Turčija

Turčija

Mesta s seznama UNESCO-ve svetovne dediščine, templji iz mezolitika, več kot 130 gorskih vrhov, ki so višji od 3000 metrov... To je le nekaj razlogov, zakaj je Turčija razglašena za šesto najbolj obiskano turistično destinacijo na svetu. Lepa in bogata dežela na obeh straneh Bosporja in Dardanel je znana po svoji gostoljubnosti. V Istanbulu bomo obiskali najstarejši avtentični bazar na svetu, ki je nastal v 15. stoletju. Zgodovinsko središče Istanbula skupaj z Modro mošejo in Hagijo Sofijo, Mevlano in derviški ples v Konyi, Trojo, kamnite formacije in balonski let nad Kapadokijo, arheološka najdišča, kot sta Pergamon ali Aspendos, in nacionalni festival kamel v Ajdinu so le nekatere izmed najbolj obiskanih destinacij in predstavljajo zgodovinsko dediščino te države. Na našem potovanju po Mezopotamiji bomo obiskali znameniti Göbekli Tepe, najstarejši monolit na svetu in po mnenju nekaterih dokaz obstoja izgubljene napredne civilizacije. Spoštovanje tradicije in nacionalne identitete sta osnovni načeli vzgoje v Turčiji. Na prvem mestu med tradicijami pa je legendarna turška gostoljubnost. Uživanje v orientalski in sodobni glasbi pozno v noč je samoumevno, kot tudi obilica mest za nakupe in različne vrste hedonizma. Kebab, lahmadjun, kofte in sarme so nekatere od tradicionalnih turških specialitet, ki se odlično podajo k čaju, ajranu, bozi ali rakiji. Za konec pa se posladkajte z baklavo ali lokumom in doživite popoln užitek Mediterana, ki vas bo vabil, da se vračate znova in znova.

Odhodi

Potovanja

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Turčija

Informacije v zvezi s COVID-19: 

Vsi COVID-19 ukrepi za vstop v Turčijo so odpravljeni

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

1. SPLOŠNE INFORMACIJE O DRŽAVI
Turčija, natančneje Republika Turčija, je država v jugozahodni Aziji. Je transkontinentalna, večina njenega ozemlja je v Aziji, manjši del pa v jugovzhodni Evropi. Turčijo na obalah valovijo valovi Sredozemskega, Egejskega in Črnega morja. Marmarsko morje je celinsko morje, ki povezuje Turčijo z Evropo in je povezano z Egejskim morjem preko Dardanelskega kanala in s Črnim morjem preko Bosporskega kanala. Turčija na zahodu meji na Grčijo in Bolgarijo, na vzhodu na Gruzijo, Armenijo, Azerbajdžan in Iran ter na jugu na Irak in Sirijo. Lepa pokrajina, prijetno podnebje, bogata flora in favna je nekaj, na kar je Turčija zagotovo lahko ponosna, prav tako pa tudi vplivi različnih kultur in narodov, ki so prispevali k bogati kulturi in zgodovini države.
Površina države: 783.356 km2
Število prebivalcev: 83 milijonov (2019.)
Glavno mesto: Ankara (5.6 milijonov prebivalcev (2019.)), največje mesto je Istanbul (okrog 16 milijonov prebivalcev)
Uradni jezik: turški jezik
Veroizpoved: islam
Neodvisnost: 29. oktober 1923.

2. VIZA
Prebivalci Republike Slovenije ne potrebujejo vize za Turčijo.

3. ČASOVNI PAS
Časovni pas je GMT+1, kar je 1 uro pred Republiko Slovenijo.

4. PODNEBJE
Za egejsko in sredozemsko regijo je značilno čudovito sredozemsko podnebje - vroča in suha poletja, mile in mokre zime. Za območje Črnega morja je značilno vlažno subtropsko podnebje s stalnimi padavinami skozi vse leto, zato so poletja topla in vlažna, zime pa hladne in vlažne. Gorski venci ob obali ne dopuščajo prodiranja sredozemskega podnebja v notranjost države, zato je podnebje v notranjosti celinsko. Na vzhodu prevladuje hladno in vlažno podnebje.

5. HRANA IN PIJAČA
Turška kuhinja je med top 10 najatraktivnejšimi kuhinjami na svetu, je tretja na svetu, če ocenjujemo kakovost in raznolikost. Zelo je podobna sredozemski. Osnova turške kuhinje je testo iz pšenične moke za neizogiben beli kruh (ekmek), fide (žemljica), simit, manti (testo) in jufka (listnato pecivo). Poleg kruha zavzema pomembno mesto v turški kuhinji rižota – jed iz riža. Pripravimo jo na več načinov, lahko je glavna jed, lahko pa kot priloga mesu. Ime ćevap (kebap) se nanaša na vse mesne jedi, burek pa je značilen tudi za Turčijo. Slavno baklavo Turki postrežejo kot sladico, pogosto je narejena s pistacijami ali s čokolado, lešniki ali orehi.

6. ZDRAVJE
Do informacij o pojavu nalezljivih bolezni v tujini lahko dostopate preko spletne strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), kjer so objavljene tudi dodatne zdravstvene informacije za turiste. Sanitarni pogoji v turških hotelih so zelo dobri, še posebej, če gre za hotele višje kategorije. Vode iz pipe ne smemo uživati, temveč jo lahko uporabljamo le za osebno higieno in druge tehnične potrebe.

7. ZAVAROVANJE
Ni obvezno, vsekakor pa ga priporočamo za vse oddaljene destinacije. Turistično zdravstveno zavarovanje lahko sklenete v agenciji do 5 dni pred odhodom. Za ceno zavarovanja kontaktirajte agencijo.

8. VARNOST
Varnostne razmere v Turčiji so stabilne. V primeru bivanja turistov je priporočljivo, da se izogibate krajev množičnega zbiranja, kot tudi gibanja izven območij, predvidenih za gibanje turistov. Ocenjuje se, da obstajajo elementi povečanega varnostnega tveganja v vzhodnih in jugovzhodnih turških provincah v primerjavi z drugimi deli Turčije.

9. LOKALNA VALUTA
Valuta v Turčiji je turška lira (TRY). 1 EUR = 20,02 TRY.

10. BANČNE KARTICE IN BANKOMATI
V Turčiji je možna uporaba kreditnih kartic in bankomatov, vendar zaradi visokih provizij pri plačevanju s kreditnimi karticami in dvigovanju denarja na bankomatih vsekakor priporočamo, da imate s seboj gotovino.

11. KOMUNIKACIJA
V Turčiji lahko uporabljate svoj mobilni telefon, če ima vaš operater omogočeno mednarodno gostovanje. Če pa je vaše bivanje daljše, je priporočljivo kupiti lokalno predplačniško SIM kartico.

12. ELEKTRIKA
Električna napetost v Turčiji je 220 V in 50 Hz. Standard v Turčiji je srednjeevropska vtičnica.