Kolumbija

Kolumbija

Potovanje v Kolumbijo – deželo mitskega El Dorada. Država, katere glavno mesto je Bogota, ki ga mnogi imenujejo tudi Atene Latinske Amerike. Drugo mesto, ki je zanimivo za turiste, je Medellin, kjer je živel Pablo Escobar. V njegovem času je bil Medellin kraj večnega boja med karteli, danes pa je to mesto prava urbana prestolnica, ki promovira kulturo in moderno umetnost! Kolumbija ima skalo El Penon de Guatape, ki je edinstvena atrakcija. Ta gromozanska monolitna skala sredi ravnine je videti kot "zašita", v resnici pa ta vtis ustvarjajo cikcakaste stopnice, ki vodijo na sam vrh, od koder je neverjeten pogled na jezera. Cartagena je eno najlepših kolonialnih mest, ki zaradi čudovitih stavb v pisanih barvah, tlakovanih ulic in ritmov salse pritegne največ turistov v Kolumbiji.

Odhodi

Potovanja

Video

Vprašanja, odgovori in izkušnje

Kolumbija velja za varno državo v Južni Ameriki, ne glede na njeno burno zgodovino. Številna politična vprašanja so rešena in vlada skuša dvigniti turizem na višjo raven. Treba je paziti na drobne tatvine in žeparske tatvine, vendar je na ulicah ogromno policije in se lahko vedno obrnete nanjo po pomoč.

Na ulici ne nositi dragega nakita, dragih fotoaparatov in telefonov, saj se tako lahko izpostavite nevarnosti.


Cepivo proti rumeni mrzlici je obvezno za območje Kolumbije. Več informacij glede cepljenja: https://zdravinapot.si/kolumbija/


Državljani Slovenije ne potrebujejo vizuma za Kolumbijo za bivanje do 90 dni z možnostjo podaljšanja.


1. Na prvem mestu je zagotovo klub Theatron - klub, ki sprejme 4000 ljudi, ima 14 prostorov z različnimi glasbenimi vsebinami. Vstopnina stane okoli 15 EUR z nacionalnimi pijačami, vključenimi v ceno do 2:00 zjutraj. Odprta je ob petkih in sobotah.
2. Andres Carne de Res - je restavracija, ampak tudi klub. Od Bogote je oddaljen 45 minut, a je vsekakor vreden ogleda. Čudovit ambient.
3. Colombian Pub - odličen kraj, če želite videti, kako izgleda pravi kolumbijski zmenek ob ritmih reggaeton glasbe. Odprt je ves teden, nahaja se v T coni, ki je bogata z različnimi bari in klubi.
4. El Tibiri bar - najbolj znano mesto v Medellinu. Primeren kraj je za velike ljubitelje vseh latino ritmov od salse do afro-rumbe, odprt je od srede do nedelje.
5. Alquimico - tipično karibsko mesto, kjer lahko uživate v različnih sadnih koktajlih, se nahaja v Cartageni in je eno najboljših mest za ohlajanje.


V zgodovinskem središču vsakega kolumbijskega mesta so pisane trgovine s spominki. Od spominkov je najbolje kupiti smaragdni nakit, čaje iz koke, ogrlice ljudstva Muisca.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Kolumbija

Za vstop v Kolumbijo je potrebno izpolniti obrazec "Check Mig" na spletni strani, najkasneje 72 ur pred odhodom: https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.jsf

1. SPLOŠNE INFOMRACIJE O DRŽAVI
Republika Kolumbija je država, ki se nahaja na severozahodu Južne Amerike. Na severu in severozahodu se odpira v Karibsko morje, na zahodu pa v Tihi ocean. Kolumbija je po površini četrta največja država v Južni Ameriki. Eden glavnih proizvodov te države je kava.
Površina države: 1,141,748 km2
Število prebivalcev: 49 milijonov
Glavno mesto: Bogota (8 milijonov)
Nacionalnost: Kolumbijci (pretežno mestici)
Uradni jezik: španščina
Religija: kristijani
Neodvisnost: 07.08.1819.

2. VIZA
Državljani Republike Slovenije ne potrebujejo vize za vstop v državo.

3. ČASOVNI PAS
Časovni pas je UTC -5.

