Kuba

Kuba

Si predstavljate rajski otok?

Prva misel – tišina in oblaki nad palmami očarljivega karibskega otoka. Potem se pojavi nasmejano ljudstvo, ki mu je salsa, mojito in tompus dovolj za čarobno življenje.  Potovanje na Kubu! Tu ne bomo hiteli, dovolj časa bomo preživeli v dveh najbolj zanimivih mestih, Havani in Trinidadu.

Ogledujemo si turistične znamenitosti, in ker je to nenavadno potovanje, se odpravimo v nenavadne dele mesta, obiščemo Callejon de Hamel, ulico, kjer se ob nedeljah igra rumba in se čuti pravo nočno življenje Havane, dovolj časa preživimo tudi na peščenih plažah v tropskem raju, kot je Varadero! Ta mešanica prenočitev v središču Havane in Trinidada vam omogoča, da občutite pravo Kubo, komunicirate s Kubanci in spoznate njihovo življenje iz prve roke.

Čudoviti ljudje, ki uživajo v plesu, glasbi, hrani in življenju neobremenjenem z materialnimi stvarmi. Ogled stare Havane in vožnja z ladjico do trdnjave in obred streljanja topov, rezidence in kolonialne hiše, sprehod po Havani in soseskah, kjer ni turističnih znamenitosti, kjer živijo Kubanci in kjer je neverjetno vzdušje. Vožnja s starimi avtomobili iz 70-ih, veter v laseh in zvok salse!

Gremo v dolino Vinales, uživamo v lokalnih hišah, poskušamo kubansko kavo in cigare. Spoznavamo tako podeželje kot mesta. Pot nadaljujemo do Trinidada. Znano pisano mesto, ki je zaradi svoje raznolike ponudbe pravi raj za turiste. Uživali bomo na belih peščenih plažah otoka Iguana in polotoka Ancon, raziskovali nacionalni park in obiskali spominski kompleks slavnega revolucionarja Che Guevare.

Potovanje na Karibe je tu - Kuba kliče! Zaplešite z nasmejanim plemenom, peljemo vas v državo, kjer se pije najboljši mojito.

Odhodi

Potovanja

Video

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Kuba

Informacije v zvezi s COVID-19:

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

1. SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Republika Kuba je otoška država, ki ima več kot 1500 otokov. Obdajajo ga Mehiški zaliv, Karibsko morje in Atlantski ocean. Ima morsko mejo z Združenimi državami Amerike, Bahami, Haitijem, Kajmanskimi otoki, Jamajko in Mehiko. Kuba je socialistična država, ki jo je do leta 2008 vodil Fidel Castro, ko ga je na tem položaju zamenjal njegov brat Raul. Komunistična partija je edina legalna politična stranka. Uradni jezik je španščina, kar je posledica španske vladavine na Kubi do leta 1868.
Površina: 100.860 km2
Število prebivalcev: 11.326.616 (2021.)
Glavno mesto: Havana (La Habana - 2.135.498 (2013.))
Demografija: država, kjer se mešajo skoraj vse rase, večina je mulatov. Predniki so največkrat španski in afriški. Obstaja majhna kitajska skupnost.
Uradni jezik: španščina

2. VIZA
Državljani Slovenije za vstop v državo potrebujejo vizum (turistično izkaznico). Viza se izda v agenciji, njena cena pa je 300 HRK (165 HRK za vizum in 135 HRK za storitve agencije). Ob izdaji vizuma je potrebno predložiti podatke iz potnega lista (ki je veljaven še najmanj 6 mesecev po izteku veljavnosti vizuma). Vizum velja 30 dni in velja za en vstop. Pripravljen je v enem delovnem dnevu, prevzamete ga lahko v poslovalnici ali pa bo dostavljen po pošti. Vsi slovenski državljani poleg vizuma za vstop v državo potrebujejo tudi polico potovalnega zdravstvenega zavarovanja, ki krije cel svet oziroma Kubo (https://www.gov.si/drzave/kuba/).

3. ČASOVNI PAS 
Kuba se nahaja v časovnem pasu UTC -5.

4. PODNEBJE
Podnebje Kube ima dve glavni sezoni: mokro (deževno) in suho. Deževna doba traja od junija do oktobra, sušna pa od novembra do maja. Povprečne temperature januarja so 21°C, julija pa 27°C. Podnebje je tropsko, možni so močni vetrovi. Kuba je na poti orkanov, ki so najpogostejši avgusta, septembra in oktobra.

