Kambodža

Kambodža

Kambodža – pravi mali raj za ljubitelje arheologije, vzhodne filozofije in njenih načel. Ta država, ki se nahaja med Tajsko, Laosom in Vietnamom, ima nekaj, zaradi česar je izjemno pristna in mikavna. Turistični razvoj Kambodže se je začel po odkritju nekdanje prestolnice kmerske države - Angkor Wata. V središču impresivnega kompleksa leži istoimeni tempelj, ki je zgodba zase. Kompleks je ustanovil cesar Suryavarman, omenjeni tempelj je čaščen bolj kot ostali in je z razlogom tudi na kamboški zastavi. Uživajte v sončnem vzhodu pred samim templjem in doživite to neverjetno čudo sveta v miru in tišini.

Poleg bogate zgodovinske dediščine je v Kambodži neizogibno uživanje v čudoviti naravi. Podajte se na križarjenje po jezeru Tonlé Sap in uživajte v pokrajinah te mistične dežele. To je jezero z največjo zalogo sladke vode v jugovzhodni Aziji, zaradi svojega ekološkega pomena pa je od leta 1997 na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine. Iz starodavne kamboške kuhinje je tujcem najbolj znana jed amok – meso in pikantne začimbe, riž, arašidi in jajca v kokosovem mleku, vse skupaj postreženo v skledi iz bananinih listov.

Odhodi

Potovanja

Video

Koristne informacije

Tukaj boste našli koristne informacije o destinaciji, pa tudi nekaj nasvetov za to potovanje.

Kambodža

1. SPLOŠNI PODATKI
Kambodža je država v jugovzhodni Aziji. Na jugozahodu se razpostira v Tajski zaliv (Južni del Kitajske). Na severu in zahodu meji na Tajsko, na severu z Laosom in na vzhodu ter jugu z Vietnamom.
Površina d:rđave 181.035 km2
Prebivalstvo: 15,7 milijonov
Glavno mesto: Phnom Penh (1,7 milijona)
Nacionalnost: Kamboški - Kmeri (90%), ostali: vietnamci, kitajci
Uradni jezik: kmerski
Veroizpoved: budizem (budisti 96,9%)

2. VIZA
Za državljane Republike Slovenije je potrebna viza za bivanje v Kambodži. Cena vize je 36 EUR + storitev agencije za izdelavo 20 EUR. 

3. ČASOVNI PAS
Časovni pas je UTC +7, kar pomeni 6 ur naprej v primerjavi s Slovenijo.

4. PODNEBJE
Na območju Indokine prevladuje tropsko monsunsko podnebje. Deževno obdobje traja od sredine maja do oktobra, sušno obdobje pa od novembra do aprila. Zaradi visoke vlažnosti se nižje temperature težko prenašajo. Na severu je vlaga bistveno nižja, podnebje pa milejše. Novembra in decembra nakazujeta prihod sušnih obdobij in nočne temperature v višinskih območjih lahko občasno padejo do meje mrazu. Temperature se januarja dvignejo, dosežejo lahko 40°C. Podnebje v Vietnamu je tropsko, zanj so značilni pogosti monsuni. Na severu se temperatura med novembrom in aprilom zniža. Temperature se gibljejo med 5°C in 37°C. V Kambodži je podnebje monsunsko. Od decembra do aprila prevladuje sušno obdobje, ko prevladuje suh severovzhodni monsun. Povprečne temperature se gibljejo med 21°C in 35°C. Na Tajskem je temperatura skozi vse leto poletna (visoka). Temperature se gibljejo od najmanj 20°C do največ 38°C.

5. HRANA IN PIJAČA
Hrana je zelo raznolika, tipično azijska. Veliko je riža, rib, rezancev, piščanca, sadja in zelenjave. Kamboško kuhinjo odlikuje pogosta uporaba zelišč in zelenjave. Kamboška kuhinja slovi kot ena najstarejših in najbolj zdravih na svetu. Najpomembnejši dodatek k vsem jedem je riž in rezanci različnih vrst in oblik. Kot meso se jedo piščanec, raca, svinjina in teletina. Zaužije se veliko vrst sadja in zelenjave. Posebnost kamboške kuhinje je Amok - curry pasta s kokosovim mlekom in številnimi dodatki, zavita v bananin list. Tu so še juhe z rezanci, žar, mangova solata in razne druge sladko-pekoče-kisle kombinacije.

6. ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Cepljenje ni obvezno. Naši potniki se individualno odločijo, ali se želijo cepiti ali ne. Najbolje, da se posvetujete z osebnim zdravnikom. Priporočljivo je, da za vsak slučaj prinesete zdravila za želodec (probiotike), kakšno zdravilo proti bolečinam in povišani temperaturi. Če zdravil ne boste imeli s seboj, ni nič hudega, vse se da kupiti v tamkajšnjih lekarnah. S seboj je dobro imeti repelent proti komarjev, po izkušnjah so njihovi repelenti močnejši.

7. ZAVAROVANJE
Zavarovanje ni obvezno, vsekakor pa ga priporočamo za oddaljene destinacije. Vplačate ga lahko pri kateri koli zavarovalnici.

8. VARNOST IN PRAVILA OBNAŠANJA
Vsem potnikom svetujemo previdnost. Osebne dokumente in denar je priporočljivo skrbno hraniti zaradi nevarnosti ropov in žeparskih tatvin. Sprehod po ulici v poznih večernih urah je priporočljiv le, če niste sami. Droge so nelegalne in se uporaba le teh kaznuje v skladu z zakonom in zaporno kaznijo.

9. OBLAČILA
Spakirajte čim manj stvari! Perilo lahko perete povsod. Ta storitev je cenovno zelo ugodna, cca 1 EUR na kilogram, perilo vam hitro operejo ter zložijo. Zaradi visokih temperatur nosite lahka oblačila. Za vožnjo z avtobusi (klimatizirani) potrebujete pulover s kapuco ali kakšno lahko jakno in dolge hlače. S seboj prinesite udobne superge za celodnevne ogledE. Ob obisku kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, natančneje templjev, upoštevajte, da je obvezno pokritje nog in ramen, zato bodite na to pozorni pri pakiranju. Če karkoli pozabite, od oblačil, kozmetike, čevljev, ne skrbite, tam lahko kupite vse.

10. LOKALNA VALUTA
Glede denarja in plačil je bolje imeti dolarje, sploh za Kambodžo. Valuta v Kambodži je kamboški riel. Pretvorbeno razmerje je približno 1 USD = 4.045 KHR, v Kambodži je povsod možno plačevati v dolarjih, zato vam svetujemo, da imate s seboj dolarje. Valuta v Vietnamu je vietnamski dong, razmerje pa je 1 USD = 20.000 VND. Ne priporočamo zanašanja na kartična plačila, zato je bolje imeti denar v gotovini. Razmerje med dolarji in evri na Tajskem je zelo podobno našemu, tako da če imate evre, vam jih ni potrebno menjati, bodo v redu za Tajsko. Še enkrat, če imate dolarje, je tudi to v redu, saj boste zagotovo morali zamenjati denar in plačevati v lokalni valuti. Lokalna valuta je tajski baht, trenutno razmerje med evrom in bahtom je približno 1 EUR = 37 THB, dolar za baht pa je 1 USD = 35 THB.

11. KREDITNE KARTICE IN BANKOMATI
Bančni sistem je zelo razvit, zato boste na vsakem koraku našli številne banke in bankomate. Točen znesek provizije preverite pri matični banki. Priporočamo, da imate s seboj gotovino, kreditne kartice je možno uporabljati, vendar morate o tem predhodno obvestiti svojo banko, da ne bi imeli težav z blokado kartic. Tudi menjalnice imate na vsakem koraku, dostopne ves dan.

12. KOMUNIKACIJA
Naša omrežja delujejo v Kambodži, Vietnamu in na Tajskem, vendar je najlažji način, da kupite lokalno kartico SIM. Prav tako so povsod internetne kavarne, WI-FI je na voljo v namestitvi.