Vietnam

Vietnam

Peljemo vas v čarobni Vietnam - na potovanje, kjer lahko uživate v tradicionalni jedi pho, se vozite po reki Mekong, obiščete tunele Cu Chi, obiščete skrite plaže južnih vietnamskih otokov, ki se nahajajo v Tajskem zalivu. Ho Chi Minh, star nekje 300 let je središče kulture, izobraževanja in turizma ter največje mesto v Vietnamu, ki združuje zahodno kulturo s pridihom orienta, od tu se bomo odpravili v revolucionarno bazo - »podzemno vas«, to je vas s tuneli, ki skupaj v dolžino merijo kar 200 km in so jih zgradili komunistični gverilci. Vietnamski otoki so znani po peščenih poteh, gorah in gostih tropskih gozdovih, polnih prijaznih domačinov, katerih trgovina temelji na ribolovu in prodaji morskih kumar. Vietnamske plaže vas bodo osvojile, ko pridete na otok Phu Quoc. Zaliv Halong je eden najlepših na svetu in je idealen za jadranje, med katerim boste videli skale in otočke različnih velikosti, v daljavi pa se skozi meglo vidi na stotine drugih. Neki pisatelj jih je opisal kot »čudežni kamen na nebu«, nam pa ostaja, da spoznamo mistični Vietnam, njegovo tradicijo, kulturo in plaže v novi avanturi življenja.

Odhodi

Potovanja

Video

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Vietnam

1. SPLOŠNE INFORMACIJE
Vietnam je država v južno-vzhodni Aziji. Nahaja se na obali Južnokitajskega morja in Tajskega zaliva. Na severu meji na Kitajsko, na zahodu na Laos in na jugozahodu na Kambodžo.
Površina DRŽAVE: 331.210 km2, 66. po velikosti na svetu
Število prebivalcev: 94,34 milijonov
Glavno mesto: Hanoi (3,29 milijonov)
Sestava prebivalstva: Vietnamci (85,7%), ostale etnične skupine (14,3%)
Službeni jezik: Vietnamski; angleščino in francoščino uporabljajo pogosto;
Vera: Neopredeljeni (80,8%), Budisti (9.3%);

Trenutno ni aktualnih Covid omejitev.

2. VIZE
Državljani Republike Slovenije potrebujejo vizum za vstop v Vietnam, viza se izdela preko spleta: evisa.xuatnhapcanh.gov.vn 

Agencija lahko posreduje pri pripravi turističnega vizuma ali posreduje informacije potrebne za samostojno prijavo za vizum. V primeru, da za vizum zaprosite prek agencije, nam boste morali poslati vso dokumentacijo, potrebno za prošnjo za vizum. Vse informacije v zvezi s pripravo vizuma boste prejeli od agencije en mesec pred potovanjem.

Cena vize je 25€ + 15€ storitev agencije

3. ČASOVNI PAS
UTC +7, kar pomeni 6 ur naprej napram Slovenije. 

4. PODNEBJE
Na ozemlju Indokine prevladuje tropsko monsunsko podnebje. Deževno obdobje traja od sredine maja do oktobra, sušno obdobje pa od novembra do marca. Zaradi visoke zračne vlage so nižje temperature težke za prenesti. Na severu je zračna vlaga bistveno nižja, podnebje pa milejše. Novembra in decembra zaznamujeta prihod sušnega obdobja in nočne temperature na območjih z veliko nadmorsko višino lahko občasno padejo do stopnje rahlega mraza. Temperature začnejo naraščati januarja, ko lahko dosežejo 40°C. V Vietnamu je podnebje tropsko, za to podnebje so značilni pogosti monsuni. Na severu je med novembrom in aprilom izrazit padec temperature. Temperature se gibljejo med 5°C in 37°C.

5. HRANA IN PIJAČA
Hrana je zelo raznolika, tipično azijska. Veliko je riža, rib, testenin, piščanca, sadja in zelenjave. Vietnam ima bogat jedilnik in dovršene tehnike priprave hrane. Priprava hrane je med Vietnamci postala umetnost, zato so nekatere vietnamske jedi postale svetovno znane. V Vietnamu imate priložnost poskusiti zelo okusne jedi, ki jih ne najdete nikjer drugje na svetu. Nekatere jedi so pripravljene iz morskih sadežev, kot so jastogi, ribe, raki in lignji... ti so v nekaterih zahodnih državah relativno redki in dragi, v Vietnamu pa neverjetno poceni. Poleg tega lahko uživate v tradicionalnih jedeh, kot so juha z rezanci (Pho), svinjske klobase (Gio lua), spomladanski zavitki (Nem ran), ribje kroglice (Cha ca), itd... Vietnam je sprejel nekaj jedi iz držav, ki so znane po dobri pripravi hrane in dobrimi kulinaričnimi tehnikami.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Cepljenje ni obvezno. Naši potniki se individualno odločijo, ali se želijo cepiti ali ne. Najbolje je, da se posvetujete z zdravnikom. Priporočljivo je, da za vsak slučaj prinesete zdravila za želodec (probiotike) ali zdravila proti bolečinam in povišani temperaturi. Če jih ne prinesete, ni nič strašnega, vse se da kupiti v lekarnah v Vietnamu. Tudi tam so komarji, zato je dobro imeti Autan ali druge repelente proti komarjem. Repelente pa lahko kupite tudi v Vietnamu, po izkušnjah so njihovi izdelki močnejši.

7. ZAVARAOVANJE
Zavarovanje ni obvezno, vsekakor pa ga priporočamo za daljne destinacije. Vplačate ga lahko pri kateri koli zavarovalnici ali pa ga sklenete v naši poslovalnici do 5 dni pred potovanjem.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Vsem obiskovalcem svetujemo veliko previdnost. Osebne dokumente in denar je priporočljivo skrbno hraniti zaradi nevarnosti kraje. Sprehod po ulici v poznih večernih urah je priporočljiv le, če niste sami. Droge so nelegalne in se posest le teh kaznuje v skladu z zakonom in zaporno kaznijo.

9. OBLAČILA
Spakirajte čim manj stvari! Oblačila lahko perete povsod. Storitev pranja je zelo ugodna, približno 1 evro na kilogram, vaša oblačila so hitro oprana in zložena. Zaradi visokih temperatur nosite lahka oblačila. Za vožnjo z avtobusi (ki so klimatizirani) potrebujete pulover s kapuco ali kakšno lahko jakno in dolge hlače. Ob obisku kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, natančneje templjev, upoštevajte, da je obvezno pokritje nog in ramen, zato bodite na to pozorni pri pakiranju. Če karkoli pozabite, od oblačil, kozmetike, obutve, ne skrbite, vse lahko kupite tam.

10. LOKALNA VALUTA
Valuta v Vietnamu je vietnamski dong, razmerje je 1 USD = 20.000 VND. Prav tako ne priporočamo, da se zanašate na kartična plačila, bolje je imeti denar v gotovini.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Bančni sistem je zelo razvit, zato boste na vsakem koraku našli številne banke in bankomate. Točen znesek provizije preverite pri matični banki. Priporočamo, da prinesete gotovino. Možna je uporaba kreditnih kartic, vendar morate o tem predhodno obvestiti svojo banko, da ne boste imeli težav z blokado kartice. Tudi menjalnice so na vsakem koraku, dostopne ves dan.

12. ELEKTRIKA, INTERNET IN KOMUNIKACIJA
Naša omrežja delujejo v Vietnamu, najlažje pa bo, če kupite lokalno SIM kartico. Povsod so tudi internetne kavarne, v prenočiščih je na voljo brezžična povezava.