski Sejšeli so danes mešanica afriških, evropskih in azijskih ljudstev, različnih ras, kultur in ver. Vplivi vseh narodov se odražajo v njihovi tradiciji, običajih, kulinariki, glasbi, plesih in umetnosti. Gradnja hiš je prilagojena življenju v tropskih območjih, na Sejšeli najdemo hiše s strmimi strehami. Sejšeli so dom številnim redkim primerkom rastlin in živali, ponosni pa so, da je celo okoli 50 % površine države pod zaščito in imajo status nacionalnih parkov in rezervatov. Na Sejšelih najdemo različne zaščitene vrste, od najmanjših žab na svetu do najtežjih kopenskih želv na svetu; od največjega sadeža na svetu (Coco de Mer) do drevesa meduze.

Odhodi

Potovanja

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Sejšeli

Vsi potniki morajo izpolniti Health Travel Authorization na https://seychelles.govtas.com/, ki ne sme biti starejša od 72 ur od časa vkrcanja na let za Sejšele. Obrazec se plača preko spleta s kreditno kartico in stane 10 evrov. Za dokončanje prijave potrebujete fotografijo potnega lista, podatke o letu, fotografijo hotelskega vavčerja (vaucher in letalske karte boste prejeli od nas nekaj dni pred potovanjem), selfie fotografijo in kontaktne podatke. Ko končate z izpolnjevanjem, boste prejeli kodo QR, ki jo morate shraniti v telefon ali jo natisniti ter vzeti s seboj na pot.

1. SPLOŠNI PODATKI O DRŽAVI
Glavno mesto: Viktorija
Površina: 459 km²
Število prebivalcev: 94.228 (2016.)
Prebivalstvo: večina Francozi, Afričani, Indijci in Kitajci
Jezik: francoščina, angleščina, kreolščina
Vera: kristijani - rimokatoliki
Neodvisnost: 26. 6. 1976

2. VIZA
Viza ni potrebna za državljane Republike Slovenije, za namene turističnega bivanja do 90 dni. Potni list mora veljati najmanj 6 mesecev po vrnitvi iz potovanja, potni list mora imeti najmanj 2 prosti strani.

3. ČASOVNI PAS
Časovni pas je UTC+4, med zimskim računanjem časa je razlika med Slovenijo in Sejšeli 3 ure, medtem, ko je med letnim računanjem časa razlika 2 uri, saj Sejšeli ne prehajajo na poletno računanje časa.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Voda ni primerna za pitje, uporablja se izključno flaširana voda, potrebno se je izogibati uporabi ledu. Flaširana voda se uporablja tudi za pranje zob.
Nobeno cepivo ni potrebno za vstop na Sejšele.
Kar se tiče zdravil proti malariji, jih ni treba jemati, ker na Sejšelih ni malarije, vendar se o tem posvetujte z zdravnikom. Pomembno je vedeti, da zdravila ne ščitijo 100 % pred malarijo in imajo lahko neželene učinke.
Kar se tiče zdravil, imejte s seboj zdravila za redno terapijo, če jo imate, probiotike, zdravila za zniževanje temperature, zdravila proti bolečinam ali zdravila, ki jih običajno vzamete s seboj na potovanje. Obvezno imejte kremo za sončenje in Autan.

5. HRANA IN PIJAČA
Sejšelska kuhinja je nastala pod vplivom francoske, britanske, indijske, afriške in arabske kuhinje in je s tem nastala popolnoma edinstvena kuhinja, kjer so najpomembnejša živila, ki jih najdemo v njihovi okolici: morski sadeži, ribe, pa tudi različno tropsko sadje. in začimbe. Predvsem ingver, kari in čili. Skoraj vsaka jed vsebuje vsaj eno od teh treh začimb.

6. PODNEBJE
Sejšeli imajo podobno temperaturo skozi vse leto, kjer se temperatura ponoči redko spusti pod 24 stopinj, podnevi pa redko preseže 33 stopinj. Pričakujete lahko nenehno menjavo oblakov in sonca, bujno zelenje in vlago, saj je to vendarle tropska destinacija.

7. ZAVAROVANJE
Priporočljivo je, da imate zdravstveno zavarovanje. Zdravstveno zavarovanje lahko sklenete v agenciji do 5 dni pred potovanjem. Za ceno zavarovanja pokličite agencijo.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Sejšeli so varna destinacija, vendar je priporočljivo, da dragocenosti hranite v namestitvi, saj vedno obstaja možnost kraje na ulicah ali plažah.

9. OBLAČILA
Kar se tiče oblačil potrebujete poletna lahkotnejša oblačila, s seboj pa obvezno imejte dolge rokave in hlače, predvsem zaradi letala, pa tudi zaradi možnosti, da se temperature spustijo.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta, ki se uporablja je  sejšelska rupija - SCR.
1 EUR = 15 SCR, 1$ = 13 SCR.
Priporočamo, da imate s seboj USD, ker je ta valuta v široki uporabi na Sejšelih.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
V boljših hotelih in v prestolnici so bankomati, vse storitve je mogoče plačati s karticami ali v tuji valuti (EUR ali USD), enako velja za najem avtomobila. Za podrobnosti se posvetujte s svojo banko in obvezno jih obvestite o odhodu v tujino, da vam kartice ne bodo blokirali.

12. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Naša omrežja v večini primerov delujejo na teritoriju Sejšelov.
Vse namestitve imajo Wi-Fi.
Kar se tiče elektrike je napon enak kot pri nas, ampak potrebujete adapter, enak kot za Veliko Britanijo (tri ploščati vhodi).
Adapterjev ni mogoče kupiti na destinaciji.

13. DRUGE OPOMBE
Uvijek provjeravajte rok trajanja svega što kupujete na Sejšelima. Kot spominke priporočamo: rum Takamaka, Coco de mer - morski kokos (zelo pomembno je imeti verodostojno potrdilo o nakupu, saj je od leta 2017 uveden zakon, ki strogo nadzoruje tovrstno trgovanje, brez pravega potrdila lahko končate v zaporu), nekaj z motivi želve, ki so zaščitni znak Sejšelov, eterična olja, kreolski nakit in umetnine, šali, obleke... Če želite najeti avto ali motor na Sejšelih, ne potrebujete mednarodnega vozniškega dovoljenja. Vedno preverite rok uporabnosti vsega, kar kupite na Sejšelih.