Indija

Indija

Nobena druga država na vas ne bo naredila takšnega vtisa kot Indija. Spomnili se boste tišine puščave, toka reke Ganges, Varanasija in njegovih zlatih sončnih vzhodov, bengalskih tigrov, Pushkarja in svetih mož, meditacije, joge, ajurvedske masaže, slonov, boga Šive, neverjetnih plaž Goe. Potovanja v Indijo se ne da opisati z besedami, treba ga je doživeti. New Delhi - glavno mesto Indije, kaotičen promet, mešanica različnih kultur, živali, ki se prosto sprehajajo po ulicah.
Doživite simbol Indije, a tudi simbol večne ljubezni, tempelj Taj Mahal, ki ga je zgradil Jahan-Shah za svojo pokojno ženo. Koliko odtenkov rožnate obstaja, boste izvedeli, ko boste videli Jaipur, rožnato mesto Radžastana. Gremo v Varanasi, najbolj obiskano hindujsko romarsko mesto. Peljemo vas v Pushkar, hipijevsko mesto, kjer boste na vsakem koraku srečali hindujske templje.
Vaše brbončice bodo uživale v tradicionalnem dišečem curryju, ohladite pa se lahko z lassijem - ki je narejen iz jogurta, pravi protistrup za pikanten curry.
Holi festival in uživanje v barvah – ta festival slavi prihod pomladi v hindujskih državah in je posvečen bogu Krišni. Največji dogodek v indijskem koledarju je Diwali – praznik luči, ki ga praznujejo konec oktobra in označuje začetek indijskega novega leta.

Potovanja

Video

Vprašanja, odgovori in izkušnje

Za vstop na ozemlje Indije ni potrebno cepivo. Vsekakor se lahko o cepljenju posvetujete s svojim zdravnikom ali zavodom za javno zdravje.


Indija je verjetno ena najboljših destinacij za nakupovanje spominkov. Imeli boste možnost izbirati med spominki, ki so zelo domiselno izdelani, kvalitetni, z lepimi zgodbami in zelo nizkimi cenami. V katerem koli delu Indije boste videli veliko trgovin s spominki, a najboljša izbira je zagotovo New Delhi, oziroma mesta Pahargan, Pushkar in Rishikesh. Iz Indije morate prinesti figure hindujskih božanstev, dišeče palčke, preproge, šale, šale iz kašmirja, čaje, začimbe, drage in poldrage kamne, srebrn in zlat nakit. Barantanje je v Indiji obvezno, ceno pa lahko znižaš tudi do desetkrat.


S kopijo potnega lista in eno fotografijo lahko kupite SIM kartico, za katero boste odšteti do 10 USD. Poleg brezplačnih klicev znotraj indijskega omrežja dobite tudi vsaj 1GB interneta na dan (odvisno od omrežja). Wi-fi je na voljo v vseh kavarnah in hotelih, povezava pa deluje dobro.


Območja Indije, po katerih potekajo naša potovanja, so turistična in zato zelo varna. Prebivalci Indije so zelo prijazni in vsak bo našel čas, če boste potrebovali pomoč. Glede na to, da ima Indija več kot milijardo prebivalcev in da je na ulicah vedno velika gneča, vam svetujemo, da vedno poskrbite za svoje osebne stvari in denar, saj žeparje najdemo povsod po svetu, tudi v Indiji. Če ste se odločili za potovanje, ki vključuje vožnjo z vlakom, ponoči in med spanjem imejte vse stvari pri vzglavju. Postelje v vlaku imajo dovolj prostora, da se lahko udobno namestite in da zraven sebe odložite svoje osebne stvari.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Indija

