Maldivi

Maldivi

Maldivi se nahajajo v Indijskem oceanu, približno 700 km od obale Šrilanke in približno 300 km od obale Indije. Sestavljeni so iz 1200 manjših in večjih otokov, od katerih je naseljenih le okoli 200 otokov. Maldivi so najmanjša azijska država, tako po površini kot po številu prebivalcev. Glavno in največje mesto republike je Male z več kot sto tisoč prebivalci in se nahaja na severnem robu atola Male, natančneje na atolu Kaafu. Toplo in čisto morje skupaj z rajskimi plažami, nedotaknjeno naravo in ugodno klimo zagotavljajo odlične pogoje za nepozaben dopust. Vsak otok je posebna zgodba in vse je podrejeno užitku. Najpogosteje jih obiščejo mladoporočenci, poznavalci podvodnega sveta in potapljanja, ljubitelji miru in romantičnih destinacij. 

Odhodi

Potovanja

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Maldivi

Informacije v zvezi s COVID-19:

Pred vstopom na Maldive je treba izpolniti naslednji obrazec: https://imuga.immigration.gov.mv/ethd
Ta obrazec je treba izpolniti v 48 urah pred odhodom na Maldive.

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

1. SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Maldivi, uradno Republika Maldivi, so otoška država v Indijskem oceanu, jugozahodno od Indijskega polotoka. Sestavljeni so iz približno 1200 otokov, združenih v 26 atolov, med katerimi je približno 200 naseljenih, 80 pa se jih uporablja izključno za turizem. Uradna vera je islam, jezik večine prebivalstva pa divehi, indoevropski jezik, soroden singalščini, glavnemu jeziku Šrilanke. Gospodarstvo temelji na turizmu in ribištvu. Maldivi so decembra 2004, zaradi posledic cunamiju utrpeli veliko škodo. Nudizem je na Maldivih zakonsko prepovedan, vključno z bivanjem na letoviških plažah, kopanjem ali potapljanjem brez kopalk v bližini potniških ladij. V večini restavracij uporaba kopalk ni dovoljena, z namenom, da bi preprečili nevšečnosti za druge prisotne goste.
Površina: 298 km2
Število prebivalcev: okrog 338.000 
Državna oblika: Republika od 1965.
Glavno mesto: Male, okrog 70.000 prebivalcev
Jezik: Divehi. Angleščina je v široki uporabi in se uporablja kot uradni jezik. V turističnih področjih govorijo tudi druge jezike.

2. VIZA
Državljani Republike Slovenije, ki potujejo na Maldive kot turisti, prejmejo brezplačen vizum z veljavnostjo do 30 dni na letališču na Maldivih. Zahtevana je naslednja dokumentacija: veljavna potovalni dokument, povratna letalska vozovnica, dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih (100 $ plus 50 $ za vsak dan bivanja) ali dokazilo o plačanem potovalnem paketu. Rok veljavnosti potnega lista za turistična potovanja mora biti najmanj 6 mesecev.

3. PODNEBJE
Tropsko podnebje na Maldivih pomeni povprečno temperaturo med 29 in 32 stopinj Celzija, z občasnimi tropskimi plohami. Od konca marca do začetka septembra je (jugozahodno) monsunsko obdobje z občasnim dežjem in vetrom, medtem ko je od novembra do aprila (severovzhodni monsun) toplo in suho. Cene prenočišč so najvišje v sezoni (december - april), predvsem med božično-novoletnimi prazniki, ko je na Maldivih suho in toplo vreme. Toplo je tudi obdobje od marca do novembra, vendar z višjo stopnjo vlage in večjo možnostjo padavin. V tem času je na Maldivih manj turistov, posledično je lažje najti primerno namestitev, ki je tudi cenovno ugodnejša kot v sezoni.

4. ZDRAVSTVO
Za potovanje na Maldive ni potrebno imeti police zdravstvenega zavarovanja ali dokazila o cepljenju, razen če prihajate z območja, ki je prizadeto z rumeno mrzlico (nekatera območja Srednje Afrike ali Južne Amerike).

5. VARNOST
Maldivom lahko grozi cunami. V takšnih situacijah je treba po izdanem opozorilu o nevarnosti s strani vlade Maldivov upoštevati navodila, ki jih objavljajo lokalni mediji, in ravnati v skladu z njimi.

6. LOKALNA VALUTA
Maldivska rufija (MVR) = 100 larov. Bankovci za 500, 100, 50, 20, 10, 5 MVR. Kovanci za 2, 1 MVR in 50, 25, 10, 5, 2 i 1 larov.