Čile

Čile

Med Pacifikom in Andi, Atacamo in Patagonijo se že desetletja razvija Čile, ki je nastal kot plod boja inovativnih podjetnikov iz Evrope in bojevitih Indijancev Mapuče, Allendeja in Pinocheta. Danes je najbolj razvita država Južne Amerike, a vseeno boste na ulicah Valparaisa začutili, da se je Čile rodil v najlepših verzih Pabla Nerude. Ohranil je svoj boemski, rustikalni pridih in se upiral hitro rastoči industrializaciji. Potovanje v Čile vam bo omogočilo nepozabne trenutke opazovanja jasnega zvezdnatega neba sredi puščave in pogledov na vulkan Licancabur, v spomin se vam bo za vedno vtisnila Mesečeva dolina, poskusili pa boste tudi najokusnejšo čilsko vino v restavracijah Bellavista. Odlično potovanje po Južni Ameriki ne bi bilo to, kar je, brez obiska te velike države, saj je tukaj najbolj suha puščava na svetu, Atacama, urbani Santiago, pa tudi hladni fjordi Patagonije, kjer vas sprejmejo pingvini.

Potovanja

Video

Vprašanja, odgovori in izkušnje

Carinski predpisi ne zahtevajo cepiva za Čile kot obveznost. Priporočamo pa, da pokličete na Inštitut za varovanje zdravja in preverite. Potreba po cepivih je odvisna tudi od območij, ki jih obiščete v Čilu, zaradi vaše varnosti je najbolje, da se pravočasno informirate.


Državljani Republike Slovenije ne potrebujejo vizuma za Čile.


Za obisk Čila vam priporočamo lažja oblačila, če se odpravljate na Atacamo, seveda pa tudi zimska oblačila za večerne ure. Če želite obiskati nekatere regije Andov, prinesite pohodne čevlje in oblačila. Za obisk Santiaga ne potrebujete posebnih oblačil.


  1. Patio Bellavista - najboljše mesto za zabavo in uživanje v Santiagu, nešteto barov na enem mestu.
  2. La Piojera - lokalni bar, ki se nahaja v bližini Centralne tržnice.
  3. Club Orixas - nočni klub s tematskimi večeri latino glasbe, salse in bachate.
  4. Club Burdel - nočni klub, nahaja se v Rekoleti.
  5. Tramonto Bar - nočni bar z odličnim pogledom na celo mesto v ulici Nueva Costanera.

Čile je znan po izdelkih iz lesa, lazulita, usnja in volne. Če želite kupiti nakit iz lazulita, vam priporočamo, da obiščete manjše rokodelske trgovine in se tam dogovorite za ceno nakita. Obiščite tržnico Santa Lucia, kjer lahko najdete veliko število spominkov po ugodnejših cenah. Patio Bellavista je priljubljeno mesto za nakupovanje, saj je tukaj več kot 50 različnih trgovin z nakitom, vendar so lahko cene tukaj nekoliko višje v primerjavi s tržnico in manjšimi lokalnimi trgovinami.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Čile

1. SPLOŠNI PODATKI O DRŽAVI
Republika Čile je država v Južni Ameriki, za katero je značilen ozek in dolg pas, ki se razteza med gorovjem Andov in Tihim oceanom. Meji na Peru, Bolivijo in Argentino, na zahodu pa je široko odprta proti Pacifiku. Na površini 756.950 km2 živi nekaj manj kot 17 milijonov prebivalcev. Glavno in največje mesto je Santiago de Chile. Danes je Čile ena najrazvitejših in najvplivnejših držav Latinske Amerike Z ugledno vojsko in rastočim gospodarstvom. Čile je vodilni v Latinski Ameriki na področju človeškega razvoja, dohodka na prebivalca, gospodarskega razvoja in nizke stopnje kriminala.

2. VIZE
Za državljane Republike Slovenije vizum ni potreben.

3. ČASOVNI PAS
Čile se nahaja v UTC -4 časovnem pasu.

4. PODNEBJE
Pestrost naravnih značilnosti Čila je pogojevalo tudi podnebje. Na severu je najbolj suha puščava na svetu Atacama, v osrednjem delu je sredozemsko podnebje, čisto na jugu pa oceansko podnebje. V največjem delu države so izraženi vsi 4 letni časi.

5. HRANA IN PIJAČA
Čilska kuhinja je mešanica tradicionalne kuhinje s španskimi specialitetami, ki so nastale pod številnimi vplivi, med katerimi je najpomembnejši morje, zato so ribe in morski sadeži glavne sestavine številnih jedi. Za razliko od južnoameriške kuhinje, za katero običajno rečemo, da je pikantna, je čilska kuhinja blaga, temelji na svežih sestavinah. Ena najbolj priljubljenih jedi, ki je ne smete zamuditi, je curante. Curante je jed iz mesa, školjk, rib in zelenjave, ki se tradicionalno pripravlja v jami, izkopani v zemljo, kjer se vse sestavine pražijo na ognju, dobijo rahlo zemeljski in dimljeni okus, nato pa se dušijo v kotlu dokler jed ni pripravljena. Tipične čilske jedi so arrollado de Chancho – kosi svinjine, povaljani v slanini in pomakani v čili omako, CARBONADO – goveja juha z različno zelenjavo, krompirjem, čebulo, korenjem, brokolijem, zeleno papriko in peteršiljem, Cazuela de Ave – piščančja juha s koščki meso, s krompirjem, grahom ali fižolom, rižem ali cmoki, Empanada de Pino - listnato testo, polnjeno s koščki mesa, čebulo, olivami, rozinami in koščki kuhanega jajca, pečeno v pečici, Palta Reina - avokado, prerezan na pol in polnjen s tuno in prelito z majonezo, Pastel de Choclo – značilna poletna jed, koruza in meso, sesekljana čebula, drobno narezan piščanec, koščki kuhanega jajca in olive, pečeno v pečici. Ko govorimo o nacionalni pijači, so zagotovo najbolj priljubljena čilska vina, ki veljajo za ena najboljših na svetu. Pisco velja tudi za nacionalno pijačo, grozdno žganje, iz katerega se pridobiva znameniti pisco sour koktajl, mešanica žganja pisco, jajčnega beljaka in limoninega soka.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za vstop v državo ni potrebno cepljenje. Priporoča se pitje ustekleničene vode. Ni strahu pred epidemijami in nalezljivimi boleznimi.

7. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Varnost v Čilu je na zadovoljivi ravni, v območju tveganja pa je le središče prestolnice Santiago de Chile, kjer gibanje ponoči ni priporočljivo. Drugi deli države so varni.

8. OBLAČILA
Če potujete v Čile januarja/februarja, ko je za Santiago de Chile poletna sezona, potrebujete le poletne stvari, lahka in udobna oblačila in obutev. Če se odločite za Patagonijo, so zimska oblačila nujna.

9. LOKALNA VALUTA
Lokalna valuta je čilski peso. Možna je menjava tako dolarjev kot evrov, plačilo pa je možno tudi s plačilnimi karticami 1 € = 770 pesov, 1 $ = 680 pesov

10. ELEKTRIKA
Elektrika v Čilu je 220V in ni potreben adapter.