Malezija

Malezija

Nasmejano pleme vas popelje na potovanje v Malezijo, nekakšno mešanico tradicionalnega in modernega, ki se odraža v nebotičnikih, svetovnih bankah in trgovskih verigah, kjer je vse »original copy«. Petronas Towers, nakupovanje, park ptic in znamenite jame Batu, kjer je hindujski tempelj. Glavno mesto Malezije je Kuala Lumpur ali "nečisto mesto", kot ga je poimenoval Jean Cocteau. Sodoben, avtomatiziran in čist je v prejšnjem desetletju iz majhnega in nerazvitega mesta v džungli prerasel v metropolo neslutenih razsežnosti. Potovanje, kjer boste izkusili mešanico kultur, religij ter kitajskih, hindujskih in malajskih vplivov. Malezija je država, kjer imata večetničnost in večkulturnost velik vpliv na politiko. Tu je islam z ustavo določen kot državna vera, čeprav je zagotovljena svoboda vere. Vonji in okusi vas bodo očarali na sprehodu skozi neskončno urbano džunglo, ob kateri se vrstijo lokalne trgovine, kitajski in indijski predeli, a tudi neskončna polja, kjer gojijo različne vrste čajev, pestra flora in favna ter misel, da zelena še nikoli ni bila tako zelena.

Potovanja

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Malezija

1. SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Glavno mesto: Kuala Lumpur
Površina: 330.000 km²
Število prebivalcev: 27 milijonov
Prebivalstvo: najštevilčnejši so Malajci okoli 50% in Kitajci 22%
Jezik: Malajski in Angleščina
Veroizpoved: Islam 60%, Budizem 20%, Krščanstvo 9%, Hinduizem 6% in ostali 5%
Neodvisnost: 1963.

2. VIZE
Državljani Republike Slovenije ne potrebujejo vizuma.

3. ČASOVNI PAS
GMT+8

4. PODNEBJE
Za podnebje v Maleziji so značilne razmeroma visoke temperature (povprečna najvišja dnevna temperatura je 32-34 C, ponoči okoli 23-25 C), zračna vlaga je visoka, sonce pa je izjemno močno. Deževno obdobje traja od marca do aprila in od oktobra do novembra, vendar lahko dežuje kadar koli v letu. Na splošno je sušno obdobje od maja do septembra.

5. HRANA IN PIJAČA
Tradicionalna prehrana vključuje piščanca, govedino (v obliki žara ali enolončnice), riž, zelenjavo in sadje, morske sadeže in ribe. Se pravi kombinacija azijske in arabske kuhinje. Jedi so lahko izjemno začinjene, zato jedilnik dobro preglejte, preden naročite hrano. Priporočljiva je ulična hrana (to je območje s tradicijo ulične prehrane, lahko poskusite veliko število mednarodnih kuhinj, predvsem kitajske), tu so tudi ocvrte banane, nasilemak, pivo Anchor. Alkohola ni enostavno najti in je precej drag. Prav tako v večini restavracij, kjer se prehranjuje muslimansko prebivalstvo, niti ne povprašajte po alkoholu. Sadje operite z ustekleničeno vodo ali olupite pred zaužitjem.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Za vstop na ozemlje Malezije ni zakonsko potrebno prejeti kateregakoli cepiva, vendar se glede tega obvezno posvetujte s svojim zdravnikom. Priporoča se pitje ustekleničene vode. Kar zadeva zdravila, imejte s seboj zdravila za redno terapijo, če jo imate, probiotike, zdravila za zniževanje temperature, zdravila proti bolečinam ali zdravila, ki jih običajno vzamete s seboj na potovanje. Obvezno imejte kremo za sončenje in Autan.

7. ZAVAROVANJE
Mi priporočamo, da imate sklenjeno zdravstveno zavarovanje.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Malezija je varna destinacija, vendar morate biti previdni, ko gre za vaše osebne stvari, še posebej na ulicah, kjer je več gneče ali v metroju. Izogibajte se opojnim substancam, vsi opiati so prepovedani in nezakoniti, posedovanje prepovedanih substanc pa se kaznuje s smrtjo! Bodite previdni pri fotografiranju, saj če želite nekoga slikati, morate vprašati. Glede na to, da gre za državo, kjer je večina muslimanskega prebivalstva, pazite in spoštujte pravila obnašanja in oblačenja. Ko govorite in kažete, ne kažite s kazalcem, temveč s palcem. Z moškimi se lahko rokujete in to z obema rokama, z ženskami pa ne, razen če ona prej ne iztegne roke. Objemanje in poljubljanje v javnosti ni priporočljivo. Pred templji in mošejami se obvezno sezujte. Sadje Durian je prepovedano vnašati v promet in hotele, plačate lahko kazen!

9. OBLAČILA
Od oblačil potrebujete poletna lahkotnejša oblačila, s seboj pa obvezno imejte nekaj dolgih rokavov in hlač, predvsem zaradi letala, pa tudi zaradi obiska mesta in vstopa v mošeje ali druga svetišča. S seboj prinesite dežnik ali dežni plašč ter kapo ali šal.

10. LOKALNA VALUTA
Malezijski Ringit MYR – 1 EUR = 4.7 MYR
Kot plačilno sredstvo v Maleziji morate vedno imeti pri sebi lokalno valuto. Ni pomembno, ali nosite s seboj dolarje ali evre. Barantajte se na tržnicah, v trgovinah s spominki in pri uličnih prodajalcih. Poleg barantanja je običajno pustiti napitnino.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Bankomati obstajajo in so lahko dostopni (v Kuala Lumpurju). Kartic ne morete vedno uporabljati. O podrobnostih se posvetujte s svojo banko in obvezno prijavite svoj odhod v tujino, da vam kartice ne bodo blokirane.

12. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Naša omrežja delujejo v Maleziji. Skoraj vsa prenočišča, restavracije ali kavarne imajo wi-fi, glede elektrike je napetost enaka kot pri nas, adapterjev za vtičnice pa ne potrebujete. Če ga imate, lahko za vsak slučaj imate s seboj adapter kot za Veliko Britanijo, s tremi ploščatimi izhodi.

13. DRUGE OPOMBE
Najem avtomobila: Če želite najeti avto ali motorno kolo, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Potrebe po tem ni, saj mestni promet odlično deluje, taksiji pa so poceni. Če uporabljate taksi, vedno prosite, da vključijo taksimeter. Prepovedano je odnašanje školjk, koral in mineralov ter drugih predmetov iz narave, sadja, predvsem manga, duriana. Od spominkov priporočamo tradicionalna oblačila in materiale, batik, kavo in sladkarije z durianom...