Tanzanija

Tanzanija

Tanzanija. Neskončna prostranstva afriških savan s svojimi prebivalci levi, zebrami, gazelami in povodnimi konji, popolnoma svobodnimi v svojem naravnem habitatu. Doživeti Tanzanijo pomeni se vzpeti na vulkanski krater Ngorongoro ali obiskati pleme Čaga. Potovanje v Tanzanijo bo zagotovo zadovoljilo vse vaše čute in vam dalo občutek, da ste del narave in pravega afriškega, kakor tudi našega nasmejanega plemena. Postanite za nekaj časa pripadniki plemena Masai, skočite v njihova tradicionalna oblačila, na svoje telo nadenite vse tiste čudovite okraske, grizljajte baobab bonbone in se podajte na pravo nomadsko avanturo.

Sledi Kilimandžaro, kraljica vseh afriških gora. Izvedeli boste, kako je videti življenje ob njenem vznožju. Spoznali bomo vsakdanje življenje v Arushi, Moshiju in Dar-es-Salaamu. Za konec programa, ki vključuje tako Tanzanijo kot Zanzibar, pustimo najlepšo poslastico - Zanzibar. Otok se nahaja v Indijskem oceanu, 20-50 kilometrov stran od tanzanijske celine. Svetovno znan je po svojih začimbah, neverjetnih dolgih belih peščenih plažah, dolgi tradiciji in načinu življenja hakuna matata.

Odhodi

Potovanja

Video

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Tanzanija

Informacije v zvezi s COVID-19:

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

Splošne informacije

Opomba: S 1. junijem 2019 je v Tanzaniji začela veljati prepoved proizvodnje, uvoza in uporabe plastičnih vrečk. Prepoved velja tudi za turiste, ki prihajajo v Tanzanijo, zato se izogibajte uporabi le-teh in svoje stvari zapakirajte drugače (bodisi v ročno ali oddano prtljago), da se izognete visokim kaznim. Plastične vrečke in drugo plastično embalažo izdelkov, kupljenih na letališču, je treba odstraniti pred vstopom na letalo, prav tako vse "zip" vrečke, ki jih potniki uporabljajo za pakiranje tekočin. V primeru, da jih potniki uporabljajo med letom, jih morajo pustiti na letalu.

*Tanzanija

 • Ustanovljeno: 26. april 1964.
 • Neodvisnost: Tanganjika 1961., Zanzibar 1963.
 • Glavno mesto: Dodoma
 • Največje mesto: Dar es Salaam
 • Število prebivalcev: 55,5 milijonov
 • Površina: 945 087 km²
 • Jeziki: svahili in angleščina
 • Prebivalstvo: 99% narodi afriškega porekla iz več kot 130 plemen
 • Vera: 30-40% kristjani, 30-40% muslimani, preostali pripadniki tradicionalnih religij.
 • Lokalni čas: UTC+3
 • Valuta: tanzanijski šiling (TZS)

*Zanzibar

 • Glavno mesto: Zanzibar City
 • Število prebivalcev: oko 800 000
 • Vera: 99% muslimani

Dokumenti in vize

 • Za vstop na teritorij Tanzanije (vključno z otokom Zanzibar) državljani Republike Slovenije potrebujejo vizo. Cena vize je 50 $ (bankovci izdani po letu 2006), pridobi se po prihodu na letališče in velja 3 mesece. Dokumentacije ni potrebno predložiti, ampak se izpolni le obrazec in priloži fotografijo velikosti 3,5×4,5 cm z belim ozadjem. Obstaja možnost, da bodo na letališču zahtevali plačilo vize s kartico (Visa, MasterCard; to se pogosteje zgodi, če potujete direktno na Zanzibar), zato je pomembno, da imate s seboj kreditno kartico. Pri prehodu na Zanzibar (na potovanju po Tanzaniji in Zanzibarju) se v pristanišču opravi kontrola potnih listov in pridobi viza za Zanzibar, brezplačno.
 • Na ozemlju Tanzanije ni veleposlaništva Republike Hrvaške, ampak je pristojno veleposlaništvo v Adis Abebi (Etiopija). Prav tako Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Makedonija in Slovenija nimajo svojih veleposlaništev.
 • Svetujemo vam, da svoj potni list fotografirate in ga v digitalni obliki shranite v mobilni telefon ali e-mail, da boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube ali kraje dokumenta.
 • V primeru, da želite najeti vozilo ali motor na Zanzibarju, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Poleg tega pa potrebujete tudi dovoljenje, ki ga morate pridobiti na Zanzibarju, na pristojni policijski postaji ali v Stone Townu, če se želite voziti po celotnem otoku.

Zdravila in cepiva

 • Cepivo proti rumene mrzlice ni več obvezno, če ste cepivo vseeno prejeli, prinesite s seboj potrdilo. Naši potniki se individualno odločijo, ali se želijo cepiti ali ne. Lahko se posvetujete s svojim zdravnikom. Če ste se po dogovoru z zdravnikom odločili za jemanje zdravil proti malariji, jih vzemite s seboj na pot. Pomembno je vedeti, da omenjena zdravila ne ščitijo 100% pred malarijo in lahko imajo stranske učinke.
 • Svetujemo vam, da za vsak slučaj s seboj vzamete zdravila - probiotike, aktivno oglje, zdravila proti prehladu, bolečinam ali povišani temperaturi, zdravila za osebno terapijo (če jih imate) in obliže. S seboj imejte tudi repelent proti komarjem za tropska območja, kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (SPF 30-50) in druge izdelke za osebno higieno.
 • Na Zanzibarju bodite pozorni na ježke, meduze in kokosove orehe.

