Bali

Bali

Potovanje na Bali še nikoli ni bilo bližje! Izbirate lahko med različnimi dolžinami programov in sicer 10 ali 12 dni. Izbira je vaša, cena za Bali pa tako neverjetna kot sam otok.

Java na zahodu in Lombok na vzhodu obkrožata to indonezijsko provinco s središčem Denpasar. Bali je fascinanten otok z obilico riževih polj, kokosovih palm, kave, kakava in tobaka...

Fenomenalne plaže in neverjetna barva morja - destinacija Bali!

Otok Bali je eden od 17.508 otokov, ki jih Republika Indonezija ponosno nosi pod svojim imenom. Pred drugo svetovno vojno je bil pod oblastjo Nizozemske, nato pa so ga zasedli Japonci. Ime otoka Bali pomeni tudi "jutro sveta", "otok bogov" in "zadnji raj na zemlji". 

Bali leži na območju ekvatorja - na stotine kilometrov peščenih plaž in veliki valovi so vaba za hedoniste in surferje. V notranjosti otoka bomo prečkali riževa polja, rečne brzice, se povzpeli na več kot 3.000 metrov visoke vulkanske kraterje, pričakali sončni vzhod s pogledom na vulkan Agung, vstopali v jame in tropske gozdove. Na Baliju je šest vulkanskih stožcev in dve tektonski plošči. Obkrožala nas bo čudovita narava, v kateri živi približno 280 vrst ptic, katerih petje v kombinaciji z vonjavami otoka daje občutek, da smo v raju.

Balijci so prijazni in prijetni ljudje, katerih koledarsko leto šteje le 210 dni, živijo za obrede in praznovanja, kjer je balijski ples vedno v središču dogajanja. Za otok je značilna razkošna hindujska arhitektura, vsaka hiša pa ima zasebni tempelj, okrašen z barvitimi reliefnimi elementi in skulpturami, oblečenimi v sarong.

Kje lahko spijete najdražjo kavo na svetu? Tukaj, na Baliju!

Pojdimo na potovanje po Baliju z nasmehom! Ob opazovanju najlepših sončnih zahodov nam Indijski ocean daje občutek miru. Sezona na Baliju traja skoraj vse leto, aranžma pa je primeren tudi za potovanje z otroki. Pojdimo skupaj na pustolovščino.

Odhodi

Potovanja

Video

Vprašanja, odgovori in izkušnje

Čeprav je Bali lepa in priljubljena počitniška destinacija, bodite pozorni na morebitne kraje (žeparske tatvine/pickpocketing). Dragocenosti čuvajte in jih ne puščajte brez nadzora.


1. Seminyak plaža – 5 km dolga zlata plaža, polna barov in odličnih restavracij.
2. NuaDua plaža – prelepa bela plaža primerna za družine, ali za avanturiste, ki se želijo preizkusiti v vodnih športih, ki jih plaža in morje nudita.
3. Jimbaran Bay – plaža primerna za ljubitelje morske hrane in sončnega zahoda..
4. Plaža Amed – pravo mesto za ljubitelje potapljanja in raziskovanje morskega sveta.
5. Bingin plaža – odlična je za surferje, boho energija.


Priporočamo Vam: 
-Carla spa Ubud 
-Midas spa Ubud

Oba salona se nahajata v centru Ubuda in imata v svoji ponudbi tradicionalno balijsko masažo.

Cena masaže je odvisna od vrste masaže in trajanja masaže, v glavnem se cene gibajo med 100 000 do 400 000 RP.


Lokalno številko najdete v Mini Martu, Cirkle k. Prosite zaposlenega, da vam pomaga pri registraciji in aktiviranju številke. Cena lokalne kartice se giblje od 170.000 do 400.000 RP.


Načrtujte svoje potovanje tako, da datumi ne bodo sovpadali s praznikom Nyepi. Te dni je na Baliju zaprto vse, tudi letališče. Ob obisku templjev se vedno primerno oblecite, pokrijte ramena in kolena ter se obnašajte mestu primerno.


Glede oblačil vam svetujemo, da imate s seboj poletna oblačila. Za vstop v templje je treba imeti sarang, poseben šal, ki pokriva noge, velja tako za moške kot za ženske. Kupite jih lahko na Baliju.


Na Ubud Art Marketu lahko najdete prekrasne svilene šale, ročno tkane torbe, košare ali kape, prav tako lahko najdete druge ročno delane izdelke.

