Pakistan

Pakistan

Če iščete še neodkrito turistično destinacijo v Aziji, je idealna izbira za vas zagotovo Pakistan.

Ta geografsko in kulturno raznolika država se razprostira na severozahodnem delu indijske podceline. Njegov severni del meji na himalajsko gorovje z nekaterimi najvišjimi vrhovi na svetu. Osrednji deli Pakistana vsebujejo veliko pestrost pokrajin, številne neskončne doline in različne reliefe. Številni kraji so pod zaščito Unesca. Skozi Pakistan potekata nekdanja svilna pot in prelaz Khyber, znameniti prehod, ki je imel velik vpliv na sicer izolirano podcelino.

Med potovanjem po Pakistanu boste spoznali nešteto različnih lokalnih običajev. Tako vam bodo na primer prijazni domačini ponudili čaj, ki bo vseboval mleko, namesto sladkorja pa bodo vanj dali sol!

Pakistan je res neverjetna država. Njene pokrajine vas bodo očarale, zaljubili se boste v toplino domačinov, njihovi običaji in način življenja pa bodo na vas pustili neizbrisen vtis.

Raziščite čarobni Pakistan z nami!

Odhodi

Potovanja

Prevoz

Letalo

Letalo
Kliknite na sliko, da odprete galerijo

Linijsko letalo (komerciialno letalo) je letalo namenjeno za prevoz potnikov in prtljage.

Lokalni prevoz

Lokalni prevoz
Kliknite na sliko, da odprete galerijo

Manjše prevozno sredstvo, najpogosteje za 15 potnikov. Odvisno od države je lahko manj ali bolj udobno. 

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Pakistan

Potniki morajo pred vkrcanjem prenesti aplikacijo Pass Track in vnesti svoje osebne podatke ali pa podatke vnesti na naslednji povezavi: https://passtrack.nitb.gov.pk/login in imeti s seboj natisnjeno potrdilo.

Opombe o zdravstvenih formalnostih najdete na straneh Zdravi na pot na naslednji povezavi - https://zdravinapot.si/pakistan/

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi, kot tudi v tranzitnih državah, ter ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na straneh MVEP. Vsem potnikom naročamo, da ves čas potovanja upoštevajo predpisane ukrepe ter vse osnovne epidemiološke in higienske ukrepe, na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno pri sebi razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

Viza za Pakistan:

Viza za Pakistan se izdela na naslednjem linku: https://visa.nadra.gov.pk/ 

Zahtevani so naslednji dokumenti:

  • 1 slika, ne starejša od 6 mesecev, 45x35mm, velikosti do 350 kb, belo ozadje, brez očal
  • prva stran potnega lista skenirana ali fotografirana v barvi (samo formati .jpg, .jpeg i .png, velikosti do 500 kb)
  • podrobnosti o rezervaciji hotela

Plačilo se izvede s kartico preko spleta.

Po vložitvi vloge za vizum boste prejeli t.i »tracking number«, ki nam jo pošljete na kontakt@jungletribe.si.

Viza velja do tri mesece za en vstop v državo. Trenutna cena je okoli 35 $.

Potniki, ki niso državljani republike Slovenije se morajo sami pozanimati glede vizumskega sistema.

S seboj prinesite natisnjeno verzijo pridobljenega vizuma.

Splošne informacije o državi
Pakistan, uradno Islamska republika Pakistan – povsem nenavadna in skoraj neodkrita država, se nahaja v Južni Aziji med Indijo na vzhodu, Kitajsko na severu ter Afganistanom in Iranom na zahodu. Na jugu se odpira proti Arabskemu morju. Dolžina morske obale Pakistana je 1046 km. Od 50 najvišjih gorskih vrhov na svetu jih je 40 v Pakistanu. Najvišji med njimi je vrh K-2, od katerega je višji le Mount Everest.
Glavno mesto: Islamabad
Površina: 796.096 km²
Število prebivalcev: okoli 216 milijonov
Prebivalstvo: Pandžabi 44%, Paštuni 15%, Sindi 14%, Mohadžiri 7%, Baloki 3%, ostali 6%
Jezik: urdu (osnova je hindujski jezik, obogaten z besedami iz arabščine, turščine, perzijščine in angleščine ) in angleščina.
Veroizpoved: muslimani 95%, ostali 5%
Neodvisnost: 1947.
Časovni pas: GMT +5, oziroma +3h glede na Slovenijo

