Jordanija

Jordanija

Potovanje v Jordanijo v deželo z najbolj neverjetnim čudežem starodavnega sveta, kamnitim mestom Petra, ki je na seznamu vseh svetovnih popotnikov. Potovanje v Jordanijo mora vključevati obisk čarobnega Amana, glavnega mesta. Aman slovi kot najbolj liberalno mesto v arabskem svetu, z dostopnimi cenami, okusno hrano in prijetnim vremenom tudi v januarju. Potovanje v Jordanijo je potovanje v edino državo na Bližnjem vzhodu, ki nima nafte! Popeljemo vas na izlet do številnih svetopisemskih krajev, ki se nahajajo tukaj, vključno z izletom v slavni mesti Sodoma in Gomora. Čaka vas gora Nebo in neverjeten razgled na dolino in Mrtvo morje. Po izročilu se je Mojzes povzpel prav tja, da bi videl Obljubljeno deželo.

Doživite Mrtvo morje in kopanje v jezeru, kjer je koncentracija soli v vodi najvišja na svetu in ravno zaradi slanosti se tu ne morete potopiti! Mestece Wadi Musa, znano kot »Mojzesova dolina«, vas bo navdušilo, prav tako znamenita Petra, eden najbolj nenavadnih krajev na svetu. Ne zamudite neresnične puščave Wadi Rum, ki ji pravijo kar »Mesečeva dolina«.

Potovanja

Video

Vprašanja, odgovori in izkušnje

Čeprav mediji pogosto prikazujejo napetosti na Bližnjem vzhodu, vedite, da je Jordanija zelo varna država. Bolj znan je tudi kot oaza miru na Bližnjem vzhodu. Po poročilu Svetovnega gospodarskega foruma je varnejša celo od Nemčije ali Velike Britanije. Morda boste opazili močno varnostno prisotnost in detektorje kovin v hotelih in javnih zgradbah, turistično policijo na večjih lokacijah in vojaške kontrolne točke okoli mejnih območij. Posledično lahko popotniki samozavestno raziskujejo državo. Edina stvar, ki vas lahko moti, je pomanjkanje cen v trgovinah, tako da kot vas trgovec oceni, takšno ceno boste tudi dobili.


Vizum za državljane Republike Slovenije za vstop v Jordanijo se pridobi ob pristanku na letališču v Ammanu in stane 40 JOD (približno 56 USD). Prinesti morate tudi dve fotografiji, ne starejši od 6 mesecev, na beli podlagi, velikosti 3,5 x 4,5 cm


Zain je mobilni operater na Bližnjem vzhodu. SIM kartice lahko kupite v njihovih trgovinah, ni pa možnosti, da bi jih kupili na letališču ali v trgovini kot v nekaterih državah.


Predvsem na oblačila, se pravi, da morate biti oblečeni spodobno.


Spodobno oblačenje žensk je v Jordaniji zaželeno zaradi spoštovanja njihove kulture in ob obisku verskih krajev na gori Nebo.


Alkohol je zaradi prevladujočega islama zelo drag. Najceneje je v Aqabi kot posebni coni. V Wadi Musi je priljubljen nočni obisk Petre in Cave Bara, ki se nahaja ob vhodu v kraj. V Amanu so klubi in bari pogosto znotraj hotela.


Celotno staro mesto v Ammanu je velik bazar, idealen za nakupovanje rokodelskih izdelkov. Lahko kupite šal. Pri nas je bolj poznana palestinska naglavna ruta, britanski izum, namenjen razlikovanju med že sorodnima narodoma Palestine in Jordanije. Jordanska naglavna ruta je rdeče-bela, palestinska pa črno-bela. V Petri lahko kupite magnetke po najugodnejših cenah, damam pa še posebej priporočajo uporabo kozmetike za kožo iz Mrtvega morja.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Jordanija

Trenutno ni aktualnih Covid ukrepov

Potniki morajo pred odhodom izpolniti "Declaration form" na https://www.gateway2jordan.gov.jo/. Po izpolnitvi obrazca se ustvari QR koda, ki jo morate pokazati pred prihodom. Potovalno zdravstveno zavarovanje je za Jordanijo obvezno.