Informacije povezane s COVID-19

Trenutno ni aktualnih Covid ukrepov

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

SPLOŠNE INFORMACIJE
Republika Indija je sedma največja država na svetu in druga po številu prebivalcev. Indija je republika s parlamentarnim sistemom demokracije in je sestavljena iz 28 držav in 7 zveznih ozemelj. Na jugu Indija gleda na Indijski ocean, na zahodu na Arabsko morje, na vzhodu pa na Bengalski zaliv. Na kopnem meji z Pakistanom na zahodu, Kitajsko, Nepalom in Butanom na severu ter Bangladešom in Mjanmarom na vzhodu.
Površina: 3.287.590 km2
Število prebivalcev: 1,324 milijarde
Glavno mesto: New Delhi
Uradni jeziki: hindi in angleščina ter 21 nacionalnih jezikov
Veroizpoved: hinduizem, budizem, jainizem in sikizem so nastali v Indiji. Od veroizpovedi v Indiji je najbolj zastopan hinduizem z 80,5 %, sledi islam s 13,4 %, krščanstvo z 2,3 % in druge vere s 3,8 % prebivalstva.

VIZA
Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Indijo. Za vizum lahko zaprosite preko spletnega sistema https://indianvisaonline.gov.in/ pri izdelavi turističnega vizuma pa lahko posreduje agencija. Dovoljenje za prebivanje za turistični vizum za enkratni vstop je 30 dni. V primeru, da vizum izdelujete preko agencije, je potrebno predložiti skenirano prvo stran potnega lista (veljaven minimalno 6 mesecev od datuma vstopa v državo), s katerim potujete, ter informacije in odgovore na vprašanja, ki vam jih bomo zastavili v pisni obliki. Če za vizum zaprosite sami, vam bomo na enak način posredovali podatke o nastanitvi in ​​druge zahtevane informacije. Več informacij o pridobivanju vize najdete na https://www.gov.si/drzave/indija/.

Cena turistične vize je 25 $ (23 €) + 20 € (provizija agenciji za izdelavo). Turistična viza je običajno pripravljena v 5 delovnih dneh od vloge.
Neobična putovanja d.o.o. ne odgovarjajo za izredne razmere, zaradi katerih lahko veleposlaništvo podaljša postopek pridobivanja. Vsi, ki boste vizum izdelali preko agencije, boste natisnjeni izvod vizuma prejeli na letališču na dan potovanja. 

ČASOVNI PAS
UTC +5:30

PODNEBJE
Podnebje v Indiji je subtropsko, tropsko in ekvatorialno. Indijska podcelina ima poleti izrazito monsunsko podnebje, od konca aprila do novembra pihajo iz Indijskega oceana topli in vlažni vetrovi, ki prinašajo veliko padavin, prevladuje tropsko-monsunsko podnebje. Povprečna januarska temperatura je 11 do 12 stopinj ob vznožju Himalaje in 27 do 28 stopinj na jugu, povprečna junijska temperatura je od 20 do 35 stopinj z veliko količino padavin. Največ padavin na svetu je bilo zabeleženo v Assamu (11mm), ki se nahaja v severovzhodni Indiji. Z umetnim namakanjem posevki uspevajo tudi pozimi. Flora je bogata z deževnimi gozdovi, džunglami, savanami, prisotna je tudi sredozemska vegetacija. Monsunsko podnebje, toplo in periodično vlažno, omogoča omenjeno floro in favno.

