Maroko

Maroko

Maroko so peščene plaže Atlantika, puščava Sahara in zasneženi vrhovi gorovja Atlas. Potovanje po Maroku vas bo popeljalo do Marakeša – neštetih tržnic, mošeje Koutubi, Jemaa el Fna – največjega trga v Severni Afriki in številnih drugih znamenitosti. Na polnih bazarjih bo vsakdo našel nekaj zase: začimbe, sladkarije, šali, torbe, ročna dela, nakit in umetnine, blebetavi trgovci, fotografiranje z eksotičnimi živalmi. Potovanje v Rabat – današnjo prestolnico, kjer se nahajata kraljeva palača in impresiven mavzolej Mohameda V. Slavna Casablanca – »Belo mesto« in gospodarsko središče države, v katerem prevladuje francoska arhitektura. Stara prestolnica Fes, mesto z dvema medinama in najdaljšo cono za pešce na svetu, središče islamske duhovnosti in znanosti. Posebno doživetje predstavljajo slapovi Ouzoud, ki so med najvišjimi v vsej Afriki. Bujna vegetacija in živalski svet okoli slapov jemljeta dih, najpogumnejši pa se bodo okopali v mrzli vodi pod slapovi.

Odhodi

Potovanja

Video

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Maroko

Za vstop v Maroko ni Covid ukrepov. 

1. SPLOŠNI PODATKI O DRŽAVI
Maroko ali uradno Kraljevina Maroko je severnoafriška država z burno zgodovino in intenzivnim življenjem. Na zahodu se odpira v Atlantski ocean, na severu pa v Sredozemsko morje. Na vzhodu meji na Alžirijo, na jugu na Mavretanijo. Živahna obala bujne vegetacije, puščava in več gorskih verig sestavljajo geografske značilnosti te države. Maroko je dežela lepih mest, islamske arhitekture, pa tudi zelo okusne hrane.
Površina države: 446.550 km2, 57. po velikosti na svetu
Število prebivalcev: 33,28 milijona prebivalcev
Glavno mesto: Rabat (1,2 milijona prebivalcev)
Uradni jezik: arabski in francoski
Veroizpoved: pretežno muslimanska
Neodvisnost: 1956 (odcepitev od Francije)

2. VIZA
Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za vstop v Maroko in bivanje v Maroku do tri mesece (veljavnost potnega lista mora biti vsaj šest mesecev od datuma načrtovanega odhoda iz države).

3. ČASOVNI PAS
Časovni pas je UTC 0, kar pomeni, da je ura v Maroku 1 uro nazaj napram Slovenije.

4. PODNEBJE
V obalnem delu Maroka je podnebje značilno sredozemsko z bujno vegetacijo, medtem ko je v notranjosti podnebje precej ostrejše, s suhimi poletji in ostrimi zimami. V poletnih mesecih so lahko visoke temperature, prav tako je prisotna visoka vlažnost. Občasno pride tudi do nenadne spremembe vremena in kratkotrajnih padavin.

5. HRANA IN PIJAČA
V Maroku uporabljajte samo flaširano vodo! Tradicionalna prehrana vključuje piščanca, jagnjetino in govedino na različne načine, kruh, solate in jedi, ki so značilne za Bližnji vzhod in islamske države Severne Afrike. Maročani v svojih obrokih uporabljajo veliko zelenjave, njihove tradicionalne jedi (Couscous in Tagine) so mesne, vendar z veliko zelenjave. Vsekakor poskusite tradicionalni maroški metin čaj in kavo. Alkohol je v Maroku zelo redko v javni uporabi in ga je težko najti. V trgovinah se prodaja samo brezalkoholno pivo. Sadje je potrebno oprati s flaširano vodo ali pa ga olupiti pred zaužitjem. Cene hrane in pijače so ugodne.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za vstop v državo ni potrebno cepljenje. Naši potniki se individualno odločijo, ali se želijo cepiti ali ne. Najbolje, da se posvetujete z zdravnikom. Vsekakor priporočamo zdravila proti prehladu, bolečinam, vročini, probiotike in zdravila, ki jih običajno vzamete s seboj na potovanje. Svetujemo vam tudi, da s seboj vzamete kremo za sončenje.

7. ZAVAROVANJE
Ni obvezno, je pa vsekakor priporočljivo, da ga imate. Dobite ga pri kateri koli zavarovalnici, ali pa pri nas - zavarovalnica UNIQA. Če se odločite za plačilo zavarovanja v agenciji, je le-to potrebno poravnati nekaj dni pred začetkom potovanja, polico pa prejmete po elektronski pošti.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Mesta in kraji, ki jih obiščete na potovanju, so razmeroma varni, vsekakor pa vam svetujemo previdnost in skrbnost pri osebnih stvareh (kot v vsakem evropskem ali drugem mestu). Ženskam priporočamo, da ne hodijo same, zvečer in ponoči pa svetujemo, da se ne ločujete od skupine. Ne hodite v dele mesta, za katere vam vodnič pove, da niso povsem varni. Izogibajte se uživanju alkohola na javnih mestih. Droge so nelegalen pojav in se kot take kaznujejo v skladu z zakonom in zaporno kaznijo.

9. OBLAČILA
Krila nad koleni, kratke hlače, majice z globokim izrezom ali podobna oblačila veljajo za neprimerna, zato obstaja možnost neprimernih komentarjev lokalnih prebivalcev. S seboj imejte oblačila v skladu z vremenskimi razmerami in letnim časom, v katerem potujete. Ne pozabite prinesti oblačil z dolgimi rokavi, odpornih na dež, saj se v Maroku občasno pojavljajo kratkotrajne padavine. Za raziskovanje mest imejte s seboj bolj udobno obutev. Prav tako je priporočljivo nositi klobuk ali čepico, zaradi možnih visokih temperatur. Priporočljivo je vljudno vedenje in spoštovanje verskih objektov.

10. LOKALNA VALUTA
Maroškii dirham (MAD ili DHS): 1 EUR = 11 MAD; 1 USD = 9 MAD
Za plačevanje v Maroku je najbolje imeti domačo valuto, čeprav marsikje lahko plačujete tudi v dolarjih.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
V Maroku obstaja sistem bankomatov in plačilnih kartic, čeprav marsikje plačilne kartice ne delujejo, zato je priporočljivo imeti s seboj gotovino.

12. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Mobilna omrežja imajo pogodbo z lokalnimi operaterji, tako da gostovanje v Maroku deluje. Internet v Maroku je zelo razširjen, vendar obstajajo tudi restavracije, kavarne in drugi kraji, kjer ni Wi-Fi-ja. Kar s e tiče elektrike, je napetost enaka kot pri nas, za vtičnice pa ne potrebujete posebnih adapterjev.

13. DRUGE OPOMBE
Kot spominke priporočamo tradicionalne lesene izdelke, islamsko keramiko, miniature, začimbe, čaje, kavo, pistacije, rute in šale ter figurice in magnetke z različnimi maroškimi simboli. Cene spominkov so zelo ugodne, napitnine in barantanje pa sta del tradicije, še posebej na stojnicah v medini.