Zdravstveno zavarovanje

 • Ni obvezno, vsekakor pa ga priporočamo za vse oddaljene destinacije. Turistično zdravstveno zavarovanje lahko sklenete v agenciji do 5 dni pred odhodom. Za ceno zavarovanja kontaktirajte agencijo.

Hrana in voda

 • Pijte izključno flaširano vodo, zobe si umivajte s flaširano vodo, glede hrane lahko jeste vse, le sadje in zelenjavo je potrebno pred zaužitjem, oprati s flaširano vodo in/ali olupiti.
 • Tradicionalna prehrana vključuje piščanca, govedino (v obliki žara ali gulaša), riž, zelenjavo in sadje, na Zanzibarju pa morske sadeže in ribe. Ulična hrana ni priporočljiva (predvsem zato, ker to ni območje s tradicijo ulične prehrane).

Telefon, komunikacije, elektrika in časovni pas

 • Lahko se zgodi, da katero od naših omrežij ne deluje ali da omrežje ni enako pokrito s signalom povsod v Tanzaniji in Zanzibarju. V tem primeru vam svetujemo, da za vsak slučaj kupite lokalne kartice. Internet je na voljo na recepcijah in v restavracijah.
 • S seboj je potrebno vzeti adapter s tremi vhodi – kot za Veliko Britanijo. Adapterja ni mogoče kupiti na sami destinaciji, zato vam svetujemo, da ga poiščete v kateri koli bolje opremljeni trgovini z elektronsko ali potovalno opremo.
 • Časovni pas v Tanzaniji je GMT+3. V zimskem času je razlika med Slovenijo in Tanzanijo +2h, v poletnem času pa +1h.

Podnebje

 • Za Tanzanijo in Zanzibar so značilne razmeroma visoke temperature (najvišje povprečne dnevne 28-33°C, nočne okoli 15-20°C), vlaga je visoka, sonce pa je izjemno močno, ker gre za območje okoli ekvatorja. Temperatura lahko pade, zato obvezno vzemite oblačila z dolgimi rokavi in dolge ​​hlače. Deževno obdobje traja od marca do junija, vendar lahko dežuje kadar koli v letu.

Varnost

 • Tanzanija in Zanzibar sta varni destinaciji, a le ob upoštevanju določenih pravil. Ni priporočljivo gibanje v temi in ponoči, saj gre predvsem za revna in nerazvita območja. Enako velja za samostojni obisk Dar es Salaama. Prav tako ni priporočljivo nositi dragega nakita.
 • Izogibajte se preprodajalcem drog, vsi opiati so prepovedani in nezakoniti. Bodite previdni pri fotografiranju. V primeru, da nekoga želite fotografirati, morate vprašati.

Denar, plačila, potrošnja in spominki

 • Glede plačila je valuta v Tanzaniji in Zanzibarju tanzanijski šiling: 1 EUR = 2578 TZS; 1 USD = 2300 TZS.
 • S seboj imejte dolarje, ki jih boste na destinaciji zamenjali v šilinge (ponekod je možno plačevanje z dolarji, a se na to ne zanašajte), pomembno je, da dolarski bankovci niso starejši od leta 2006.
 • Svetujemo, da po pristanku na letališču zamenjate manjšo vsoto denarja v lokalno valuto ($30-50). Bankomati sicer obstajajo, vendar niso enostavno dostopni in kartično plačevanje (Visa, MasterCard) ni na voljo povsod, zato se je bolje zanašati na gotovino. Vsekakor obvestite svojo banko o svojem potovanju, saj znajo banke blokirati račun, ko opazijo dejavnost na nenavadnem območju. Prav tako se pozanimajte o bančnih stroških.
 • Kar se tiče osebne porabe na destinaciji, je večinoma individualna in odvisna od tega, kje jeste, koliko spominkov boste kupili itd. Za potovanje po Tanzaniji in Zanzibarju je potrebno približno 500-600 $, za potovanje po Zanzibarju pa okoli 400-500 $ na osebo (brez fakultativnih izletov).
 • Barantajte se na tržnicah, v trgovinah s spominki in pri uličnih prodajalcih, ker je to običaj. Poleg barantanja je skoraj vedno navada, da vsakomur pustimo napitnino.
 • Omeniti moramo, da je iz narave prepovedano odnašati školjke, korale in minerale ter druge predmete.
 • Od spominkov priporočamo znamenite slike tehnike Tingatinga, tradicionalna oblačila in materiale, lesene predmete in skulpture, kavo s Kilimandžara, tradicionalno glasbo, nakit, predmete povezane z Masajsko kulturo in začimbe iz Zanzibarja.

Oblačila

 • Kar se tiče oblačil, so potrebna poletna, lažja oblačila, vsekakor pa imejte s seboj kakšne dolge rokave in hlače za letalo, večere, safari in zaščito za komarje. Zvečer lahko temperatura pade.
 • Na Zanzibarju potrebujete poletna oblačila in oblačila za na plažo, pa tudi kaj daljšega (zaradi komarjev, izletov v vas in ogleda Stone Towna, kjer se je potrebno spodobno obleči, saj je tam večji odstotek muslimanov). Za izlet v gozd Jozani je zaradi terena po katerem se gibljemo priporočljivo imeti zaprte čevlje. Za izlet v Blue Safari je priporočljivo imeti obutev s katero se lahko sprehajate po vodi (zaradi ostrih koral, alg, ježkov itd.).
 • Če potujete v času ramazana, morate upoštevati, da je treba biti spodobno oblečen, kar pomeni imeti pokrite noge in ramena (daljši rokavi), sploh ob obisku večjih krajev, kot je Stone Town.