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Bali

Informacije v zvezi s COVID-19:

Trenutno ni COVID-19 ukrepov.

Ukrepi za vstop v nekatere države se dnevno spreminjajo. Zadnje ukrepe lahko preverite na spodnjih povezavah:
https://www.iatatravelcentre.com/world.php
https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Potniki so dolžni upoštevati ukrepe in navodila, ki veljajo v ciljni državi. Enako velja tudi za tranzitne države. Potnik je dolžan upoštevati ukrepe in navodila, navedena v tem besedilu in na spletni strani MVEP. Vsem potnikom naročamo, da se ves čas potovanja držijo predpisanih ukrepov ter vseh osnovnih epidemioloških in higienskih ukrepov ter na mestih, kjer je veliko ljudi, nosijo zaščitne maske, si pogosto umivajo roke s toplo vodo in milom ter imajo vedno s seboj razkužilo in zaščitno masko. Agencija ne odgovarja za situacije, ki nastanejo zaradi neupoštevanja predpisanih ukrepov s strani potnikov.

Od 14.02.2024. za vse potnike uvaja enkratna turistična taksa v višini 150.000 IDR (približno 9 EUR). Taksa se plača ob pristanku na otoku, na letališču v Denpasarju.

Splošne informacije

 • Neodvisnost: 1950
 • Glavno mesto: Jakarta
 • Število prebivalcev: 260 milijonov (Bali okrog 4 milijone)
 • Površina: 1 904 569 km², od tega na kopnu 1 811 569 km²
 • Prebivalstvo: indonezijski narodi okrog 80%, Malajci 3,7%, Kitajci 1,2%, ostali 15%
 • Jeziki: indonezijski, angleščina, malajščina
 • Vero izpoved: Islam 88%, Kristijani 8%, Hindujci 2%, Budisti 1%, ostali 1% (Bali – Hindujci 94%, Islam 5%)
 • Valuta: indonezijski rupi (IDR)

Dokumenti in vize

 • Državljani Republike Slovenije potrebujejo vize za vstop v Indonezij, viza se uredi na vstopu v državo (https://www.gov.si/drzave/indonezija/).
 • Svetujemo vam, da svoj potni list fotografirate in ga v digitalni obliki shranite v mobilni telefon ali e-mail, da boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube ali kraje dokumenta.
 • V primeru, da želite najeti vozilo ali motor na Zanzibarju, potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Poleg tega pa potrebujete tudi dovoljenje, ki ga morate pridobiti na Zanzibarju, na pristojni policijski postaji ali v Stone Townu, če se želite voziti po celotnem otoku.

Zdravila in cepiva

 • Nobeno cepivo (razen za COVID) ni zakonsko obvezno za vstop na ozemlje Indonezije, vendar se posvetujte s svojim zdravnikom. Če ste cepivo vseeno prejeli, prinesite s seboj potrdilo. Naši potniki se individualno odločijo, ali se želijo cepiti ali ne. Lahko se posvetujete s svojim zdravnikom. Če ste se po dogovoru z zdravnikom odločili za jemanje zdravil proti malariji, jih vzemite s seboj na pot. Pomembno je vedeti, da omenjena zdravila ne ščitijo 100% pred malarijo in lahko imajo stranske učinke.

Zdravstveno zavarovanje

 • Ni obvezno, vsekakor pa ga priporočamo za vse oddaljene destinacije. Turistično zdravstveno zavarovanje lahko sklenete v agenciji do 5 dni pred odhodom. Za ceno zavarovanja kontaktirajte agencijo.

Hrana in pijača

 • Tradicionalna prehrana vključuje riž, rezance, piščanca, govedino (Yogyakarta), svinjino (Bali), zelenjavo in sadje, morske sadeže in ribe. Jedi so lahko zelo pikantne, zato je pred naročilom priporočljivo preveriti sestavine.
 • Priporočljiva je ulična hrana (predvsem zato, ker je to območje s tradicijo ulične prehrane), poskusite pa lahko tudi veliko število mednarodnih kuhinj.
 • Alkohol je precej drag. Prav tako v večini restavracij, kjer se prehranjuje muslimansko prebivalstvo ne sprašujte po alkoholu.
 • Najbolj priljubljene pijače so sveži sadni sokovi, pri vodi pa pijte le flaširano vodo. S flaširano vodo umivajte sadje in zelenjavo, sadje pred uživanjem olupite.
 • Od hrane morate poskusiti nasi kampur in nasi goreng (na osnovi riža), mie goreng (na osnovi rezancev), gado gado (solata s kuhanim krompirjem), rendang (govedina), babi guling (svinjina), od pijač pa kavo kopi luwak, domačo alkoholno pijačo arrack in pivo Bintang.
 • V restavraciji je običajno, da pustiti napitnino.