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

1. SPLOŠNI PODATKI O DRŽAVI
Bližnjevzhodna država z neverjetno in burno zgodovino ter popolnoma odprtimi in srčnimi ljudmi. Meji na Sirijo, Irak, Savdsko Arabijo in Izrael. Puščave, reke, gore se razprostirajo vzdolž celotne države, v samem središču pa stoji mesto v kamnu - Petra, ki je pod zaščito UNESCO. Na ozemlju te države je tudi najbolj slano jezero na svetu - Mrtvo morje.
Glavno mesto: Aman
Površina: 89.342 km²
Število prebivalcev: 10.2 milijonov
Prebivalstvo: Arabci 98%, ostali 2%
Jezik: arabščina in angleščina
Vera: muslimani 97%, kristijani 2%, ostali (budisti, hinduisti, židi) 1%
Neodvisnost: 1946.

2. VIZUM
Vizum za vstop v Jordanijo se pridobi ob pristanku na letališču v Ammanu in stane 40 JOD (približno 56 USD). Prinesti morate tudi dve fotografiji, ne starejši od 6 mesecev, na beli podlagi, velikosti 3,5×4,5 cm.

3. ČASOVNI PAS
GMT +3

4. PODNEBJE
Podnebje v Jordaniji je tipično puščavsko z visokimi dnevnimi in nizkimi nočnimi temperaturami. Temperature čez dan se gibljejo med 20 in 32˚C, ponoči pa se lahko spustijo tudi do okoli 10 stopinj, zato to upoštevajte pri pakiranju.

5. HRANA IN PIJAČA
Tradicionalna hrana vključuje piščanca, jagnjetino na več načinov, kruh, solate in jedi, ki so značilne za Bližnji vzhod, na primer jedi, podobne falaflu, humusu itd. Tu so tudi slaščice s sladkim sirom, baklave... Poskusite čaj in kavo. Alkohol je precej drag. Tudi v večini restavracij, kjer se prehranjuje muslimansko prebivalstvo, običajno ne ponujajo alkohola. Sadje operemo z flaširano vodo ali očistimo/olupimo. Cene hrane so dostopne, kar pa ne velja za alkoholne pijače.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za vstop v Jordanijo cepljenje ni zakonsko obvezno, vendar se posvetujte s svojim zdravnikom. Priporoča se pitje flaširane vode. Če imate kakšna zdravila, jih vzemite s seboj, probiotike, zdravila za zniževanje temperature, protibolečinske tablete ali zdravila, ki jih običajno vzamete s seboj na potovanje. S seboj je potrebno prinesti kremo za sončenje.

7. ZAVAROVANJE
Za vstop v Jordanijo je potrebno zdravstveno zavarovanje. Lahko ga sklenete pri katerikoli zavarovalnici ali uredite pri nas, sodelujemo z zavarovalnico UNIQUA.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Mesta in kraji, ki jih obiščemo na turneji, so razmeroma varna, vsekakor pa vam svetujemo previdnost in obzirnost do osebnih stvari (kot v vsakem evropskem ali drugem mestu). Na sprehode in raziskovanja ne hodite sami, zvečer in ponoči pa vam svetujemo, da se ne ločujete od skupine. Ne hodite v severne dele Jordanije, obmejna območja proti Siriji in Izraelu. Vsekakor pa se izogibajte temam, povezanim s političnimi razmerami v omenjeni regiji, predvsem razpravam o Izraelu. Bodite previdni pri fotografiranju, saj če želite nekoga slikati, morate vprašati. Dajanje napitnin in barantanje sta del tradicije.

9. OBLAČILA
Prosimo, bodite pozorni na način oblačenja. Ob obisku verskih objektov so prepovedane kratke hlače in krila nad koleni, pa tudi gola ramena in majice z globokim izrezom. Spodobnejše oblačenje, kar velja za sakralne objekte, velja tudi za vsakodnevne sprehode. Zato izberite spodobnejša oblačila. A glede na to, da se pričakujejo temperature med 20 in 30 stopinjami, kjer je subjektivni občutek precej večji, poskrbite, da boste imeli oblačila iz lažjega materiala.

10. LOKALNA VALUTA
Jordanski dinar 1 EUR = 0.88 JOD; 1 USD = 0.71 JOD
Za plačevanje v Jordaniji morate imeti lokalno valutu.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Kreditne kartice in bankomati: bankomati obstajajo, vendar se ne zanašajte nanje. Kartično plačevanje ni dostopno povsod, zato je priporočljivo plačilo z gotovino. Za podrobnosti se obrnite na svojo banko in obvezno prijavite svoj odhod v tujino, da vaše kartice ne bodo blokirane.

12. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Naša omrežja delujejo na ozemlju Jordanije. Skoraj vsa prenočišča, restavracije ali kavarne imajo Wi-Fi, glede elektrike je napetost enaka kot pri nas, posebnih adapterjev za vtičnice pa ne potrebujete