HRANA IN PIJAČA
Indija prebudi vse čute, zato v tej deželi čutite vse prej kot ravnodušnost. Takšna je tudi gastronomija te ogromne države. Indijsko kuhinjo lahko razdelimo na štiri regije glede na strani sveta, čeprav tudi znotraj teh regij obstajajo nadaljnje delitve. Na vzhodu je najbolj znana bengalska kuhinja. Jedi postrežemo na thaliju, posebnem pladnju, kjer osrednje mesto zavzema velika skleda riža, ob straneh pa sledijo manjše sklede z drugimi jedmi. Čeprav se pri njihovi pripravi pogosto uporabljajo žita, stročnice in celo zelenjava, so najokusnejše vrste pripravljene iz mlečnih izdelkov. Najpogostejše začimbe in sestavine, ki se uporabljajo v tej kuhinji, so kapesat, čili, ingver, koriander in njegovi listi, zeleni kardamom, panch phoron (mešanica petih začimb v enakih količinah: triplata, janež, kumina, seme črnega kalonjija in kapesota), kurkuma, kumina, kalonji, koromač, triplat, sezam, jogurt, čičerikina moka, olje žafranike in ghee, prečiščeno maslo. Zahodno Indijo sestavljajo štiri različne kuhinje. Vsaki jedi dodajo vsaj ščepec sladkorja, njihov tradicionalni thali pa včasih sestavlja tudi deset jedi (riž, pecivo, začinjen jogurt, različne vrste stročnic in farsanov (prigrizkov), subji (ime za zelenjavno jed), sladkarije in khichdi. Sladkor, sezam, oreščki in čičerikina moka se največ uporabljajo v regiji Goa. Regija Rajasthan je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij. Pomanjkanje vode za kuhanje so premagali s cvrtjem v gheeju, ki daje jedi posebno aromo. Severnoindijske jedi imajo bogat in močan okus. V prehrani se največ uporabljata vrsti kruha chapati in roti, ki sta pripravljena brez kvasa in z dodatkom začimb. Menijo, da je najbolj okusen dhali, jed iz leče, ki ji je dodana mešanica karija. Najpogostejše začimbe in sestavine so koriander, kumina, posušena čili paprika, kurkuma, cimet, kardamom, nageljnove žbice, garam masala in janež. Južnoindijska regija je značilna po sočni in začinjeni hrani. Glavna sestavina je riž, ki ga najdemo v idlijih in došah, različnih curryjih – jedeh iz kuhane zelenjave. Pomembna je tudi subija iz jajčevca, okre in zelene ter kokos ali kokosovo mleko, ki kot sestavina številnih jedi zaduši južnjaško pikantnost. Najpogosteje uporabljene začimbe v tej regiji so curryjevi listi, kapesanta, asafetida, poper, tamarind, triplata in čili.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Nobeno cepivo ni obvezno za potovanje v Indijo, vendar potnikom svetujemo, da se posvetujejo s svojim zdravnikom in se odločijo, ali želijo prejeti kakšno cepivo. Priporočljivo je, da za vsak slučaj imate s seboj zdravila proti želodčnim težavam (probiotike) in zdravila proti bolečinam in povišani temperaturi. Splošne sanitarne razmere v Indiji so zapletene in zahtevajo veliko previdnost pri uživanju vode, hrane in vzdrževanju osebne higiene. Ni priporočljivo piti vode iz pipe, pijte le flaširano vodo.

ZAVAROVANJE
Zdravstveno zavarovanje ni obvezno, a je priporočljivo. Sklenete ga lahko na kateri koli zavarovalnici ali v naši agenciji do 5 dni pred potovanjem.

VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Nevarnost naravnih nesreč se v Indiji izraža v obdobju poletnega monsunskega deževja, to je v intervalu od junija/julija do septembra/oktobra. Sredi velikih naravnih nesreč, ki jih povzročajo monsuni, ki prizadenejo predvsem podeželje, se oblikujejo krizne službe, ki nudijo potrebno pomoč na kraju samem, oziroma izvajajo evakuacije. V splošnem ni nevarnosti oboroženih spopadov, prav tako ni visoke stopnje kriminala na ozemlju Indije. Treba je skrbeti za spoštovanje lokalnih običajev.

LOKALNA VALUTA
Uradna valuta v Indiji je indijska rupija - INR (ena rupija je 100 paisov). Na potovanje lahko vzamete evre ali dolarje. Razmerje je 1 EUR = 70 INR, 1 USD pa okoli 60 INR. Obstaja možnost uporabe kartic, predvsem na bankomatih, vendar se na to ne zanašajte preveč. Provizije sicer niso velike, vendar je priporočljivo, da se pozanimate glede uporabe kartic pri domači banki. Pred potovanjem obvezno obvestite svojo banko o odhodu v tujino, da vam kartice ne blokirajo na sami destinaciji zaradi sumljivih aktivnosti.

ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Naša omrežja delujejo v Indiji. Glede cen gostovanja preverite na spletnih mestih svojih mobilnih operaterjev. Kupite lahko tudi lokalne kartice, ki niso drage. Kar zadeva internet in WI-FI, je povezava lahko počasnejša, a za osnovno komunikacijo povsem zadostuje.