Bolivija

Bolivija

Bolivija – raj za raziskovalce in iskalce pristnega. Potovanje po Boliviji vas bo popeljalo v čas, kot je tisti iz starih knjig, kjer Indijanci Aymara tavajo po ulicah in kupujejo puloverje in zdravila na mestu, znanem kot Tržnica čarovnic. Za ljubitelje adrenalina je tu znana Death Road - kolesarjenje po poljih koke, pustolovščina z džipi v puščavi, skozi katero poteka tudi reli Dakar, fotografiranje in izguba perspektive na največji slani ravnini na svetu Salar De Uyuni, ki je tudi največje ogledalo na planetu. Pričakujeta vas La Paz in njegov satelit El Alto, flamingi v lagunah, nasmejani Indijanci... Tukaj je tudi legendarni Otok sonca (Isla del Sol), najbolj miren kraj na svetu, kar ga ima naša civilizacija.

Potovanja

Video

Vprašanja, odgovori in izkušnje

La Paz ni eno izmed najvarnejših mest in morate skrbeti za svoje osebne stvari. Priporočljivo je, da denar vedno nosite v zaprtem žepu, potni list pustite v hotelskem sefu in ponoči ne hodite sami. Bolivija ponuja številne pustolovske aktivnosti, vključno s kolesarjenjem, tj. potjo po Cesti smrti, izleti Salar de Uyuni in ekspedicije v džungli, zato morate biti zelo pozorni na varnost in se izogniti možnosti resnih ali lažjih poškodb.


Za vstop na ozemlje Bolivije je potrebno imeti rumeni karton kot dokaz, da ste prejeli cepivo proti rumeni mrzlici. Cepivo morate prejeti vsaj 10 dni pred potovanjem. Cepljenje lahko opravite na mestih, kjer se cepljenje opravi.


Za državljane Republike Slovenija ni potrebna viza za vstop v državo.


Če želite kupiti kartico SIM v Boliviji, morate imeti s seboj potni list. Najboljše omrežje je VIVA, Lokalno številko lahko kupite v uradnih trgovinah ali na improviziranih kioskih. Najbolje je, da se za pomoč pri aktiviranju kartice obrnete na trgovca.


Vprašajte za dovoljenje, preden fotografirate domačine, včasih vas bodo v zameno prosili za denar. Uporabite pršilo proti komarjem. Nekateri bari nimajo dovoljenja za strežbo alkohola po 4.:00 zjutraj, preverite, preden naročite pijačo.


Za pot na Death road so potrebna stara oblačila, teniški copati, kopalke, dežni plašč, za izlet na Chacaltay pa udobna obutev za pohodništvo in topla zimska oblačila.


  1. La Sagarnaga calle- ulica z bari
  2. Diesel Nacional – bar z  lokalno glazbo, hrano in pijačo
  3. Mongo`s popularen klub za lokalne ljudi in turiste
  4. Calle Jaen- ulični bari in muzeji.
  5. Trg San Francisko – v petek in soboto organizirajo nočno dogajanje v katerih sodelujejo lokalci, študenti, turisti itd.

Najbolj nenavadna stvar, ki jo ponuja to mesto, je zagotovo obisk Čarovniškega trga. Če vam je všeč naravna medicina ali celo hokus pokus magija, izdelki iz volne alpake, lokalna oblačila ali majice s smešnimi motivi. Če želite izvedeti več o Pachamami ali samo kupiti ljubezenski napoj, je to pravi kraj za vas. Tržnica čarovnic se nahaja v središču La Paza, cene spominkov so ugodne, vsekakor priporočamo obisk tega kraja.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Bolivija

1. SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Večnacionalna država Bolivija se nahaja v osrednjem delu Južne Amerike, ki se nahaja med Argentino, Paragvajem, Perujem, Čilom in Brazilijo, brez dostopa do morja. Pred prihodom Špancev je bilo ozemlje Bolivije del Inkovskega imperija, največje države v predkolumbovski Ameriki. Konkvistadorji so to območje zasedli v 16. stoletju in med večino vladavine je bilo znano kot Zgornji Peru, pod upravo podkraljevstva Peruja. Boj za neodvisnost je trajal od 1809 do 1825, po katerem je bila ustanovljena republika, poimenovana po Simonu Bolivarju. Bolivija je demokratična republika, razdeljena na 9 departmajev, skupno število prebivalcev pa je približno 10 milijonov. Glavno mesto je Sucre, sedež vlade pa je v La Pazu. Uradni jezik je španščina, vendar ustava Bolivije določa še 37 jezikov, med katerimi je najbolj priljubljen jezik Aymara.

2. VIZE
Za državljane Republike Slovenij vizum ni potreben za vstop v državo.

3. ČASOVNI PAS
Bolivija se nahaja v UTC -4 časovnem pasu.

4. PODNEBJE
Podnebje v Boliviji je toplo in vlažno, čeprav se podnebne razmere spreminjajo z nadmorsko višino. V višjih predelih, na primer v Andih, je podnebje hladno, suho in vetrovno, medtem ko je v nižinskih predelih vlažno in milejše. Povprečne letne temperature se gibljejo med 8 °C v Altiplanu in 26 °C v vzhodnih nižinah. Padavine so odvisne tudi od nadmorske višine. Najbolj deževno območje države je Yungas, kjer letno pade povprečno 152 cm dežja.

5. HRANA IN PIJAČA
Raznolikost Bolivije je vplivala na to, da je tudi bolivijska kuhinja raznolika, sestavljena predvsem iz mešanice indijskih jedi in španskih specialitet. Osnovna živila so koruza, krompir, stročnice, paprika, pa tudi jedi, ki so jih prinesli Španci: piščanec, riž in govedina. V tradicionalnih jedeh boste našli ahi papriko, morskega prašička, kvinojo in juko. V okolici jezera Titicaca je najbolj priljubljena jezerska postrv. Posebno doživetje v Boliviji je kosilo na lokalnih tržnicah. Nacionalna pijača Bolivije je mokačiči, osvežilna pijača iz marelic, sladkorja, cimeta in nageljnovih žbic.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za potovanje v Bolivijo ni potrebno dokazilo o cepljenju, razen če prihajate z območja, ki ga je prizadela rumena mrzlica (nekatera območja Srednje Afrike ali Južne Amerike). Če ste obiskali eno od držav v rizičnem območju, je cepljenje obvezno. Priporočamo, da se posvetujete z zdravnikom.

Priporoča se pitje flaširane vode.

7. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Bolivija spada med države s srednjim in visokim tveganjem. Kot izraz družbenega konflikta v državi so pogoste demonstracije, ki vodijo v blokade mest in zapore cest. Drobne tatvine in žeparske tatvine so na območjih La Paza pogoste, zato še posebej pazite na osebne stvari in pustite dragocenosti v hotelih. Priporočljivo je gibanje v skupinah, po širokih in osvetljenih ulicah v središču mesta, nikakor pa se ne gibajte po temnih ulicah v oddaljenih predelih mesta. Najbolje je, da pokličete taksi iz hotela ali restavracije.

8. OBLAČILA
Različna podnebja zahtevajo tudi večplastno oblačenje. Ker pa se v Boliviji gibljemo na višjih nadmorskih višinah, je treba imeti toplejša oblačila, sploh zvečer, ko so temperature nizke.

9. LOKALNA VALUTA
Lokalna valuta v Boliviji je Bolivianos, ampak je mogoče plačevati tudi v USD.
1 € = 7 BOL, 1 $ = 6,8 BOL

10. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Ne priporočamo uporabe kreditnih kartica.

11. STRUJA
Elektrika v Boliviji je 230V. Vtičnice so najpogostejše kot za evropsko tržišče in ni potreben adapter.