5. HRANA IN PIJAČA
Kubanska kuhinja je mešanica južnoafriške, španske in kreolske kuhinje, hrana je pogosto organskega izvora in brez veliko začimb. Za zajtrk so najpogostejše jedi jajca (umešana jajca ali omleta s paradižniki), sveže pecivo, sveža zelenjava, številne vrste sadja (ananas, mango, banane, pomaranče, papaja in drugo tropsko sadje), močna kava in sveže stisnjen naravni sok. Za kosilo in večerjo je najpogostejše meso (najpogosteje svinjina in perutnina) ali morski sadeži (jastog) z zelenjavo, rižem in sadjem (ocvrte banane). Ena od specialitet, ki se bo znašla na skoraj vsaki mizi, je riž s črnim fižolom – Moros y cristiano. Voda sicer ni pitna, a zato na vsakem koraku lahko najdete koktajle. Glede na to, da je Kuba proizvajalka svetovno znanega ruma (kot je Havana Club, Santiago de Cuba...), so vsi koktajli, ki uporabljajo rum kot sestavino, izjemno priljubljeni in kakovostni – Mojito, Daiquiri, Pina Colada, Caipirinha in številni drugi. Pri sladicah boste največkrat naleteli na karamelizirane arašide in sladoled.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Niso potrebna cepiva za vstop v državo.
Voda na Kubi ni pitna, za pitje obvezno uporabljajte flaširano vodo.

7. ZAVAROVANJE
Za vstop na Kubo je obvezno imeti potovalno zdravstveno zavarovanje s pokritjem za COVID-19. Lahko ga uredite pri nas ali pa pri katerikoli zavarovalnici.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Kuba je povsem varna država, z eno najmanjših stopenj kriminala na svetu. Ulice so slabše osvetljene ponoči, ampak je na ulicah veliko policije, zaradi česar so varne. Ljudje so v pravilu zelo prijazni in prijetni, tako da ne obstaja pretiran strah pred kakršnimi koli vrstami kriminala.

9. OBLAČILA
Poletna, lahka oblačila, ampak tudi kakšna oblačila z dolgimi rokavi, saj je zvečer zaradi vetra lahko sveže.

10. LOKALNA VALUTA
Uradna kubanska valuta je pesos (CUP). Evro je najbolj sprejemljiva tuja valuta za menjavo v lokalno valuto. Razmerje med evrom in pesom je 1 EUR = 27,94 CUP (od 21. oktobra 2021). Glede na trenutni šibek denarni obtok je priporočljivo uporabljati kreditne kartice. Zaradi tega nekatere trgovine sprejemajo samo kartice, popotnikom pa svetujemo, da nekaj denarja prinesejo v gotovini in nekaj na karticah. Sprejete kartice so Visa in MasterCard, denar pa mora biti na deviznem računu, ki je povezan s to kartico. Evro se uporablja, dolarjev v menjalnicah ne sprejemajo.

11. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Naša mobilna omrežja delujejo na Kubi. Kar se tiče interneta, obstaja na določenih mestih (WiFi parki, avle velikih hotelov), lahko se kupijo internetne kartice stanejo približno 1 ura=2 EUR. Iz tega razloga ni priporočljivo nositi prenosnika, saj povezljivost ni vedno dobra. Prav tako ni mogoče kupiti kubanske kartice za mobilni telefon. Zaradi omejenega interneta priporočamo, da si pred potovanjem na svoj pametni telefon naložite aplikacijo maps.me, ki deluje brez povezave in dobro deluje na Kubi, prav pa bo prišla kot navigacija po mestu. Potreben je adapter z dvema tankima vhodoma.

12. PRIJAZNO PRIPOROČILO
Kuba je zanimiva in vesela država! Nikjer ne boste videli toliko nasmejanih ljudi, pripravljenih na ples v vsakem trenutku. Na Kubi boste uživali v glasbi, koktajlih in plažah z belim peskom. Poleg tega pa boste imeli priložnost obiskati ruralne predele Kube in spoznati načine izdelave slavnih kubanskih cigar. Za tiste, ki imate radi bolj aktiven dopust, pa boste imeli možnost pohoda skozi deževni gozd in plavanja pod samim slapom. Kuba ponuja veliko, zato se boste imeli priložnost sprostiti in raziskovati :)