Denar in poraba
Valuta: Pakistanska rupija (PKR)
1 EUR = 300 PKR
1 USD = 278 PKR
Za zapravljanje v Pakistanu morate vedno imeti s seboj lokalno valuto. Najbolje je, da imate s seboj gotovino. Pomembno je, da s seboj prinesete dolarje letnika 2006 in novejše. Za vsak slučaj prinesite manjše apoene dolarjev po 1, 5 in 10 dolarjev.
Kreditne kartice in bankomati: Bankomati obstajajo, vendar se nanje ni mogoče zanesti. Ne morete vedno uporabljati kartic, zato je priporočljivo plačilo z gotovino. O podrobnostih se posvetujte s svojo banko in jo obvezno obvestite o svojem potovanju v tujino, da vam kartice ne bodo blokirane.

Podnebje
Najboljši čas za obisk je od marca do junija in od septembra do oktobra. Poleti temperature dosežejo 40 °C. Jesenske temperature so prijetne, konec oktobra pričakujemo temperature okoli 10 °C. Jeseni, spomladi in pozimi so možni dež, plohe in sneg, vendar so občasni in krajši kot na primer v evropskih državah. Temperature v četrtem mesecu se gibljejo med 6 °C ponoči in do 28 °C podnevi. Možno je veliko sonca, pa tudi dnevi z dežjem, zato obvezno vzemite dežni plašč ali majhen dežnik.

Hrana in pijača
Tradicionalna prehrana vključuje jedi, kot so nihari (enolončnica), kabuli pulao (na osnovi riža, kot pilav), karahi (ovčetina, piščanec ali kozice v pikantni omaki), haleem (enolončnica iz pšenice, ječmena in čičerike), lassi (sladica na osnovi sladkega jogurta), dud pathi (črni čaj z mlekom), tikka kebab (kebab), različne vrste kruha...

Zdravje
Za vstop na ozemlje Pakistana ni potrebno cepivo, vsekakor pa se lahko posvetujete s svojim splošnim zdravnikom. Priporoča se pitje ustekleničene vode. Od zdravil imejte s seboj zdravila za redno terapijo, če jo imate, probiotike, zdravila za zniževanje temperature, protibolečinske tablete ali zdravila, ki jih sicer uporabljate in jih vzamete s seboj na pot.

Zavarovanje
Priporočamo sklenitev zdravstvenega zavarovanja.

Varnost in pravila obnašanja
Varnostne razmere v Pakistanu so stabilne. Možne so drobne žeparske tatvine in tatvine. Bodite previdni pri fotografiranju, saj če želite nekoga fotografirati, morate vprašati za dovoljenje. Pred templji in mošejami je treba sezuti čevlje. Zaželeno je pustiti napitnino.

Oblačila
Obvezno vzemite s seboj nekaj dolgih rokavov in hlač, saj boste vstopali v mošeje ali druga svetišča. S seboj prinesite dežnik ali dežni plašč, pa tudi kapo, šal ali drugo pokrivalo. Poleg oblačil, ki jih običajno spakirate za izlet spomladi in jeseni, imejte s seboj tudi udobno obutev, jakno z zaščito pred vetrom, debelejšo majico s kapuco ali pulover. V puščavskih in gorskih predelih so temperaturne razlike med dnevom in nočjo velike. Pri obisku verskih objektov se ženskam priporoča, da pokrijejo večji del rok in nog, pa tudi glavo in lase. Ob vstopu v sakralne objekte se je treba sezuti.

Komunikacija
Naša omrežja delujejo v Pakistanu, vendar ne na celotnem ozemlju, saj obiskujemo tudi kraje, ki so oddaljeni od večjih mest. Večina nastanitev, restavracij ali kavarn ima Wi-Fi. Povezava je večinoma močnejša na recepciji, v sobah pa lahko prihaja do motenj signala.

Elektrika 
Kar zadeva elektriko, je napetost enaka kot pri nas in ne potrebujete adapterjev za vtičnice.

Spominki
Kot spominke priporočamo tradicionalna oblačila in materiale, keramiko, svilo, vina, preproge, vezene predmete...