Argentina

Argentina

Potovanje po Južni Ameriki vključuje neizogiben postanek, skrit v neskončnih pampah (travnata stepa), v katerih leži Argentina. Njene prebivalce imenujemo gavčosi, po živinorejcih in njihovem tradicionalnem načinu življenja na rančih. Buenos Aires, mesto na sotočju La Plate in Atlantskega oceana, je prestolnica države tanga, nogometa, vina in zrezkov, Maradone, papeža Frančiška in Eve Perón. V Argentini je nogomet del splošne kulture, ne le najpomembnejša postranska stvar na svetu. Stadion Boca Juniors, La Bombonera, spominja na škatlo čokolade zaradi svoje značilne oblike z eno ravno tribuno in tremi dvignjenimi v krogu. Tango se je rodil prav v revnih predelih Buenos Airesa, zato je ta priljubljeni ples postal simbol države. Podajte se vse do konca celine, skoraj do Ognjene zemlje – kjer vas čakajo ledeniki, kot je Perito Moreno. Patagonija in Buenos Aires prinašata duh, ki je kot zvok kitare bradatih gavčosov.

Potovanja

Video

Vprašanja, odgovori in izkušnje

Splošna stopnja varnosti je na zadovoljivi ravni, vendar bodite pozorni na žeparstvo in manjše tatvine. Sprehodi po obrobju Buenos Airesa ali obisk favel niso priporočljivi. Osebne stvari imejte vedno pri sebi. Bodite previdni, ko menjate denar ali ga dvigujete na bankomatu. Ne počnite tega ponoči ali v osamljenih predelih mesta. Odsvetujemo samostojno hojo ponoči, če pa že, bodite previdni.

Naj vas barve La Boce v Buenos Airesu ne zavedejo. Čeprav je barvita in vesela, zvečer ni varna za turiste ali če raziskujete njene skrite ulice.

Če obiščete Córdobo, se zavedajte, da je tveganje žeparstva in goljufije veliko. Najbolje je, da svoje stvari shranite v hotelskem sefu in bodite previdni pri prenašanju dragih fotoaparatov in telefonov. Če obiščete Rosario, je najbolje, da se držite cone za pešce Oroño Bv. in se izogibate južnemu delu mesta.


Cepljenje proti rumeni mrzlici ni obvezno, a je priporočljivo. S seboj je priporočljivo vzeti probiotike in zdravila za zniževanje temperature in lajšanje bolečin. Tudi če jih ne prinesete, je vse mogoče kupiti v argetinskih lekarnah.


Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v Argentino. Argentinski carinski predpisi so zelo strogi glede uvoza in izvoza orožja, zdravil in zaščitenih živalskih vrst. Pri vstopu in izstopu iz Argentine je treba prijaviti, če imate v gotovini nad 10.000 USD.


Lokalno številko lahko kupite v trgovinah Claro ali Movistar. Najpomembneje je, da zahtevate predplačniško opcijo in da imate s seboj potni list. Prosite prodajalca, da vam aktivira opcijo s pomočjo potnega lista. Poleg lokalne številke imate lahko tudi mobilne podatke. Vendar pa imajo številni hoteli, hostli in restavracije Wi-Fi, tako da lahko vedno ostanete v stiku s svojo družino in prijatelji.


Ko potujete v Argentino, vam svetujemo, da se naučite osnov španskega jezika. Čeprav je narečje v Argentini drugačno, vam jezik lahko pomaga pri premikanju, glede na to, da so Argentinci prijazni ljudje. Priporočamo, da se ne zanašate na bankomate, ampak raje nosite gotovino. Najbolje, da imate dolarje. Ne pričakujte, da bo v Argentini karkoli potekalo po strogem urniku. Oborožite se s potrpljenjem in upoštevajte, da so vedno možne nekatere zamude.


