Singapur

Singapur

Mesto popolnosti in utopije 21. stoletja – Singapur! Izlet v mestno-državo na samem jugu Malajskega polotoka, ki je tudi drugo največje pristanišče na svetu. To je absolutni paradoks nemirne in kaotične Azije. »Levje mesto« ali »azijski Gibraltar« je bila malajska ribiška vasica na začetku 19. stoletja, danes pa je to eno najbolj moderniziranih mest na svetu, znano po hitri gradnji, visoko razvitem gospodarstvu in brezcarinski trgovini. Singapur je eden od štirih azijskih tigrov. Čakajo vas arhitekturna čudesa, ki jih poznamo le iz znanstvenofantastičnih filmov, kot je film Avatar. Vrtovi ob zalivu, priljubljen gozd, sestavljen iz pametnih dreves na sončno energijo, ki zvečer poskrbijo za nepozaben šov...

Potovanja

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Singapur

1. SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Glavno mesto: Singapur
Površina: 700 km²
Število prebivalcev: 5,4 milijona
Prebivalstvo: Kitajci 74%, Malajci 13%, Indijci 9%, ostali 4%
Jezik: malajščina, angleščina, tamilski (indijski), mandarinski (kitajski)
Veroizpoved: Islam 14%, Budizem 33%, Krščanstvo 19%, Hinduizem 5%, neopredeljeni 18%, taoizem 11%
Neodvisnost: 1965.

2. VIZE
Državljani Republike Slovenije ne potrebujejo vizuma.

3. ČASOVNI PAS
GMT+8

4. PODNEBJE
Za podnebje v Maleziji so značilne razmeroma visoke temperature (povprečna najvišja dnevna temperatura je 32-34 C, ponoči okoli 23-25 C), zračna vlaga je visoka, sonce pa je izjemno močno. Deževno obdobje traja od novembra do marca in od junija do septembra, vendar lahko dežuje kadar koli v letu. Na splošno je sušno obdobje od maja do septembra. V splošnem dež pomeni tudi popoldanski tropski naliv. Na splošno dež ni problem, ker je ekvatorialno območje z relativno visokimi temperaturami in veliko sončnih ur.

5. HRANA IN PIJAČA
Tradicionalna prehrana vključuje riž, rezance, piščanca, govedino, zelenjavo in sadje, morske sadeže in ribe. Jedi so lahko izjemno začinjene, zato pred naročilom preverite. Priporočljiva je ulična hrana (ker je to območje s tradicijo ulične hrane, lahko poskusite veliko število mednarodnih kuhinj, predvsem kitajske, ki je zelo zastopana). Hrana v restavracijah je lahko precej draga, a znotraj tržnic so vedno lokalne restavracije in veliko ulične hrane, kjer se da dobro in poceni jesti. V ponudbi so tudi kitajska, tajska, vietnamska, korejska kuhinja in druge. Alkohol je precej drag. Prav tako v večini restavracij, kjer se prehranjuje muslimansko prebivalstvo, niti ne povprašajte po alkoholu. Poskusite pivo Tiger in koktajl Singapore Sling. Sadje operemo z ustekleničeno vodo ali olupimo. Od jedi morate poskusiti čili rakovice, katong laksa, sladkarije na osnovi duriana ...

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za vstop na ozemlje Malezije ni zakonsko potrebno prejeti kateregakoli cepiva, vendar se glede tega obvezno posvetujte s svojim zdravnikom. Priporoča se pitje ustekleničene vode. Kar zadeva zdravila, imejte s seboj zdravila za redno terapijo, če jo imate, probiotike, zdravila za zniževanje temperature, zdravila proti bolečinam ali zdravila, ki jih običajno vzamete s seboj na potovanje. Obvezno imejte kremo za sončenje in Autan.

7. ZAVAROVANJE
Mi priporočamo, da imate sklenjeno zdravstveno zavarovanje.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Singapur je izjemno varna destinacija, vendar morate biti previdni pri osebnih stvareh, še posebej na ulicah, kjer je več gneče ali v podzemni železnici. Izogibajte se kakršnim koli opojnim substancam, vsi opiati so prepovedani in nezakoniti, za posedovanje prepovedanih substanc pa je zagrožena kazen 10 let, 20.000 $ ali celo smrtna kazen! Bodite previdni pri fotografiranju, saj če želite nekoga slikati, morate vprašati. Pred templji in mošejami se obvezno sezujte. Sadje Durian je prepovedano vnašati v promet in hotele, plačate lahko kazen! Na ozemlje Singapurja je uradno prepovedan vnos cigaret in žvečilnih gumijev. Če imate v svoji prtljagi cigarete, boste morda morali plačati davek. Kajenje je dovoljeno samo v določenih prostorih. Prepovedano je biti pijan na ulici. Napitnina je skoraj vedno vključena v račun.

9. OBLAČILA
Od oblačil potrebujete poletna lahkotnejša oblačila, s seboj pa obvezno imejte nekaj dolgih rokavov in hlač, predvsem zaradi letala, pa tudi zaradi obiska mesta in vstopa v mošeje ali druga svetišča. S seboj prinesite dežnik ali dežni plašč ter kapo ali šal. Za obisk budističnih in hindujskih templjev je potrebno upoštevati kodeks oblačenja: pokrita ramena in kolena. Ko gre za oblačenje za vsak dan, je kodeks oblačenja v Singapurju precej evropejski.

10. LOKALNA VALUTA
Singapurski dolar SGD – 1 EUR=1.6 SGD
Kot plačilno sredstvo v Singapurju morate vedno imeti pri sebi lokalno valuto.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Bankomati obstajajo in so lahko dostopni. Kartic se lahko uporabljajo vsepovsod, razen pri plačevanju na tržnici in pri plačilu ulične hrane. Pred odhodom se posvetujte s svojo banko in obvezno prijavite svoj odhod v tujino, da vam kartice ne bodo blokirane.

12. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Naša omrežja delujejo v Singapurju. Skoraj vsa prenočišča, restavracije ali kavarne imajo wi-fi, glede elektrike je napetost enaka kot pri nas, adapterjev za vtičnice pa ne potrebujete. Če ga imate, lahko za vsak slučaj imate s seboj adapter kot za Veliko Britanijo, s tremi ploščatimi izhodi.

13. DRUGE OPOMBE
Najem avtomobila: Če želite najeti avto ali motorno kolo, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Potrebe po tem ni, saj mestni promet odlično deluje, taksiji pa so poceni. Če uporabljate taksi, vedno prosite, da vključijo taksimeter. Prepovedano je odnašanje školjk, koral in mineralov ter drugih predmetov iz narave, sadja, predvsem manga, duriana. Od spominkov priporočamo tradicionalna oblačila in materiale, batik, kavo in sladkarije z durianom...