Kenija

Kenija

Prva misel na potovanje v Kenijo je safari, v njem se skriva nešteto drugih bogastev: zlate travnate planjave Masai Mara, zasneženi vrh gore Kenya, sijaj jezera Nakuru, koralni grebeni, bel pesek na plaži, plantaže čaja... Kenija je država svetovno znanih nacionalnih parkov in naravnih rezervatov, kjer se živali prosto gibljejo v svojem naravnem okolju, le nekaj metrov od vas. Opazovali boste edinstven naravni pojav: vsakoletno selitev živali v naravnem rezervatu Serengeti, črede gnujev, ki prečkajo reko Mara, zebre, ki iščejo vodo in hrano, ter plenilce, ki čakajo na svojo priložnost. V prestolnici Nairobi boste med hranjenjem žiraf ali slončkov srebali kavo, se naužili arom ulične hrane, od mesa z žara do ribjih specialitet, ter si privoščili slastne mandazi (krofe) in matoke (kuhane banane). Masajska vas in ples plemena Masaji, tradicionalne noše in še kakšen način življenja vas bodo pustili brez sape. Najrevnejše naselje v državi, Kibera, vas bo »spustilo na zemljo« in spomnilo, da je najpomembnejše bogastvo tisto, ki ga nosimo v sebi.

Odhodi

Potovanja

Video

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Kenija

SPLOŠNI PODATKI O DRŽAVI
Glavno mesto: Nairobi
Površina: 580.367 km²
Število prebivalcev: 44.354.000 (2013.)
Prebivalstvo: 99% narodi afriškega porekla iz preko 50 plemen
Jezik: swahili in angleščina
Veroizpoved: 65% kristijani, 7% muslimani, ostali pripadniki tradicionalnih religij
Neodvisnost: 12. 12. 1963.

VIZE
Državljani Republike Slovenije potrebujejo vize za vstop v državo. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj 6 mesecev na dan vstopa v državo. Vloga za vizum se odda na uradnem portalu Kenije za elektronski vizum. Več informacije na https://www.gov.si/drzave/kenija/

ČASOVNI PAS
Časovni pas je UTC+3, se pravi pozimi je razlika med Slovenijo in Kenijo 2 uri, poleti pa 1 ura, ker Kenija ne prehaja na poletni čas.

PODNEBJE
Kenija velja za eno izmed držav z najboljšim podnebjem na svetu vse leto. Čez dan je temperatura običajno 25-30 °C, pozno zvečer in zgodaj zjutraj pa pade na 12-16 °C. V južnih in obalnih delih Kenije je precej topleje in glede na letni čas je zračna vlaga zelo visoka, sonce pa izjemno močno, saj gre za predele okoli ekvatorja. Temperatura lahko pade, zato obvezno vzemite oblačila z dolgimi rokavi in ​​hlače. Deževno obdobje traja od marca do junija, vendar lahko dežuje kadar koli v letu.

HRANA IN PIJAČA
Prehrana je sestavljena predvsem iz svežega sadja in zelenjave ter tradicionalnih juh in enolončnic. Za kosilo in večerjo v Keniji običajno strežejo meso (piščanec, jagnjetina, svinjina ali govedina), pa tudi ribje in vegetarijanske jedi.Ulična hrana ni priporočljiva (predvsem zato, ker to ni območje s tradicijo ulične hrane).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Voda ni pitna, uporablja se samo flaširana voda in se izogiba ledu. Za umivanje zob se uporablja tudi flaširana voda, zdravila proti malariji ni treba jemati, vendar se o tem posvetujte z zdravnikom. Pomembno je, da veste, da zdravila ne ščitijo 100% pred malarijo in imajo lahko neželene učinke. Kar se tiče zdravil vzemite s seboj zdravila za redno terapijo, če jo imate, probiotike, zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, zdravila proti bolečinam ali zdravila, ki jih na splošno vzamete s seboj na potovanje. Obvezno imejte kremo za sončenje in Autan.

ZAVAROVANJE
Priporočljivo je, da imate zdravstveno zavarovanje. Zdravstveno zavarovanje lahko sklenete v agenciji do 5 dni pred potovanjem. Za ceno zavarovanja pokličite agencijo.

VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Kenija je varna destinacija, vendar le, če upoštevate določena pravila. Gibanje v temi in ponoči ni priporočljivo, saj imamo opravka predvsem z revnimi in nerazvitimi območji. Na mestih, kjer so velike gneče (lokalne tržnice ipd.) pazite na žeparske tatvine. Tudi premikanje z dragim nakitom ni priporočljivo. Izogibajte se izletom v oddaljena podeželska območja Izogibajte se preprodajalcem drog, vsi opiati so prepovedani in nezakoniti. Bodite previdni pri fotografiranju, ker če želite nekoga slikati, morate prej vprašati.

OBLAČILA
Pri oblačenju potrebujete poletna, lahkotnejša oblačila, s seboj pa obvezno imejte nekaj dolgih rokavov in hlač, predvsem zaradi letala, pa tudi zaradi možnosti, da se temperature spustijo. Priporočamo zaščito pred komarji. Za safari potrebujete oblačila umirjenih barv (izogibajte se temnim barvam, črni, temno modri, pa tudi fluorescentnim barvam), s seboj imejte dolge hlače in rokave, ker lahko v narodnih parkih temperatura pade tudi pod 15 oC. Priporočljivo je imeti klobuk, sončna očala in šal za preprečevanje vdihavanja prahu.

LOKALNA VALUTA
Valuta v obtoku je kenijski šiling - KES.
1 EUR = 113 KEN, 1 USD = 100 KEN.
Priporočljivo je, da imate s seboj dolarje, a le tiste, ki so bili natisnjeni po letu 2006.

KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Uporaba mednarodnih plačilnih kartic (VISA itd.) je v Keniji precej razvita, zlasti v boljših hotelih, restavracijah, supermarketih itd. Za podrobnosti se posvetujte s svojo banko in obvezno prijavite svoje potovanje v tujino, da vaše kartice ne bodo blokirali. V nekaterih primerih lahko plačujete tudi v dolarjih, vendar imejte manjše kovance. Vedno se barantajte na tržnicah, v trgovinah s spominki in pri uličnih prodajalcih, ker je to navada. Poleg barantanja je navada, da vsakomur pustite napitnino.

ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
V večini primerov naša omrežja delujejo na ozemlju Kenije, torej v večjih mestih. Vsa prenočišča imajo Wi-Fi. Kar se tiče elektrike, napetost ni enaka kot pri nas, potrebujete adapterje za vtičnice. Vhod je enak kot za Veliko Britanijo (trije ploščati konektorji), na sami destinaciji ne morete dobiti adapterjev.

DRUGE OPOMBE

Če želite v Keniji najeti vozilo ali motorno kolo, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje, poleg tega pa tudi dovoljenje, ki ga morate pridobiti v Nairobiju, na pristojnem ministrstvu. Za začetek moramo opozoriti, da je izvoz živih živali, kot pa tudi izdelki iz zaščitenih živalskih vrst (usnje, korale, slonovina ipd.) prepovedano in se lahko kaznuje z zaporom. Kot spominke priporočamo: tradicionalna oblačila in materiale, podloge in košare iz avtohtonih vlaken, predmete in skulpture iz lesa, kenijsko kavo in čaj,, tradicionalno glasbo, nakit, predmete povezane s kulturo Massai...