Telefon, komunikacije, elektrika in časovni pas

 • Vsa naša omrežja delujejo na področju Indonezije in Balija, lahko pa kupite lokalno SIM kartico za lažje komuniciranje.
 • Med vašim potovanjem bo internet na voljo skoraj povsod (prenočišča, restavracije, kavarne). WiFi signal v hotelu je morda šibkejši v sobah, vendar je na voljo na recepciji.
 • Na Baliju je elektrika 230V in ni potreben dodatni adapter.
 • Časovni pas v Indoneziji je GMT+7 (na Baliju GMT+8).

Podnebje

 • Za podnebje v Indoneziji so značilne relativno visoke temperature (povprečna najvišja je 30-32°C, najnižja okoli 22-25°C), vlaga je visoka, sonce pa je izjemno močno, saj gre za predele okoli ekvatorja. Glavna sezona za obisk teh območij je od junija do septembra, vendar morate upoštevati, da lahko dežuje kadar koli v letu.

Varnost in pravila ponašanja

 • Indonezija je varna destinacija, vendar morate biti previdni, ko gre za vaše osebne stvari, še posebej na ulicah ali v metroju, torej na krajih, kjer je veliko ljudi. Bodite posebno pozorni na stvari, ko se zvečer sprehajate po Yogyakarti ali greste ven na Bali.
 • Izogibajte se opijatov, vsi opiati so prepovedani in nezakoniti, posedovanje prepovedanih substanc pa se kaznuje s smrtno kaznijo!
 • Durian je prepovedano vnašati v prevozna sredstva in hotele, v primeru kršitve vas lahko doleti kazen!
 • Bodite previdni pri fotografiranju, v primeru, da želite nekoga slikati, morate prej vprašati.
 • Glede na to, da gre za državo, kjer je večina muslimanskega prebivalstva, bodite pazljivi in spoštujte pravila obnašanja in oblačenja. Pred vstopom v templje in mošeje se obvezno sezujte in vstopite bosi.
 • V vsakdanjem življenju se največ uporablja desna roka, saj leva roka velja za nečisto. Ne obračajte svojih stopal proti drugim ljudem.
 • Bodite pozorni na opice in se izogibajte očesnemu stiku. Lahko so povsod, niso agresivne, vendar vas lahko opraskajo med igro. Prav tako rade kradejo turistom.

Denar, plačila, potrošnja in spominki

 • Vseeno je če boste s seboj imeli EUR ali USD, v vsakem primeru je potrebno denar menjati v lokalno valutu (indonezijske rupije)
 • Okvirni menjalni tečaj je 1 EUR = 16 836 IDR in 1 USD = 14 383 IDR.
 • Kar se kartice tiče, lahko z njimi dvigujete denar, vendar vam svetujemo, da o odhodu v tujino vnaprej obvestite svojo banko, saj so kartice pogosto blokirane za dvig denarja zunaj Evrope. Vsekakor je bolje imeti pri sebi gotovino in se bolj zanašati nanjo kot na kartice.
 • Povprečna poraba na potovanju po Indoneziji je od 400€ naprej (brez fakultativnih izletov), ​​vendar je to vsekakor stvar posameznika, zato ta podatek jemljite z rezervo.
 • Od spominkov priporočamo tradicionalna oblačila in nakit, kavo kopi luwak, sladke cigare Garam z nageljnovimi žbicami, začimbe, čaje, figure hindujskih božanstev...
 • Omeniti moramo, da je iz narave prepovedano odnašati školjke, korale in druge predmete.

Oblačila

 • Kar se tiče oblačil potrebujete poletno, lahkotnejša oblačila. S seboj pa obvezno vzemite nekaj dolgih rokavov in hlač, še posebej za letalo in ogled mest ter za vstope v mošeje ali templje.
 • S seboj imejte dežnik ali dežni plašč ter klobuk/kapo.
 • Za obisk budističnih in hindujskih templjev je treba upoštevati kodeks oblačenja – pokrita ramena, dekolte in kolena. Priporočljivo je, da s seboj vzamete šal ali pa si na destinaciji kupite sarong (tradicionalen kos oblačila), ki si ga ob vstopu v templje zavežete okoli pasu.