Če se odpravljate na izlet do slapov Iguazú, priporočamo, da s seboj vzamete dežni plašč, repelent proti komarjem in udobne čevlje. Priporočamo tudi, da s seboj nosite posebne torbice, ki jih lahko nosite pod srajco ali suknjičem, da imate dragocenosti vedno pri sebi in se izognete možnosti žeparskih kraj.


1. La Perta Roja – bar v San Telmu v katerega zahajajo lokalci.
2. Madero Tango – tango-show, ki ga lahko rezervirate skupaj z večerjo za 40 EUR.
3. Plazoleta Julio Cortázar – trg na katerem so bari in nočni klubi.
4. Museum – klub, ki je v stari zgradbi, nahaja se v San Telmu.
5. Avenida Corrientes – ulica z tradicionalnim duhom Buenos Airesa. Polna gledališč. barov, pizzerij in knjigarn.


Ni presenetljivo, da je Argentina znana po svojem usnju, saj je ena največjih proizvajalk mesa na svetu. Z več kot 200 usnjarnami je Argentina znana po izjemni proizvodnji visokokakovostnih in trpežnih izdelkov, kot so jakne, čevlji in torbe. 

Argentina danes upravičeno velja za eno najboljših proizvajalk vina Malbec na svetu. Zaradi svoje nadmorske višine in podnebja ter bližine Andov je argentinska vinska dežela sposobna proizvajati močno in razkošno vino. Argentina je trenutno vodilna proizvajalka Malbeca na svetu.

Ulica Florida v Buenos Airesu je bogata z različnimi trgovinami s spominki, prav tako tržnica San Telmo. Tam lahko kupite dobro argentinsko vino, lončke za čaj mate in usnjene izdelke.


Menimo, da sta pomlad, od oktobra do decembra, in jesen, od aprila do junija, najboljši čas za obisk Argentine. V teh terminih se boste izognili gneči, ki jo ustvarjajo turisti in tudi cene so ugodnejše.


V Buenos Airesu lahko uporabljate podzemno železnico, avtobus in taksi. Najlažji način za premikanje je metro. Vozovnico kupite na postaji in jo uporabite med potovanjem tako za metro kot za avtobus. Dele mesta, kot je Palermo, lahko obiščete peš, do La Boce pa priporočamo avtobusno linijo 29. Možna je tudi izposoja koles, kar je odlična možnost za zanimive oglede mesta.


Za potovanje v Argentino vam svetujemo, da imate okoli 50 USD na dan. Poraba je stvar posameznika, vendar ne pozabite, da je Argentina manj ugodna kot druge države Južne Amerike. Svetujemo vam, da denar menjate v menjalnicah in bankah in ne na ulici. Priporočamo tudi, da imate pri sebi novejše nepoškodovane bankovce, saj se lahko zgodi, da jih ne boste mogli zamenjati ali pa bo tečaj slabši.


1. T–bone, najkvalitetnejši kos mesa – 20 $
2. Asado – argentinski tradicionalni grill  – 10 $  
3. Dulce de leche – sladica, ki jo Argentinci obožujejo – 3 $
4. Provoleta – narezani koluti sira z začimbnicami – 3 $
5. Empanadas – testo polnjeno z mesom in sladkim krompirjem – 4 $


1. Naselje La Boca v Buenos Aires. 
2. Fotografiranje pred ledenikom Perito Moreno  
3. Slapovi Iguazú
4. Vulkan Lanín  
5. Vinske regije v Mendozi  


1. La Posada de 1820 (Ulica Tucumán 501) – restavracija z zrezki
2. Sigue la Vaca (del mesta Puerto Madero) – odličen "all you can eat" meni
3. Restavracije v naselju La Boca – pisano naselje s številnimi restavracijami.
4. Buenos Aires Verde – restavracija v naselju Palermo.  
5. Fayer – izraelsko-argentinska restavracija v Palermu.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Argentina