4. PODNEBJE
Kolumbija je ogromna država, zato je značilno več podnebnih območij: deževni gozdovi, savane, puščave in gore. V prestolnici Bogoti je povprečna letna temperatura 15°C, najbolj vroča meseca pa sta marec in april s temperaturo okoli 20°C. Pogost pojav je tudi megla. Medellin leži v tropskem pasu, a glede na to, da se mesto nahaja na 1500m nadmorske višine, je povprečna letna temperatura 22°C in se med letom ne spreminja veliko. Razmere so še bolj ugodne na karibski obali, kjer je povprečna temperatura okoli 27°C. Sušno obdobje v tem delu države traja od novembra do maja.

5. HRANA IN PIJAČA
Kolumbijska hrana je zaradi geografske raznolikosti, tropskega podnebja in vpliva številnih priseljenskih populacij zelo raznolika – praktično vsaka teritorialna enota ima nekaj svojih specialitet. Kolumbijska kuhinja ponuja raznoliko hrano z veliko mesa. Kot glavni prilogi se največkrat dodajata koruza in fižol. Najbolj priljubljen zajtrk, skoraj povsod, vključuje arepo, nekaj med kruhom in palačinko iz koruzne moke, pogosto polnjeno z jajcem. Kolumbija se lahko pohvali s približno 250 vrstami sadja in skoraj prav toliko vrstami zelenjave, od tistih, ki jih poznamo (ananas, banane, mango) do nekaterih povsem edinstvenih. Posebnost te kuhinje so goste juhe. San cocho juha je narejena iz rib, ali iz piščanca in mesa, z dodatki vseh možnih predstavnikov krompirjeve družine (beli, rdeči in kreolski krompir, jam in juka) ter česna. Ajiaco je težka juha na osnovi krompirja, ki je še posebej priljubljena v Bogoti in okolici. Dodatne sestavine so narezan piščanec, majhni koščki koruze, kapre in smetana. Ajiaco običajno postrežemo z rižem in svežim avokadom. Lahko pa se "posladkate" tudi s chicharrones - neke vrste ocvirki. Vsekakor pa v Kolumbiji ne boste lačni!


6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno za potnike, ki potujejo v Kolumbijo. Najbolje je, da se posvetujete z zdravnikom. Priporočljivo je, da za vsak slučaj prinesete zdravila za želodec (probiotike) ali zdravila proti bolečinam in povišani temperaturi. Če ga ne prinesete, ni nič strašnega, vse se da kupiti v lekarnah v Kolumbiji. Pa tudi komarjev je veliko, zato bi bilo dobro vzeti Autan, tam pa lahko kupite tudi repelent proti komarjem.

7. ZAVAROVANJE
Zavarovanje ni obvezno, je pa priporočljivo. Sklenete ga lahko na kateri koli zavarovalnici ali v naši agenciji do 5 dni pred potovanjem.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Tuji turisti so še posebej v velikih mestih izpostavljeni tveganju ropa. Držati se je treba običajnih pravil obnašanja: gibati se le na mestih, namenjenih turistom, in brez nošenja dragega nakita in velikih količin denarja.

9. OBLAČILA
Pakirajte v plasteh in vzemite čim manj stvari! Ker je povprečna temperatura v Bogoti 15°C, je potrebno prinesti toplejša oblačila (jakne, daljše hlače, majice s kapuco...). V drugih delih države (Medellin in obala Karibskega morja) so visoke temperature, zato je priporočljivo nositi lahka poletna oblačila. Priporočljivo je tudi nošenje klobukov in kap, za dneve, ki jih bomo preživeli na plaži.

10. LOKALNA VALUTA
Kot v drugih latinskoameriških državah je najbolj sprejeta tuja valuta ameriški dolar, ki je 1 USD = 3.900 pesov. Evra ni mogoče zamenjati na večini menjalnic, razen na največjih bankah.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Sprejemajo najbolj znane kartice sveta, predvsem Viso in Master Card.

12. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Naša mobilna omrežja delujejo v Kolumbiji, lahko kupite lokalno kartico SIM. WiFi je na voljo v vseh prenočiščih in restavracijah, tako da lahko na ta način ostanete v stiku z družino in prijatelji.