1. SPLOŠNI PODATKI O DRŽAVI
Po površini osma država na svetu (2.780.400 km2) pokriva Argentina ali uradno Republika Argentina večji del jugovzhoda Južne Amerike. Natančneje, Argentina se nahaja na območju med Andi na zahodu in Atlantskim oceanom na vzhodu ter meji na Čile na zahodu in jugu, na Brazilijo in Urugvaj na severovzhodu ter na Paragvaj in Bolivijo na severu. Čeprav je osma po površini, je Argentina s približno 40 milijoni prebivalcev šele na 31. mestu po velikosti na svetu. Glavno mesto države, ki je tudi avtonomna regija, je Buenos Aires, druga pomembna argentinska mesta pa so Cordoba, Rosario, Mendoza, Tucuman, La Plata in Santa Fe. Argentina je politično organizirana kot zvezna, demokratična republika in je razdeljena na 23 provinc in avtonomno regijo mesta Buenos Aires. Večina današnjih Argentincev je potomcev evropskih priseljencev, večinoma Italijanov in Špancev, veliko pa je tudi potomcev Nemcev, Britancev in Francozov. Uradni jezik v Argentini je španščina s posebnim naglasom, bolj znanim kot "castellano".

2. VIZE
Za državljane Republike Slovenije ni potrebna viza za vstop v državo.

3. ČASOVNI PAS
Časovni pas v Argentini je UTC -3

4. PODNEBJE
Skoraj vsa Argentina leži v južnem zmernem pasu, podnebna pestrost pa je pogojena z zemljepisno širino in reliefom. Večji del Argentine ima zmerno podnebje; na skrajnem severu se čutijo subtropski vplivi (poletne temperature nad 27°C), na skrajnem jugu je podnebje ostro, subpolarno. Zaradi dežne sence na vzhodni strani Andov večji del Argentine prejme manj padavin, kar se odraža na vegetaciji.

5. HRANA IN PIJAČA
Nebesa za gurmane! Verjetno najbolj priljubljena argentinska jed je tradicionalni žar – asado. Priljubljena je tudi priprava jagnjetine, svinjine ali kozlička na palici, ki je trdno zapičena v zemljo. Kruh iz bele moke je nepogrešljiva priloga na mizi, dulce de leche in empanade pa sta neizogibni argentinski jedi. Poleg asada in zrezkov obstajajo tudi druge specialitete z žara, kot so Chorizo ​​​​- svinjske klobase, Morcillo - krvavice, itd. Zelenjava in solate so pomemben del argentinske kuhinje. Krompir, paradižnik, čebula, zelena solata, jajčevci in bučke so na lestvici argentinskih živil zelo visoko, pri vinski ponudbi pa so najbolj zastopana rdeča vina Criolla, Torrontes Palomino, Malbec, Shiraz, Sangiovese in Barbera, med belimi pa vina sort Semillon, Chenin blanc, Ugni blanc in Chardonnay.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za vstop v državo ni potrebno biti cepljen. Priporoča se pitje ustekleničene vode. Ni strahu pred epidemijami in nalezljivimi boleznimi 

7. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Splošna varnost v Argentini je na zadovoljivi ravni. Vendar je treba v Buenos Airesu skrbno paziti na osebne stvari, zlasti v obrobnih predelih zaradi pogostih tatvin. Denar in dragocenosti je priporočljivo pustiti v nastanitvi v sefu.

8. OBLAČILA
Če potujete v Argentino januarja/februarja, ko je poletna sezona za Buenos Aires, potrebujete samo poletne stvari, lahka in udobna oblačila in obutev. Če se odločite za Patagonijo, so zimska oblačila nujna.

9. LOKALNA VALUTA
Lokalna valuta v Argentini je argentinski peso.
1 € = 15 pesos, 1 $ = 14,5 pesos

10. ELEKTRIKA
Potreben je adapter za elektriko, s tremi ploščatimi vhodi.

11. SPOMINKI
Argentinsko vino, dres Maradone, mate čaj.